Läget mellan supportrar och polis har under 2019 varit både hett och omdiskuterat. Detta efter att polisen börjat arbeta mer aktivt för att få bort pyroteknik från svenska fotbollsläktare och tillämpat en så kallad villkorstrappa, vilken möjliggör att klubbar kan straffas med bland annat minskad publikkapacitet och förbud mot vissa typer av flaggor.
AIK:s ledning har samtidigt under senaste tiden fått kritik från egna supporterled för att under året ha agerat "passivt" i frågan. Supportergrupperingen Allmänna Supporterklubben skrev nyligen ett öppet brev om det och kritiserade föreningens ledning. Klubbdirektören Jens T Andersson berättade samtidigt att han inte håller med i kritiken.
- Jag håller inte med om kritiken över huvud taget, det gör jag inte. Det är den frågan som i särklass tagit mest tid av mig som klubbchef för en fotbollsklubb 2019 och jag jobbar strategiskt med den frågan. Däremot har jag inte jobbat Twitterpopulistiskt med den. Jag tror att man behöver lösa den frågan på något annat sätt. Och det är möjligen det den här frågan är uttryck för, sa Andersson till Fotbollskanalen.
Nu skriver AIK, i en artikel på klubbens hemsida, om föreningens arbete under året kring frågan, då diskussionen om villkorstrappan "väckt intern kritik inom AIK-familjen".
AIK skriver bland annat att föreningen inte tror på tillämpning av villkorstrappan.
"AIK Fotbolls ståndpunkt är att vi inte tror att lösningen för att få bort ordningsstörningar i svensk fotboll finns i den nya tillämpningen av villkorstrappan. Vi har på ett tydligt sätt framfört detta till polisen, men också i alla ovanstående möten. Vår absoluta övertygelse är att den taktiken som man nu driver från polisen är rent kontraproduktiv och skadlig för både svensk fotboll och supporterkulturen", skriver AIK på sin hemsida.
Solnalaget är även tydligt med att föreningen satte sig emot Riksidrottsförbundets nya direktiv om visitering inför den här säsongen, en utbildningsvideo som senare togs bort. AIK har under året visiterat på samma vis som föreningen gjorde under 2018.
AIK skriver också att Jens T Andersson under året haft flera möten med polisen "där villkorstrappan funnits på agendan då det är polisens rättsenhet som utfärdar de tillstånd som krävs för att arrangera en fotbollsmatch i Sverige". Samtidigt har även Andersson haft möten med politiker, representanter från övriga Stockholmsklubbar och Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskan och superettans intresseorganisation), där de har diskuterat frågan.
Jens T Andersson berättar även, i en tv-intervju på AIK:s hemsida, om sin syn på ämnet.
- Det är en jättestor fråga. Villkorstrappan har funnits tidigare också, men polisen har valt att tillämpa den på ett annat sätt under 2019. Det var egentligen ingen klubb eller Svensk Elitfotboll förberett på. Det skedde utan någon form av förvarning eller dialog med polisen. Vi har varit kritiska mot den hela tiden, men valt att jobba med frågan på en strategisk nivå och inte så mycket i sociala medier och opinionsbildning. Mitt fokus har varit att hitta en lösning på sakfrågan, säger Andersson i intervjun och fortsätter:
- Vi jobbar tillsammans med andra klubbar och Svensk Elitfotboll i frågan, även om det i vissa forum bara är Stockholmsklubbarna och Stockholmspolisen. Vi har valt att jobba mer i det tysta för att komma åt själva sakfrågan, medan andra klubbar mer högljutt drivit frågan ur ett mer opinionsperspektiv i sociala medier. Jag har inga problem med det, men jag tror att det är där den största kritiken jag har fått ligger i.
Andersson går, i intervjun, även in på att AIK:s ledning i veckan fick kritik av Allmänna Supporterklubbens ordförande Elvira Eriksson för att AIK-supportrar ska ha stoppats från att färdigställa tifon inne på Friends Arena inför mötet med Malmö FF. Enligt Eriksson ska budskapet som producerats inte vara provokativt.
Andersson säger så här om Erikssons kritik kring att supportrar inte släpptes in på arenan:
- Det var en gruppering enligt den informationen som jag fick till mig, som ville skriva budskapsbanderoller och därför ville komma in på Friends Arena. Enda möjligheten för oss att kunna släppa in dem på arenan var att vi skulle ha vår egen säkerhetspersonal på plats och att vi också skulle kunna säkerställa de budskapen stämmer överens med vår värdegrund och så vidare. Vi fick inte till oss informationen om vad som skulle stå på budskapsbanderollerna och då var vi tvungna att fatta det beslutet, säger han.
Andersson menar att det brustit i kommunikationen gällande frågan.
- Det är säkert så att det har missförståtts eller brustit i kommunikationen, men det är inte så att AIK Fotboll eller jag för den delen är emot tifo. Verkligen inte. Vi har avrundningar i AIK-shopen, enskilda matcher där vi hjälper till att samla in pengar till tifo eftersom att det är en del av supporterkulturen som vi tror är viktig för svensk fotboll. Det finns inget motstånd mot det och det måste jag vara extremt tydlig med. Däremot är det uppenbart att det skett någon form av missförstånd någonstans, säger Andersson.
Andersson berättar också att han tror att startskottet för den interna kritiken var hans ställningstagande när AIK-supportrar höll upp budskapsbanderoller under mötet med Örebro SK på Friends Arena, där budskapen på banderollerna hade koppling till att Eric Torell, som hade autism och Downs syndrom, tragiskt blev skjuten till döds vid 20 års ålder av poliser. "Beväpnade igen i samhällets tjänst. Gör samhället en tjänst - skjut er själva", stod det bland annat på en banderoll, vilket Andersson gick ut och kritiserade rejält.
- Det jag tror blev någon form av startskott, på det vi upplever nu i AIK med kritik fram och tillbaka, bottnar nog i att jag ganska tydligt gick ut och tyckte att de här polisbanderollerna inte var okej. Jag tyckte att det var långt över gränsen. Mitt uppdrag, som klubbdirektör, är att skydda AIK Fotbolls intressen och vi har externa partner som politiker, samarbetsparners, familjer och pensionärer. Vi har hela spektrat av samhället, där supportrar också är en del av det. Där fick vi ganska stort tryck på oss som klubb och jag tycker själv, vilket jag varit tydlig med, att det var långt över gränsen, säger han och fortsätter:
- Sedan har jag också fått kritik av andra AIK:are om att jag tog för lite avstånd från polisbanderollerna och från några andra har jag fått kritik för att jag tog för mycket avstånd.
Andersson upplever också att intern kritik lätt kan ta stor fart i AIK.
- Jag delar den uppgivenheten i förhållande till polisen och tillämpningen av villkorstrappan. Sedan är det så att som det ofta blir när ett drev startar i AIK att allting blir nästan absurt eftersom att polisen gör ett tillslag mot en tifo-container fredag kväll och lördag lunch får vi kritik för att inte ha gått ut och tagit ställning i den frågan. Ett polis-tillslag i Solna med AIK-supportrar inblandade en fredagskväll och lördag lunch förväntar man sig att det ska komma ut ett tydligt fördummande från AIK Fotboll. Det blir lite väl magstarkt, kan jag tycka.