Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Klart: Afcon flyttas fram till årsskiftet 2025/26

Afrikanska mästerskapen

Klubblags-VM 2025 ligger kvar.
I stället flyttas Afrikanska mästerskapen fram ett halvår. 
- Vi vill skydda och främja afrikanska spelares intressen, säger Caf:s president Dr Patrice Motsepe.

Foto: Bildbyrån.

För första gången någonsin ska Marocko arrangera Afrikanska mästerskapen.

Turneringen har varit planerad att äga rum i juli och augusti 2025. Men så blir det inte.

I dagarna offentliggjorde Caf (Afrikas motsvarighet till Uefa) att Afcon flyttas fram ett halvår. Mästerskapet kommer i stället att spelas mellan den 21 december 2025 och den 18 januari 2026.

Anledningen bakom flytten är att klubblags-VM utökas till 32 lag nästa år. Fifas turnering kommer att spelas mellan 15 juni och 13 juli i USA, alltså precis i skarven innan Afcon skulle startat enligt de ursprungliga datumen.

För spelare som tillhör europeiska klubbar och blir uttagna till det Afrikanska mästerskapen hade det inneburit ingen sommarsemester alls, vilket spelarfacket inte tillåter. Och för att undvika det flyttas alltså Afcon fram ett halvår.

Annons

Vid årsskiftet 2025/26 schemakrockar mästerskapet "bara" med de europeiska ligaspelet, vilket det vanligtvis brukar göra också.

- Jag är övertygad om att Afcon i Marocko kommer bli extremt framgångsrikt och det mäster afrikanska mästerskapet i tävlingens historia. Offentliggörandet av turneringens speldatum tog mycket längre tid än förväntat eftersom det fanns komplexa och emellanåt utmanande diskussioner, med flera olika involverade parter, säger Caf:s president Dr Patrice Motsepe.

- Caf vill skydda och främja afrikanska spelares intressen, även de spelar för klubbar i Europa och i andra delar av världen. Vad vill också bygga ömsesidigt fördelaktiga relationer med ECA, Uefa, andra fotbollsförbund och Fifa.

Elfenbenskusten är regerande Afcon-mästare. 

Publicerad 2024-06-23 kl 15:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS