Kalmar FF fortsätter att minska truppstorleken, men frågan är om laget klarar av det med den höga skadefrekvensen. En orsak till alla skador kan vara träningsplanen på Gasten, med en för gammal och för hård konstgräsmatta.
Samtidigt är hög skadefrånvaro något som har funnits i föreningen i många år. Att lägga allt ansvar på underlaget är därför att göra en komplex situation för enkel.
- Jag är medveten om att vi har haft en för låg närvaro, säger huvudtränaren Peter Swärdh.
Kalmar FF berättade på årsmötet att de är i topp i skadeligan, om en kollar alla allsvenska lag sedan 2007. 2012 var den senaste lugna säsongen, då Mats Solheim blev korsbandsskadad men där det i övrigt var relativt skadefritt.
2013 var fem spelare långtidsskadade och missade minst hälften av de allsvenska matcherna.
2014 var det istället en stor mängd småskador, framför allt lårskador under hösten. När tränaren Hans Eklund fick sparken tog han fullt ansvar för ”prestationer, skador, och sjukdomar”, om än med en syrlig ton.
2015 missade de flesta av spelarna minsta tre-fyra matcher, flera med muskelproblem.
2016 kom skadorna i en annan form. Snittfrånvaron var drygt fyra spelare per match och handlade allt oftare om ledproblem.
- Men muskelproblematiken var radikalt mycket bättre ifjol än 2015, säger Swärdh.
Samtidigt har problemen spillt över på 2017. Av de 25 utespelarna har hela 17 stycken varit skadade den här försäsongen. KFF har jobbat aktivt för att göra förändringar.
- Vi har försökt att, för spelarna som har varit skadade, vara lite försiktigare i deras slutfas på rehaben. Ge dem någon dag till.
- Sedan har vi dessutom lagt över en del av de här fysiska momenten som man gör i spel, där det blir mycket kontakt, och lagt det mer i löpform utan kontakt.
Om KFF ger spelarna för låg belastning kan det dock bli ett annat problem: undertränade spelare. Fotbollskanalen har tidigare skrivit om hur svaga KFF var i de andra halvlekarna ifjol, men Swärdh trycker inte på det sambandet.
- Det är inte den känslan vi har haft.
- Men vissa spelare med sämre träningskontinuitet, som jag i form av deras kapacitet ändå har valt att spela, har inte riktigt varit 90-minutersspelare.
KFF har också försökt att hitta träningstillfällen på gräs, exempelvis på Fredriksskans eller i Ljungbyholm. Den stora skillnaden vid sidan av planen är anställningen av fystränaren Marcus Svensson, tidigare Arsenal, och köpet av ett nytt GPS-system. Två stora investeringar i en ekonomiskt svag förening, men en nödvändighet för att testa sig fram mot fler friska spelare.
- Nu är vi framme och börjar få en databank. Vi kan bli pricksäkrare i veckorna belastningsmässigt. Sedan är frågan hur vi kan löpa fler meter i hög fart.