Svenska fotbollsarenor med naturgräs blir allt färre. På fler och fler platser rullas konstgräs ut. Dels på grund av klimatet i Sverige, men ofta på grund av ekonomiska skäl och att mattan då kan utnyttjas mycket mer.
Men det finns kritiska röster mot konstgräs och under de senaste åren har ytterligare ett alternativ dykt upp - hybridgräs. En blandning av natur- och konstgräs, enkelt förklarat. Det är naturgräs som på olika sätt är förstärkt med konstgräs, men som ska ge en känsla av naturgräs.
Nu blir den småländska division 3-klubben Ljungby IF först ut i Sverige med att ha hybridgräs på sin hemmaarena. Under söndagen togs det första spadtaget på kommunens renovering av Lagavallen, som alltså är tänkt att få ett nytt underlag.
- Det känns väldigt bra. Det här blir ett lyft för oss. Det är väldigt spännande, säger sportchefen Lars Corell till Fotbollskanalen.
Upphandlingen av hybridgräset har dock överklagats och ärendet ligger just nu hos Förvaltningsrätten. Men kommunen och Ljungby IF förväntar sig att det hindret ska klaras av utan större problem.
Hybridgräs kostar omkring 10-15 procent mer att lägga än konstgräs, uppgav Aftonbladet i april. Utöver det sägs hybridgräset kräva lite mer underhåll än konstgräs. Men Ljungby IF hoppas kunna utnyttja mattan i ungefär samma mängd som en konstgräsmatta.
- Ja, i stort sett lika mycket som en konstgräsplan, säger Lars Corell.
Ljungby ska dock inte lägga in värmeslingor under planen, något som skulle göra planen spelbar i princip året om. Det säger kommunen nej till.
Hybridgräs används av många klubbar världen över. Stora klubbar som Real Madrid, Bayern München, Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester United spelar alla på en sorts hybridgräs.
- Det känns som framtidens underlag, säger Corell.
I oktober förra året samlades Svenska Fotbollförbundet och 18 kommuner på Ryda Sportfält i Borås för att kolla in en modell av hybridgräs.
- Det (hybridgräs) är jätteintressant, sa förbundets anläggningsansvarige Ronni Lundqvist till Fotbollskanalen då.
Folk från flera allsvenska föreningar var också plats i Borås vid det nämnda tillfället. Efteråt var Stefan Lundin, sportdirektör för intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, positiv till hybridgräs.
- Alla elitklubbar som spelar på konstgräs kommer i framtiden att använda den här lösningen, det är jag övertygad om. Det här är vad vi har väntat på länge, och det här kommer att slå ut plastgräset, sa Lundin till Borås Tidning.
Om Ljungby IF ska använda sig av just modellen som finns på Ryda Sportfält är inte säkert, men klart står att Ljungby Kommun får 700 000 svenska kronor i bidrag från Uefa för att man satsar på hybridgräs.
- Vi hoppas kunna spela på den nya mattan i seriepremiären nästa år. Då ska det vara färdigt, säger sportchefen Lars Corell.
Vill du veta mer om hybridgräs och projektet i Borås? Se ett C More-reportage om det HÄR.