AIK knep första bortasegern - trots Nordfeldts jättetavla

HALMSTAD. AIK var starkast på Örjans Vall och besegrade Halmstads BK med 2-1. Detta trots ett målvaktsmisstag från Kristoffer Nordfelt.

Tabelltian HBK gjorde två ändringar i startelvan jämfört med 1-5-förlusten mot Malmö, där nyförvärven André Boman och Blair Turgott ersatte Marcus Olsson och knäskadade Naeem Mohammed. Även tolvan AIK gjorde två byten, jämfört med 1-2-nederlaget mot Kalmar. Lamine Fanne Dabo och Eskil Edh fick chansen istället för Sotirios Papagiannopoulos och Dino Besirovic.

Hemmalaget inledde med en fin målchans för Birnir Snær Ingason i den tredje minuten. Vinicius Noguerias inspels styrdes av islänningen, som fick se målvakten Kristoffer Nordfeldt stå för en viktig räddning längs marken.

AIK:s första målmöjlighet kom några minuter senare. Mads Døhr Thychosen hittade en fristående Omar Faraj, som fick en svag träff och bollen rullade utanför stolpen. I den 14:e minuten tog sedan AIK ledningen. Anton Salétros väggspelade med Faraj och hittade Rui Modesto med ett perfekt inlägg. Portugisen hade då en smal sak att nicka in sitt tredje mål för säsongen, från en misstänkt offsideposition.

AIK ägde matchbilden och kort senare hade Ioannis Pittas ett skott som gick strax utanför stolpen. HBK kämpade med att etablera ett passningsspel och vinna dueller. Laget åkte på en varning efter en hetsig situation mellan Joseph Baffoe och Bersant Celina, där HBK-försvararen drog ner AIK-spelaren som blev kvar på gräset ett tag.

Halvlekens slutskede handlade mest om AIK-kontroll av matchbilden, och 0-1 stod sig som halvtidsresultat.

AIK:s Salétros i Max sändning:

- Vi har bra kontroll på matchen. Lite ny formation som jag tycker funkar bra. Vi kommer upp i press och sätter våra spelare i bra lägen, sa han och svarade om kritiken mot lagets inställning:

- Att vi ens pratar om det är en sak… Sånt ska bara sitta men så har inte fallet varit och då måste vi ta tag i det.

HBK:s Al-Ammari i samma sändning:

- Vi får inte till så mycket etablerat spel. Mest kontringar och vi behöver höja oss, att få mer etablerat spel, och hålla i bollen mer, sa han och fortsatte:

- Vi måste börja någonstans och börja vinna våra dueller. Då har man mer boll. De pressar mycket med sina ytterbackar och det ska vi kunna utnyttja. Finns jätteyta bakom dom och vi måste våga straffa där.

Fyra minuter efter pausen kom nästa stora AIK-möjlighet. Faraj vann en duell och serverade Celina till vänster i straffområdet, men skottet hade inte tillräckligt med kraft och Tim Erlandsson räddade. Det andra målet kom sedan i den 57:e minuten.

Med Modesto i ryggen spelade Baffoe en bakåtpassning mot Erlandsson, som blev alldeles för kort. Pittas snappade upp bollen före målvakten och rullade bollen i mål från en snäv vinkel. Cyprioten var nära säsongens nionde mål tio minuter senare men hans avslut gick i kryssribban och över.

Matchen verkade avgjord. Men i den 83:e minuten avfyrade Halmstads Villiam Granath tog ett harmlöst skott mot Nordfeldt som tappade in i eget mål. Närmare än så kom inte hemmalaget.

Det är en av de bästa matcherna vi gjort. Vi dominerar över 90 minuter, men klart, Halmstad gör mål i 82:a. Halmstad får lite tryck och AIK-tröjan väger tungt där, efter att vi förlorat mot Kalmar senast. Men ändrar formation där och vi kunde ha gjort ännu fler mål, säger AIK-tränaren Henok Goitom efter matchen.

Magnus Haglund:

- AIK gör det jävligt bra, säger HBK-managern Magnus Haglund och ger beröm till spelare som Faraj, Modesto och Salétros, säger han och fortsätter:

- Vi skapar inte den stora kvitteringschansen mot slutet.

AIK tog sin första bortaseger i allsvenskan och avancerade till åttonde plats i tabellen, medan HBK är tabellelva.

Halmstads BK:s lag: Tim Erlandsson - Vincius Nogueira, Gabriel Wallentin, Joseph Baffoe, André Boman - Villiam Granath, Amir Al-Ammari (K), Jonathan Svedberg (Joel Allansson 71'), Gisli Eyjolfsson - Blair Turgott, Birnir Snaer Ingason (Rasmus Wiedesheim-Paul 71').

AIK:s lag: Kristoffer Nordfeldt - Eskild Edh, Alexander Milosevic (K), Benjamin Tiedemann, Mads Thychosen (Papagiannopoulos 89') - Bersant Celina, Anton Salétros, Lamine Fanne (Dino Besirovic 77'), Rui Modesto - Omar Faraj (John Guidetti 77'), Ioannis Pittas.

Publicerad 2024-07-15 kl 20:55