AIK-tränaren Rikard Norling ledde under 2018 sitt lag till SM-guld, men hade i fjol en lite sämre säsong med en fjärdeplats i allsvenskan och med uttåg i play off-rundan till Europa League. AIK:s spelstil senaste åren, med Norlings 3-5-2-system, kan betraktas som lite defensivt och efter förra årets missräkning blev det diskussioner om ett nytt spelsätt 2020.
Sportchefen Björn Wesström uttalade sig, i podcasten ”Testa Stör”, om att det möjligen kan bli ett nytt spelsystem 2020, samtidigt som Nabil Bahoui sa, i en intervju med Aftonbladet, att ingen skulle vara gladare än han om det blir ett nytt spelsystem än de senaste årens 3-5-2-system.
AIK höll under torsdagskvällen årets första träning på Skytteholms IP och mitt under träningen berättade Rikard Norling lite mer om sina tankar kring lagets spelsätt för 2020. Budskapet? Han vill vässa lagets offensiv.
- Man förstår att det är intressant och jag är helt övertygad om att jag kommer att få 400 frågor om det av journalister fram till att vi spelar första matchen. Jag tror att det är viktigt att vi inser att vi behöver får fart på vår offensiv. Sedan kan vi inte släppa lös allting. Då biter vi oss själva i svansen och vi ska trots allt göra toppresultat, säger Norling och fortsätter:
- Det är en kombination av att försöka vässa på det offensiva, sätta spelare i offensivare positioner och kunna försvara på färre initialt. Det är det vi kommer att jobba på. Sedan tror jag att en annan del är att de i front kommer att ha lite mer öppet till deras instinkter än tidigare.
Efter träningen utvecklade Norling sina tankar om den nya spelmodellen:
- Vi kommer att dra igång ordentligt med spelidén på måndag och den processen ska bli intressant faktiskt. Det är något jag ser fram emot, men jag ser även generellt fram emot att få jobba med spelarna i den här klubben. Bara det är värt att se fram emot, säger han.
Norling menar att bakgrunden till att föreningen vill vässa anfallsspelet är hur lagets anfallsspel såg ut under 2019.
- Vi var helt enkelt för statiska i vårt anfallsspel och lite för lättlästa. Det är något som vi har analyserat och är fullt medvetna om och något vi behöver råda bot på, säger han och fortsätter:
- Vi hade lägen där det var: ”Ska vi justera? Ska vi förändra?” Men vi kände att vi gör allt för att kräma ur det vi har som vi vet någonstans är någon form av resultatsäkerhet. Vi är väl medvetna om att det kanske inte var det vackraste och så. Det var val under väg som hade olika orsaker till att vi valde den vägen.
Däremot vill han hålla hemligt om det blir en fortsättning med ett 3-5-2-system eller om det blir ett helt annat spelsystem.
- Jag tror att det är tredje gången nu den där frågan kommer och jag räknar med att den kommer att komma någon gång per intervju fram till dess att serien börjar och jag kommer att vara ganska abstrakt i det sättet att svara, men mer konkret med spelarna. Det handlar om att få en större flexibilitet i vårt anfallsspel och kanske utnyttja de offensiva individerna på ett bättre sätt.
Vill ni inte berätta för mycket för motståndarna?
- Det är en kombination av mycket. Jag vill presentera det först för spelarna och ju mer jag pratar om det i media, så är det såklart något som motståndartränare läser.
Hur ser du på utmaningen att utveckla ett nytt spelsätt?
- Det är precis som när vi drog igång den spelmodell som vi har hållit oss till i nästan tre år. Det var något vi byggde upp över tid. Inget var: ”Så här kommer det garanterat att se ut om tre år”. Det är inte helt nytt, men vi går in i något där vi behöver svar under vägen kring hur det fungerar och för att vi ska känna att det är ett grundspel oavsett vilket lag vi möter och kring hur det spelsättet behöver justeras i förhållande till de olika motstånden som vi möter, säger han och fortsätter:
- Vi får inte glömma bort att om vi ställer upp och spelar på ett sätt mot ett 4-4-2, så kommer det att se helt annorlunda ut och vara helt andra krav gentemot ett lag som spelar 5-4-1 eller 3-4-3 eller var det nu må vara. Det är en kombination av mycket som behöver hanteras.
Norling, som gjorde comeback i AIK under 2016 som ersättare till Andreas Alm, har kontrakt över 2020. Det skrevs på i februari i fjol efter att både Norling och Wesström först förkunnat under premiärträningen på Skytteholm att det skulle bli ett nytt avtal.
Under årets premiärträning var det dock mer tystlåtet om ett nytt avtal är på gång.
- Jag förhåller mig till att jag tränar AIK det här året och det gjorde jag egentligen också under 2019 kan man säga. Jag tror det är ganska hälsosamt i det här sammanhanget att förhålla sig på det sättet och sedan får vi se hur det utvecklar sig, säger tränaren.
AIK:s lagkapten Henok Goitom vill, precis som Norling, inte uttala sig om vilket spelsystem det blir 2020, men menar att det kommer att vara mer offensivt.
- Ledarstaben jobbar stenhårt med att hitta någonting som passar hela spelartruppen och det är väl klart att man vill agera på ett annorlunda sätt i jämförelse med förra året, men det gäller också att hitta en balans i det. Det är väldigt lätt att bli väldigt populistisk med att satsa ”all in” framåt och sedan läcker det bakåt. Samtidigt vill man inte heller bli för bekväm bakåt, då det då blir att man inte gör något framåt. Det gäller att hitta en balans där mellan de två delarna. När svenska cupen kommer igång får man kanske förhoppningsvis se ett mer framåtlutat AIK.
Det blir ett mer offensivt AIK?
- Förhoppningsvis, men allt handlar också om reaktioner. Även om det är mer offensivt och man har snabba reaktioner när man tappar boll kan man fortfarande vara bra defensivt. Det ena tar inte bort det andra.
Om det blir ett nytt spelsystem, vad är svårigheten?
- Att det är inpräntat i hur man ska agera med ett visst spelsystem. Om vi nu skulle ändra behöver tränaren och ledarstaben lära oss det spelsystemet, men samtidigt måste spelarna också vara sina egna lärare och veta om de små detaljerna med hur man ska göra i olika lägen. En tränare kan inte vara där i varje situation. För att snabba på processen får nog tränaren dra de stora detaljerna, medan vi spelare får sköta de små detaljerna med vår egen spelförståelse. Ju mer vi tar in och utövar det på planen, desto snabbare kommer det gå, men det är svårt att prata om det nu. Man vet inte förrän man testat. Vi får prata mer om det om två månader.