Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

AIK vill ta in mental coach: "Diskuterat under en längre tid"

Allsvenskan

SOLNA. AIK är indraget i bottenstriden.
Nu vill klubben ta in någon form av mental coach.
"Det är ett område som vi diskuterat under en längre tid”, skriver AIK-sportchefen Henrik Jurelius till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

Se höjdpunkterna från AIK-ÖFK i spelaren.

AIK har i år haft en tuff säsong och är efter 15 matcher indraget i bottenstriden i allsvenskan. På torsdagen föll AIK dessutom mot Östersunds FK med 1-0 hemma på Friends Arena och är därmed på kvalplats, på samma poäng som Kalmar FF på 13:e-plats och Helsingborgs IF på nedflyttningsplats. Jumbon Falkenberg har tolv poäng, bara en poäng färre än AIK. Samtidigt uttalade sig flera AIK-spelare, efter förlusten mot ÖFK, om att laget har dåligt självförtroende.

Redan i onsdags öppnade dock sportchefen Henrik Jurelius, i podcasten ”Vår värld”, för att ta in någon form av kompetens i klubben som kan hjälpa spelarna med ”psykiska utmaningar”, som dåligt självförtroende. Detta samtidigt som nye tränaren Bartosz Grzelak, enligt Jurelius, har lagt vikt vid samtal med spelare för att fånga upp varje enskild individ och hitta trygghet i saker och ting.

Annons

- I rekryteringsprocessen med Bartosz pratade vi om ledarorganisation, vilka funktioner vi ska ha på plats och det är någonting vi inte har i dagsläget, men som vi bestämde oss för i den processen. Vi ska verka för att få till det, inte bara nu, utan även för att ha på plats i framtiden. Det är något jag jobbar med parallellt just nu, sa Jurelius i podcasten ”Vår värld”.

När Fotbollskanalen tar upp ämnet efter torsdagens förlust, så är sportchefen dock relativt fåordig. På frågan om var AIK är i processen gällande att ta in en ”mental coach” svarar Jurelius:

”Det är ett område som jag/vi diskuterat under en längre tid”, skriver han i ett sms till Fotbollskanalen.

Hur viktigt är det att få det på plats?
”Ser det som ett långsiktigt arbete”. 

Jurelius berättade även vidare i podcasten att han är inne på att ändra AIK:s arbetssätt gällande kommunikation av skador på spelare. I dagsläget använder AIK främst begreppen ”underkropp” och ”överkropp” vid skador på spelare, samtidigt som föreningen sällan väljer att kommunicera hur länge spelare kan komma att bli borta med anledning av skador. Det skiljer sig från fall till fall.

Annons

- Jag fick närmare 40 samtal i söndags. I och med att vi kommunicerar som vi gör trodde alla att Sebastian Larsson var borta resten av säsongen på grund av en underkroppsskada. Det spred sig. Det här är något jag ser över nu för att förändra vårt sätt för kommunicera kring skador, vad som minskar frågetecken, hur tydliga och öppna vi kan vara. Vi valde det här förhållningssättet för att skydda spelarna och för att inte ge motståndare fördelar. Men jag kan just nu känna att det har slagit tillbaka mot oss i stället när vi kanske behöver lite mer öppenhet, utan att säga exakt vad det är, säger han i”Vår värld” och fortsätter:

- Man kanske kan benämna det som korttidsskada och långtidsskada, och om det är mer än sex månader är man tydlig.

Publicerad 2020-08-14 kl 00:12
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS