När Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson intervjuades av Fotbollskanalen i början av 2023 hade de himmelsblå betalat ut 26,7 miljoner kronor i agentersättningar årets dessförinnan.
Där och då var basen inte nöjd. Han hade hoppats att summan skulle vara av en blygsammare storlek.
- Jag hade så klart önskat att de pengarna hade varit mindre. Det här är en mäklartjänst som används och det är så industrin ser ut, och då får man acceptera det. Samtidigt finns det naturligtvis en känsla av att det här är mycket pengar som går ut, sa Pålsson till Fotbollskanalen då.
Under fredagen presenterade MFF sin årsredovisning för 2024 och i den framgick det att 32,5 miljoner hade betalats ut i arvode till agenter. Det är nästan en fördubbling av 17,3 miljoner, som var 2023 års siffra.
På tre år har alltså de regerande mästarna lagt runt 76,5 miljoner på agentersättningar.
Vad säger Anders Pålsson om det, i dag?
- Det är inget självändamål att det ska vara mycket pengar (i agentarvode) och vi hade kanske hellre sett att det var betydligt lägre summor. Men det är en del av verkligheten vi lever i. Gör man många och stora transaktioner blir det en effekt på agentarvodena. Vi är inte förvånade men vi hade gärna sett att summan var lägre, säger MFF-basen till Fotbollskanalen.
- Ökningen beror ju på att vi gjorde stora spelartransaktioner under 2024.
Vad gör ni för att minska agentersättningarna?
- Vi för diskussioner med spelarna och agenterna i sig. Men vill man göra transaktioner så får man leva enligt de regler som finns på marknaden. Det är ju så.
Diskussionerna du nämner. Hur kan de se ut?
- Jag vill inte gå in i detalj på det. Oftast finns det en prislista beroende på hur stor affär det är helt enkelt, och vi följer den. Det är en procentsats.
Något kan du väl ge mig. Försöker ni pruta ner beloppen eller vad gör ni?
- Man vill ju ha värde för pengarna. Det finns agenter som jobbar mycket för att få till en bra affär, sen finns det agenter som inte gör någonting för sitt arvode. Vi tycker att de agenter som gör ett bra arbete och har ansträngt sig för att få till en bra affär ska ha bra betalt.
Hur agerar ni mot agenterna som inte anstränger sig?
- Då är vi mindre intresserade av att göra framtida affärer. Men det är inte säkert att vi har samma syn på det här som agenten. Vi har vår syn och agenten har sin.
För gemenman kan 32,5 miljoner i agentarvode låta mycket och det är väl inte otänkbart att någon medlem önskar att summan hade varit mindre än så.
Jag kan föreställa mig att det finns supportrar som vill se summan minska framöver. Vad vill du säga till dem?
- Att vi har samma uppfattning, svarar Pålsson.
- Vi vill väl alla betala så lite som möjligt till agenter, det är givet. Samtidigt tror jag att det finns en förståelse från medlemmar och supportrar kring att om vi ska göra bra affärer med bra spelare… Vi omsätter 660 miljoner och då får man ibland tyvärr ta den här typen av kostnader om man vill göra stora transaktioner.
MFF:s ordförande avslutar:
- Tittar vi på summan i ett internationellt perspektiv är den låg. Det här är främst en svensk diskussion.
Arvode till agenter betalas inte bara ut vid spelarköp och -försäljningar. Det kan även tillkomma vid exempelvis förlängning av befintliga spelarkontrakt.