Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvensk sportchef tror klubbar kan gå i konkurs - backas upp: "Det är största hotet"

Allsvenskan

Klubbar i Sverige riskerar att försättas i konkurs, spår Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.
Han får medhåll av Riksidrottsförbundets ordförande, som vädjar om hjälp från regeringen, när fotbollen nu går miste om 151 miljoner.
- Om inget görs har jag den farhågan, kommenterar Björn Eriksson för Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Från vänster: Magnus Erlingmark, Björn Eriksson och Bosse Andersson.

Den allsvenska starten ser ut att skjutas på framtiden till följd av coronaviruset. Svensk Elitfotboll har under onsdagen kallat till ett nytt klubbchefsmöte och planen är att ge ett besked i frågan på torsdag eller fredag. Tidigare, efter ett möte mellan klubbarna och Sef i måndags, meddelade Sef att klubbarna är överens om en så ”sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut".

En försenad seriestart skulle innebära att de svenskarna klubbarna inte får ruljans på intäktssidan under den berörda tiden. Exempelvis får föreningarna inte in de publikintäkter som man vanligtvis brukar få vid den tidpunkten.

Annons

Därmed finns det en oro för likviditetsproblem, och att klubbar i slutändan kan försättas i konkurs.

- Jag tror att det kan vara klubbar som går i konkurs. Det kommer i vilket fall vara ett överflöd av spelare, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson i podcasten 3-5-2.

När Fotbollskanalen når Andersson vill han inte utveckla sina tankar.

- Det är klart att det kan vara så, men jag har inget att uttala mig om, säger han till Fotbollskanalen.

Han tillägger:

- Vi mår ganska bra, så jag har ingenting mer att kommentera.

Andersson är tydlig med att Djurgården dock lagt sitt värvningsarbete på is. Några nya kostnader kommer klubben inte dra på sig.

- Vi kommer inte att värva några spelare just nu. Absolut inte.

Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark instämmer i att konkurs är en farhåga, och att det är något som bekymrar.

Annons

- Fotbollen är ju bara en liten del av allt, det är inte en livsnödvändig sak men det är ett nöje för många och klart att de ekonomiska konsekvenserna är bekymmersamt men vi vet inte vart det hela tar vägen än. Det kommer bli ett likviditetsproblem antagligen nu under våren, fram till matcherna drar igång. Men jag hoppas ekonomin återhämtar sig, säger Erlingmark till Fotbollskanalen.

På frågan om klubbarnas fortsatta existens svarar Erlingmark:

- Ja, det är en risk att klubbar går i konkurs, och det är det största hotet. En del klubbar i Sverige har säkert bättre marginaler än andra i denna situation.

Med tanke på hur det ser ut, är du förvånad att ni inte har sett en större reaktion?
- Jag tror att man försökt avvakta läget för att se vart allt detta tar vägen. Klart att vi har fått frågor från spelare som undrar vad som händer med deras avtal, och om de kan bli uppsagda på grund av allt. Men det finns ju ingen risk för det, och det har vi meddelat. Men i slutändan så gäller ju: finns det inga pengar så finns det inga pengar att betala ut löner. Och då finns det en risk för konkurs.

Annons

Så det behövs ett besked om när ligan kan komma igång, innan ni kan se någon reaktion?
- 
Jag tror det, absolut.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson hade under onsdagen ett möte med kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) för att diskutera frågan. RF kommer att begära ett krispaket av regeringen. Exakt hur stort det behöver vara kan man dock inte svara på nu. Det beror på hur länge stoppet av evenemang med fler än 500 deltagare råder.

- Däremot är det så att fotbollen, liksom andra, kan behöva den här injektionen nu för medan gräset växer dör kon, lyder ett gammalt talesätt, säger Björn Eriksson till Fotbollskanalen.

Amanda Lind har lovat att lämna "något sorts besked" så fort som möjligt, enligt Eriksson.

Inställda evenemang i mars och april har lett till förluster på 500 miljoner för de svenska idrottsföreningarna, visar en kalkyl som RF gjort. Fotbollen förlorar 151 miljoner och till största del är det elitklubbarna som går miste om pengar, tror Björn Eriksson.

Annons

RF-ordföranden delar Bosse Anderssons tankar om att fotbollsklubbar riskerar att försättas i konkurs om läget in förändras.

- Ja. Om inget görs har jag naturligtvis den farhågan, eftersom det här bara är utgifter och inga inkomster. Därför har jag varit på den här överläggningen med ministern. Det här kräver att insatser görs. Här måste till injektioner och det här jag varit väldigt tydlig med. Mina skorstenar måste fyllas med rök, annars är det klart att jag kan känna precis samma farhåga som Bosse.

En klubb som har medgett att en uppskjuten seriestart skulle påverka ekonomin är Östersunds FK, som måste återställa sitt egna kapital före den 3 juni i år. Annars tvingas klubben i likvidation.

- Hittills har det inte påverkat i någon större utsträckning, men det gör det om allsvenska starten blir uppskjuten. Det är klart att det påverkar likviditeten framför allt då. Vi siktar på och är även överens med klubbarna och även med Sef om att spela inför publik, men intäkterna blir då förskjutna, så då är det klart att det blir likviditetsbekymmer då, sa klubbens vd Lennart Ivarsson till Fotbollskanalen i måndags.

Annons
Publicerad 2020-03-18 kl 13:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS