Malmö FF-Hammarby omgärdades av oroligheter både före och efter matchen. Tre poliser skadades och lika många anmälningar gjordes för våldsamt upplopp samt våld mot tjänsteman.
Polisen har efteråt kritiserats för sitt agerande under MFF-fansens supportermarsch både före och efter mötet. Flera ingripanden gjordes och ordningsmaktens budskap var att de inte tolererar lagbrott såsom maskering och användande av pyroteknik samt bangers - vilket förekom.
Men eftersom marscherna innehöll ett stort antal personer kom även oskyldiga i kläm i samband med de nämnda ingripandena vilket väckte reaktioner.
Polisen har i vinter haft möten med både Sef och SvFF. Enligt Tomas Rosenberg, polismästare i Malmö, har dessa mynnat ut i att myndigheten ska göra "ett gott jobb innan folk kommer in på arenorna". Ett aktivare arbete vid exempelvis samlingar eller marscher, helt enkelt.
Tidigare har polisen oftast avstått att gå in i just supportermarscher när olika lagbrott begåtts. Att polisen framgent ska arbeta aktivare på den fronten är dock ingen ny strategi, hävdar Rosenberg.
- Inget har förändrats. Det finns inget nytt nationellt direktiv. Vi arbetar med marscher på samma sätt som med andra allmänna sammankomster, säger han till Sydsvenskan.
- Däremot så har vi tillsammans med fotbollsaktörerna bestämt att vi ska ta ett större ansvar inför matcherna. Så att de som begår brott inte kommer in och fortsätter göra det inne på arenan. Och ett av våra fokusområden är exempelvis maskering och explosiva varor.
När Fotbollskanalen når SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman menar han tvärtemot att klubbarna, i egenskap av arrangörer, faktiskt har haft som önskemål att polisen ska vara aktivare i sitt arbete inför matcher.
Klubbarna vill helt enkelt att polisen i större utsträckning agerar mot individer som begår brott och ordningsstörningar innan de kommer till arenan, för att avlasta arrangören. Det framfördes till myndigheten under mötena i vintras.
- Det är en fråga som varit aktiv i flera år, egentligen. Delvis utifrån polisens kritik mot arrangörerna gällande att de måste ta större ansvar för att maskeringsförbudet efterföljs till exempel. Det ansvaret ligger på arrangören även om alla - inklusive polisen - är medvetna om att det är svårt att verka inne i en arenamiljö, säger Fredman.
- Det har varit grunden i samtalen. Då har vi (svensk fotboll) framfört att vi ibland ser hur supportermarscher sker genom stadskärnor med polisär närvaro i rätt hög grad, där det pågår maskering och brott begås, men där ingenting görs. Utan polisen har följt marscherna genom stan och sen lämnat över folket samt ansvaret till arrangören vid insläppet.
Fredman fortsätter:
- Då blir det svårt för polisen att ställa krav på arrangören, om de själva inte ingriper när brott begås utanför arenan. Då har polisen sagt att de ska försöka vara mer aktiv inför matcher för att hjälpa arrangörerna att inte få in risksupportrar eller olagligt beteende på arenorna. Svensk fotboll är helt överens om att den hjälpen (från polisen) behövs. Sen får polisen själv svara på olika ingripande och vad som har gått rätt eller fel till där.
Klubbarna, Sef och SvFF har önskat att polisen har en "offensivare strategi", helt enkelt?
Fredman understryker först snabbt att han inte vill använda ordet ”offensiv strategi” och betonar att inte heller klubbarna har använt det uttrycket i dialogen med polisen. Sedan svarar han på frågan:
- Vi har fått ett önskemål från arrangörerna, som fått utstå kritik för att de inte gjort tillräckligt mycket, som vi har fört vidare till polismyndigheten. Det är enklare att vidta åtgärder på allmän plats, vid marscher eller samlingar, där brott begås än inne på arenorna. Att polisen då bara tittar på, följer med och sedan lägger över ansvaret på arrangören under match - det vänder vi oss emot. Sen har vi respekt för att det är svårt att göra insatser mot större folksamlingar men det är en avvägning som polisen måste göra.
Tomas Rosenberg har förklarat att polisen jobbar utifrån exkludering, mot enskilda individer och inte mot att bestraffa en mängd personer. En del av kritiken som framförts mot polisen på senare tid riktar sig mot att oskyldiga människor ändå riskerar att hamna i kläm i större grad vid just insatser under marscher, där en stor mängd supportrar är samlad i grupp.
Något som riskerar "piska igång" stämningen mellan polis och supportrar ytterligare.
- Exkluderingsstrategin är polisens och svensk fotbolls sätt att hantera det här. Exkluderingen ska tillämpas mot individer som begår brott och det ska ske individuella ingripanden, det är grunden. Sen kan jag hålla med om att ingripanden i större samlingar alltid utgör en fara för att oskyldiga drabbas och det är något polisen måste ta ställning till, säger Fredman.
Per Eliasson är säkerhetschef på Sef. Han lägger till:
- Vi har sagt att polisen inte kan ställa högre krav på arrangörerna inne på arenorna än vad man gör på sig själv utanför.
Eliasson vill vidare inte svara på hur den aktivare polisstrategin har fungerat under de första två omgångar i allsvenskan, och inte heller om klubbarna känner att de har fått gehör för sitt önskemål.
De frågorna hänvisar han till respektive klubb.