Kentaro AB har sedan 2006 varit en stor rättighetsinnehavarare inom svensk fotboll och bland annat förmedlat vidare sändningsrättigheter för allsvenskan och svenska landslaget till TV4 och andra aktörer. Avtal som totalt sett varit värda omkring 2,6 miljarder kronor. Men de senaste åren har företagets rättighetsportfölj tunnats ut, inte minst genom att Uefa slopat alla mellanhänder för att själva hantera sändningsrätten för all landslagsfotboll i Europa, och dessutom har Kentaro tappat Brasiliens landslag.
På den svenska marknaden har företaget bara ett stort kontrakt kvar. Det gäller allsvenskan och superettan och sträcker sig över 2014 och 2015. Efter det träder ett direkt partneravtal utan mellanhänder i kraft mellan TV4 och Svensk Elitfotboll (Sef). Fotbollskanalen.se har under de senaste åren flera gånger rapporterat om ekonomiska problem för Kentaro AB i kölvattnet av förändringarna, och så sent som i november riskerade företaget konkurs.
Den gången avvärjdes hotet tack vare att Kentaro AB minskade sin skatteskuld genom att betala in drygt tre miljoner kronor till Kronofogden. Men nu kan fotbollskanalen.se avslöja att problemen fortsätter att hopas över bolaget. Senast 31 juli 2013 skulle Kentaro AB ha lämnat in sin årsredovisning för det föregående verksamhetsåret, 2012, men så skedde inte, trots upprepade påminnelser från Bolagsverket.
- Det stämmer. Det rör sig om tre separata utskick med tillhörande förseningsavgifter. En gång i augusti, sedan två månader senare i oktober, och nu senast den 23 december. Om inte den sista förseningsavgiften betalas och årsredovisningen skickas in sätts ett sista datum. När det passeras inleds processen med tvångslikvidation, säger en handläggare på Bolagsverket till fotbollskanalen.se.
Men inte nog med det. Eftersom årsredovisningen inte skickades in i tid har den inte heller kunnat granskas av företagets revisor, Erik Olin vid revisionsbyrån Deloitte AB. Till följd av detta har han avsagt sig sitt uppdrag i förtid och dessutom polisanmält Kentaro AB. När fotbollskanalen.se når honom vill Olin inte uttala sig kring ärendet, men i en skrivelse till Bolagsverket redogör Deloitte för sitt beslut.
"Vårt uppdrag som revisor i Kentaro AB har upphört på egen begäran. Skälet till vår förtida avgång som revisor i bolaget är att bolaget ej har upprättat och tillsänt oss årsredovisning för granskning enligt ÅRL 8:2 senast sex veckor före årsstämman", skriver Deloitte.
Enligt företaget har de revisionsmoment som trots allt kunnat genomföras väckt flera frågor. När dessa inte besvarats har man valt att gå vidare med ärendet till Ekobrottsmyndigheten.
"Vi har även fört en dialog med vår kontakt på redovisningsavdelningen avseende erhållande av årsredovisningen för räkenskapsåret 2012. Vi skickade en erinran till styrelsen avseende el erhållen årsredovisning den 15 november 2013. Vi har trots påminnelser och skickad erinran till styrelsen ej erhållit någon årsredovisning varvid vi anmälde styrelsen till Ekobrottsmyndigheten den 13 december 2013", skriver Deloitte.