I mitten av 1990-talet var Anders Wallstén förste svensk att bli Fifa-licensierad agent. Därefter har antalet aktörer ökat och när licensen försvann under några år ökade det ytterligare. I juni 2018 införde Svenska Fotbollförbundet registrering av förmedlare och i dag är 130 stycken licensierade och närmare 400 har cirkulerat i SvFF:s register de här åren.
- Det är hysteriskt och det är för många oseriösa aktörer. Klart att vi kan ta konkurrens men nu är det inga krav för att bli agent. Vem som helst kan i princip bli agent och det när som helst, säger Per Jonsson.
- Fler och fler söker sig till det för att man tror att det kan ge pengar om man bara hittar en talang. Många vet inte vad de ska göra när efter karriären och då ger man sig in i det här och sedan är det alla andra som vill jobba med fotboll.
Vad är det som lockar?
- Klart att det är pengar.
Jonsson har jobbat som agent i över 20 år och driver Nordic Sky ihop med Anders Carlsson. Nordic Sky Sweden AB är det svenskregistrerade agentbolag som omsatte mest under 2019: 53 miljoner kronor. Agenturen har på senare år öppnat kontor i Danmark, Norge och i USA och jobbar med spelare som Martin Ödegaard, Kristoffer Olsson, Viktor Claesson och Jesper Karlsson.
- Jag och Anders har sedan första dagen bestämt oss för att försöka bygga något och har tagit det steg för steg. Vi har återinvesterat mycket i det vi tjänat och byggt upp scouting och i dag har vi 16 anställda. Vi känner att vi kan Sverige, Norge och Danmark och sedan tror vi på USA som en marknad när väl covid-19 lägger sig och att det blir mer positivt där.
Under åren har Per Jonsson sett en stor förändring bland en del spelare som också förändrat hans arbete som agent.
- Spelarna ser sig själva närmast på ett annat sätt än tidigare. De är öppna för andra aktörer som på olika sätt lovar ingångar i stora klubbar och då heter det att den här affären sker bara utan er inblandning, säger Per Jonsson.
- Men vi har alltid varit öppna för att samarbeta och har inga problem att lämna mandat till andra, men på 15 år har det bara blivit något av det en gång. Nu är det viktigt att säga att det här naturligtvis inte gäller alla spelare men det är mycket vanligare än tidigare.
Per Jonsson säger att de givetvis tappat spelare genom åren, men pekar på att även andra agenter gjort det. Att det är något som händer.
- Vi skriver tvåårsavtal med våra spelare och så får de lämna efter den tiden om de inte är nöjda. Vi skriver avtal med i princip alla våra spelare och så vet man vad som gäller.
Det nya regelverket har inneburit att avtal i Sverige mellan spelare och agenter inte med automatik gäller i andra länder. Något som andra agenter utnyttjar för att försöka ta sig in i affärer och komma över spelare. I dag är det en snårigare värld.
- I dag är det ofta mellanhänder som är inblandade och som inte är registrerade i länderna där man gör affärer och då blir det andra upplägg. Det är också ett skäl till att många agenter inte ens skriver avtal med sina spelare.
Per Jonsson anser inte att de nya regler som Sverige och många andra nationsförbund infört hjälper. Inte heller är han övertygad om att Fifas aviserade regelverk kommer innebära någon större skillnad.
- Jag har läst igenom det och det är klart att något måste man göra, men det kommer att gå att runda och risken är stor att det inte kommer att efterlevas. Jag är rädd att det bara blir värre. Det hade behövts mycket hårdare krav för att förändra på det.