I maj lär RF klubba igenom att idrottsförbunden själva ska få bestämma om de vill ha en 51%-regel eller ej. För att stadgeändringen ska gå igenom måste 66 procent stödja förslaget - och det verkar bli så.
Det är till stor del Fotboll-och ishockey-förbunden som driver på i den här frågan och omröstningen har föregåtts av en utredning kring idrottsaktiebolag som har gjorts av en arbetsgrupp där bland andra före detta SvFF-ordföranden Lars-Åke Lagrell ingick.
Men det finns de som är missnöjda med utvecklingen i allmänhet och utredningen i synnerhet.
Bland annat skridskoförbundet som i ett svar på utredningen är kritiska till det som tagits fram.
- Det är väl milt utryckt. Det här går tillbaka till riksidrottsstämman 2011 då kom det ett förslag om att vi skulle ändra det här med 51-procentsregeln. Då sade man att ”ni måste förstå att det finns stora resurser som kan komma idrotten till del”, men det framgick inte i den utredning som fanns då, säger Skridskoförbundets ordförande Roger Bodin.
- Det kom ett nytt beslut om en ny utredning och då hade vi förväntningarna att det skulle finnas något som behandlade den grundläggande frågan: Nämligen om det finns pengar som kan ge resurser till idrotten, men det finns inte något i hela utredningen om detta. Frågan var inte om varje förbund för sig skulle fatta beslut om 51%-regeln, fortsätter Bodin
Så enligt dig har de helt missat vad det var de skulle utreda?
- Fullständigt, till och med de som idag är investorer säger ju att det inte hade spelat någon roll om det var bolag eller inte. Detta är en väldikt viktig fråga ren principiellt, säger Bodin med emfas.
Du tycker att de har för lösa grunder för det här?
- Ja, vanligaste orden i utredningen är ”bör”, synes” och ”tror” när det handlar om en så här viktig fråga. Det finns inte någonting som skulle kunna fungera som vägledning kring huruvida det skulle tillföra några resurser, ingenting.
Varför tror du Fotbollförbundet driver detta trots att många av fotbollsföreningarna er emot slopandet av 51-procentsregeln?
- Jag förstår det inte, såvida man inte är konspiratorisk och tror att de först vill koppla loss Riksidrottsförbundet som är en bromskloss, och sen är nästa steg att hitta ett sätt att ”dra över ” föreningarna. Men det känns inte demokratiskt att skaffa sig ett mandat i en fråga där man säger att man inte har för avsikt att använda mandatet.
Vilket motiv skulle de ha att få in mer pengarna i klubbarna, om det nu skulle finnas investorer?
-Jag har uppfattat det som att de ser föreningar ute i Europa med mycket kapital och att de vill ha konkurrenskraftiga klubbar med hjälp av kapital. Det handlar ju om att man tror att kapital skulle söka sig till de svenska klubbarna, enligt min bedömning har jag svårt att se att det skulle söka sig till en klubb i Sverige. Jag tror inte att svensk idrott kan attrahera kapital i någon större omfattning. Vi är för små, vi räcker inte till, skattereglerna är sådana att vi inte kan konkurrera, säger Bodin.