Fallet för Trelleborgs FF gick snabbt. 2010 slutade de femma i allsvenskan och 2014 var de ett mål ifrån att åka ur division 1 södra. 2015 började tränaren Patrick Winqvist bygga en ny trupp. Dels med en rutinerad och stabil grupp, men det började också komma in allt fler spelare med liknande bakgrunder.
Yngre spelare som hade varit inne i allsvenska föreningar, inte fått en ärlig chans, och letade efter klubbar där de kunde få speltid varje omgång. Det här laget svämmar nu över med den typen av spelare: unga spelare som nu får sin stora allsvenska chans och som verkligen ska försöka ta den.
- Det är många som har fått landa på en lite lägre nivå, fått bygga upp sig själva, fått förtroende. Jag tror inte det är en slump att det blivit så bra som det blivit, säger Alexander Blomqvist, en av lagets möjliga ledartyper i år.
Förutom Lasse Nielsen, Robin Nilsson, Marcus Pode, och långtidsskadade Mattias Håkansson så är det begränsad erfarenhet i truppen. Det är endast de fyra spelarna som har minst en säsong som ordinarie i allsvenskan.
Blomqvist tillhör istället gruppen med oprövade men hungriga spelare som Anton Tideman (tidigare Halmstad), Sebastian Ohlsson (tidigare Häcken), Victor Nilsson (tidigare Elfsborg), och den stora gruppen med tidigare Malmö FF-talanger (Jacob Palander, Deniz Hümmet, Freddie Brorsson, Johan Brannefalk, Erik Andersson).
Dessutom är Dennis Hadzikadunic och Marko Johansson på lån från MFF, och Ottar Magnus Karlsson från Molde. Mittbacken Blomqvists historia är dock kanske den mest intressanta. Han kom fram i Malmö FF, fick lärlingskontrakt inför 2013, och tränaren Rikard Norling var lyrisk.
- Inom ett år är det möjligt för honom att göra det Filip Helander och även Pontus Jansson gjort, sa Norling i en intervju med Skånska Dagbladet.
MFF hade hittat rätt metoder för att utveckla blivande landslagsmittbackar och 2013 var Blomqvist fjärdeval bakom Jansson, Helander, och Erik Johansson. Blomqvist fick speltid redan i omgång tre.
Han var direkt nära att göra mål, men hans allsvenska debut skulle också visa sig bli hans sista allsvenska match i MFF. Efter bara sju minuter gick korsbandet sönder. Han var tillbaka till försäsongen, bara för att under en av träningslägrets första träningar få en ny skada i samma knä. I slutet av 2014, mer än 18 månader efter A-lagsdebuten, var han tillbaka i spel igen.
Franz Brorsson, som länge varit bakom Blomqvist i rangordningen, har flera gånger pekat ut bortamatchen i cupen mot Halmia 2014 som en positiv vändpunkt i hans MFF-karriär. Det var där Brorsson etablerade sig som en A-lagsspelare.
Brorsson fick hoppa in i den matchen, Blomqvist blev kvar på bänken.
- Jag förstår att man inte väljer att inte ta in mig när jag inte var matchtränad för fem öre, men där gick någon annan före mig och då kände jag att det är dags att testa något annat. Jag behövde det.
- Rehaben fick också en att inse verkligheten. Det var inte bara glans och glamor, utan hårt jobb i gymmet. Sedan fick man vända ner i divisionerna, få speltid, och ta reda på vilken spelare man var. Det fysiska spelet blev bättre. När man var skadad fick man lägga ner mycket tid i rehab- och styrkerummet. Jag blev lite större, lite starkare.
Det blev 30 starter i Värnamo 2015, 30 starter i Trelleborg 2016, och 27 starter i Trelleborg 2017. Nu får han sin belöning och en chans att visa sig vara en allsvensk mittback.
- Det är definitivt en spelare som jag vet vad jag får av, säger Winqvist.
- Det vi försöker jobba med Blomqvist är att han ska blomma ut till att bli en elitspelare på de andra planen. Jag kräver inte att han ska bli ledaren utåt, men att ta en tydlig roll och växa med sitt ansvar, om han själv känner sig bekväm med.
Just ledartyper är något som Trelleborg kanske saknar. Efter förra säsongen slutade Magnus Andersson, Kristian Haynes, och Fredrik Persson.
- Man kan vända på det. Det är många som är hungriga och inte varit här uppe tidigare, som verkligen vill visa sig, säger Blomqvist.
- Vi har tappat lite äldre ledartyper. Där får man försöka kliva fram lite, men det är ingen automatik där man trycker på en knapp. Man växer in i det. Att i samband med matcher och träning få upp tempo och kvalitet, att driva på det.