I förra veckan kunde fotbollskanalen.se avslöja att Syrianska hade skulder hos Kronofogden på 1,9 miljoner kronor och att klubben riskerade utmätning.
Syrianska bekräftade att de hade ekonomiska problem men hoppades på att få till en avbetalningsplan hos Kronofogden. Myndigheten gav dock klubben små utsikter till avbetalning.
Fotbollskanalen.se hade då även uppgifter om spelare som fortfarande inte fått alla löner utbetalda. Något som klubbens ekonomiansvarige Eli Shamoun dementerade.
- Det har släpat efter med löner ja, men i år så har det funkat. Då har spelarna fått sina löner, sade han då.
Och på torsdagen sade Syrianskas lagledare Ghayat Moro till TV4Sport att situationen är ansträngd men att de jobbar stenhårt för att hitta en lösning. Och att klubben nu accepterat alla krav från Kronofogden som delgetts dem.
- Allt är delgivet, så det ska inte vara några problem säger Moro som tycker att de skött kontakten med Kronofogden korrekt.
Nu kan fotbollskanalen.se avslöja att varken Shamoun eller Moro ger hela sanningen. I handlingar fotbollskanalen.se begärt ut från Kronofogdemyndigheten så finns ytterligare fordringar på Syrianska. Krav på drygt 430 000 kronor som Kronofogden ännu inte lyckats delge klubben.
Handlingarna visar att av den summan är 80 000 kronor fordringar för obetalda löner från förra säsongen där en spelare har ansökt om ett betalningsföreläggande mot Syrianska för att få ut sina pengar. I samband med anmälan skriver spelarens ombud till Kronofogden att hans klient är i stort behov av pengarna då han börjar få svårt att försörja sin familj.
Att de kraven inte är med i den ursprungliga skulden på 1,9 miljoner kronor beror på att Kronofogden helt enkelt inte har lyckats delge Syrianska då det är svårare att delge en ideell förening än exempelvis en juridisk person då man inte kan använda sig av en så kallad kungörelsedelgivning, utan till sist måste överlämna delgivningskvittot fysiskt.
Och vill firmatecknaren för en förening inte delges är det lätt att undvika Kronofogdens delgivningsmän. Något som Syrianska satt i system att göra i det aktuella fallet hävdar Solveig Artsman vid Kronofogdemyndigheten, och beskriver föreningen som ”väldigt svårdelgiven”.
- Det gäller att få tag på den som är ansvarig i föreningen och det har vi ju gjort, men sedan har vi inte möjlighet att avkräva legitimation eller någonting för det får vi inte lov att göra. Vi får inte delge var som helst eller hur som helst heller. Till exempel kan vi inte gå fram till en person på en läktare och säga: ”Är det du som är den eller den?”, säger Solveig Artsman på Kronofogdemyndigheten till fotbollskanalen.se
Det måste ske under mer ordnade former?
- Vi måste följa delgivningslagen. Den är väldigt sträng kring hur man får lov att delge och var man får lov att uppträda någonstans för delgivning.
I det här fallet känns det väl som att klubbens kansli kanske hade varit ett lämpligt ställe?
- Ja, visst är det det. Men då måste ordföranden vara där. Man har inte rätt att gå in till en kanslist och säga: ”Skriv på”. Det har man inte rätt att göra. Det måste vara en företrädare för föreningen.
Utöver de 80 000 kronorna för obetalda löner visar handlingarna att det finns två krav på Syrianska från AB Fotbollsarena i Södertälje på drygt 350 000 kronor.
- Det är en rad månadshyror som inte är betalda. Hela 2013 och delar av 2012, säger Stefan Hollmark, ordförande i fotbollsarenabolaget i Södertälje till fotbollskanalen.se
Det innebär att tillsammans med den tidigare skulden på 1,9 miljoner kronor är nu fordringarna på Syrianska uppe i över 2,3 miljoner och tiden börjar rinna ut för klubben som startat en insamling på sin hemsida.
I nästa vecka vill kronofogden ha betalt.
- Vi har underrättat föreningen om att det kommer att ske en förrättning och den har planerats till 29 april. Det innebär att vi åker ut till föreningen och utreder om föreningen har någon annan egendom som kan utmättas utöver kontobehållningen, sade Lars Melchersson på Kronofogdemyndigheten i Södertälje till fotbollskanalen.se i förra veckan.
Syrianskas mittfältare Lolo Chanko säger sig inte var orolig för sin lön, mer för föreningens framtid.
- Jag är mer orolig för skulderna hos Kronofogden, säger Chanko.
Varken spelaren eller spelarens ombud har gått att nå för en kommentar om fordringen på de obetalda lönerna.