Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Agenten: "Inte positivt för min bransch om spelarna går billigt"

Allsvenskan

Talanger lämnar tidigt, och det spekuleras kring spelares värde. 
Mattias Ellhar menar att hetsen kan gå för långt - men medger att hans bransch kan tjäna på en snabb försäljning när en talang är het. 
- Om du vill göra en snabb affär när din spelare är het är det klart att du trycker på för att spelaren ska flytta, säger förmedlaren till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

FAKTA

På senare år har flera talanger lämnat svenska klubbar efter en kort tid i allsvenskan. Vissa har sålts för stora summor, medan andra flyttat direkt från klubbars ungdomslag till akademier ute i Europa.

I media skrivs samtidigt många artiklar om ämnet - och det är ofta spekulationer om spelarövergångar och transfersummor i allsvenskan. Intresset är stort bland läsarna.

Har det blivit en hets kring att unga spelare ska lämna tidigt? Ser klubbar mer på talanger som säljobjekt? Hur påverkar det spelare och vad tänker supportrar om utvecklingen?

I dag finns det ett hundratal förmedlare som är aktiva på den svenska marknaden. Svenska Fotbollförbundet har delat in förmedlarna i två olika kategorier, då det går att vara registrerad förmedlare och certifierad förmedlare, där den sistnämnda titeln gör att förmedlaren får representera spelare som är mellan 15 och 18 år.

Hur resonerar förmedlare kring dagens transfercirkus med spekulationer kring allsvenska talangers värde, tänkbara övergångar och unga spelare som lämnar för utländska klubbars akademier tidigt?

Förmedlaren Mattias Ellhar, som tidigare arbetat i Brommapojkarna och Hammarby, tycker att det största problemet är hetsen kring att unga spelare ska lämna tidigt för akademier i utlandet. Han ser att allt fler spelare får erbjudanden och att många vill ta chansen. 

- Jag tycker att det är en ohållbar situation med alla utländska scouter som kommer och tittar på våra spelare tidigt. Det är jättekul om spelare går utomlands, men som det är just nu är det väldigt mycket att man ska hindra spelare från att skriva kontrakt i Sverige för att få dem så billigt som möjligt utomlands. Sedan ser den ena spelaren att den andra spelaren går och då vill han också gå utomlands, säger han till Fotbollskanalen.

Ellhar menar att det är billigt för utländska klubbar att plocka in svenska löften.

- Det är billigt att köpa svenska spelare, oavsett om det är junior- eller seniorspelare. De bästa svenska spelarna är välutbildade och håller bra internationellt. När spelarna ska skriva kontrakt i Sverige har cirkusen oftast redan satt igång med distriktslag, landslag och uttagningar. Då har de blivit synliga på så sätt, och ofta redan blivit kontaktade av utländska scouter, säger han och fortsätter:

- Det blir påtryckningar från de svenska klubbarna om att skriva på kontrakt, då de vill sälja spelarna och därmed ha kvar dem. Samtidigt vill spelarna själva gå utomlands, och då blir det väldigt många spelare som inte skriver kontrakt i Sverige och går gratis utomlands på bara ett utbildningsbidrag. Det finns framför allt italienska klubbar som samlar svenska spelare på hög och sedan kommer de tillbaka när första kontraktet gått ut. Då är det inte alls säkert att de blivit bättre som fotbollsspelare. De är ofta ganska stukade socialt.

Förmedlaren jobbar ofta för spelaren och familjen. Vad kan man göra i din roll för att inte spä på hetsen, och kanske förorda en spelare att stanna, även om du jobbar för spelarens och familjens intressen?
- Det är helt individuellt vad som är det bästa steget. Missförstå mig inte med att alla spelare som går utomlands tar dåliga beslut. Det finns vissa som mår jättebra av att åka utomlands beroende på var man hamnar och beroende på hur klubbarna tar hand om spelarna. Det viktigaste är att ha en ärlig dialog med spelarna och föräldrarna, så att de verkligen förstår att man jobbar för att de ska ha en långsiktigt bra karriär och inte ta ett snabbt beslut och sedan hamna i problem.

Klubbar och spelare får samtidigt inte betala ut ersättning till en förmedlare kopplat till en övergång som rör en spelare som är under 18 år. Det är i sin tur möjligt om exempelvis en spelare slår igenom vid 18 års ålder i allsvenskan.

Ellhar berättar att förmedlare gärna ser att allsvenska löften flyttar - om det är rätt anbud. Det gynnar även oftast förmedlarna ekonomiskt. 

- De flesta agenterna jobbar på någon slags provisionsbasis och gör dealar. Om du vill göra en snabb affär när din spelare är het är det klart att du trycker på för att spelaren ska flytta, säger han och fortsätter:

- Vi agenter jobbar också på tvåårskontrakt, så vi kan tappa spelare. Om det är så att spelaren vill gå, och en annan agent kommer in från sidan och säger: "Jag kan fixa det här". Då måste man ha en väldigt bra relation med spelaren för att den inte ska frestas. Det är jättelätt att fresta svenska spelare, så det är svårt och det gäller att lita på relationen med spelaren, och hoppas att spelaren litar på att man gör det bästa för hela karriären.

Ellhar tror att hetsen kring allsvenska spelares värde hör ihop med att det är låga prislappar på allsvenska spelare i förhållande till hur det ser ut i andra ligor ute i Europa. 

- Om en Williot Swedberg skulle säljas från Danmark med den kvaliteten han har, så vet klubbarna att de får betala uppemot 100 miljoner kronor för honom. Här kan de få en spelare för en tredjedel av det priset. Det är fortfarande så att svenska klubbar blir ganska nöjda med de summorna, då det med våra mått mätt är höga summor, men vi ligger så otroligt mycket lägre än de andra länderna som vi är konkurrenskraftiga med. Det är dyrare att skaffa spelare från i stort sett alla länder med samma status.

Är det negativt eller positivt för klubbar, spelare och förmedlare med transferhetsen kring allsvenska talanger?
- När spelarna är uppe på en elitnivå, tillräckligt gamla och får ett bra erbjudande som de vill gå på är det självklart bra för oss (förmedlarna) att det finns en möjlighet att klubbarna släpper spelarna. Det gör ju ofta svenska klubbar eftersom att de vill tjäna pengar. Spelarna får gå iväg och det är väldigt sällan de hindras, men sedan är det som i alla förhandlingar. Det är inte positivt för min bransch att spelarna går billigt. Det är bättre att de är värda så mycket som möjligt. Det är både och. Det är lättare att få iväg spelarna om summorna är lägre, men det är också kontraproduktivt. Vi vill att våra spelare ska ha ett så högt marknadsvärde som möjligt, så det är både och.

Publicerad 2022-03-14 kl 14:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS