Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allsvenskan efter ekonomiskt: Fem gånger högre i Danmark

Allsvenskan

Alexander Farnerud var aldrig aktuell för spel i allsvenskan.
6,2 miljoner per år i lön är och förblir fantasisummor ur svensk synvinkel. Slaget om Skandinavien är förlorat.
- Det är omöjligt för oss. Sölvi Ottesen fick fem gånger mer i lön i Danmark, säger Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson till fotbollskanalen.se

Ännu en spelare som valde att stanna på andra sidan bron. Eller ta på sig lusekoftan och känna värmen av betydligt fler slantar i fickan under en höstsäsong i Tippeligan. Danska SAS-ligan och norska Tippeligan har gått om Sverige - både i spelkvalitet och i lönekvantitet.
- Vi dräneras på alla plan, suckar Djurgårdens klubbdirektör Bosse Andersson, som varit med under Stockholmsklubbens framfart under 2000-talet, för fotbollskanalen.se
Ett av problemen som de svenska elitklubbarna brottas med är i vanligt ordning skatten. Den står sig hög i jämförelse med de skandinaviska grannarnas. Dryga 4,3 miljoner får Alexander Farnerud ut efter att den danska staten tagit sin del av hans lön.

Annons
- En svensk klubb som var ute efter honom hade max kunnat erbjuda honom 2,5 miljoner i lön - före skatt, menar Bosse Andersson.
- Sedan tillkommer diverse bonusar för honom.

Skatteparadiset Rumänien

Spelarflykten har antagit nya former de senaste åren. 80-90 spelare med kompetens för att ta en plats i allsvensk trupp spelar redan i Danmark och Norge.
Rumänien, med Europas lägsta specialistskatt (en skatt för att utländska specialister som arbetar tillfälligt i landet inte ska flytta), lockar numera över svenska spelare som Mikael Dorsin och Niklas Sandberg.
Hur ser situationen ut om 5-10 år? - Jag tror vi kan ha spelare som blir proffs i Afrika och Asien, menar Andersson och höjer även ett varningenss finger för finska och ryska ligorna.
Men skattefrågan är inte allt - och inte viktigast enligt Andersson.

Annons
- Vi spelar för egen del på en arena från 1912, säger han och syftar på arenafrågan.
Till skillnad från svenska klubbar äger till exempel de flesta klubbar i Tippeligan sina egna arenor. Där finns pengarna menar Andersson.
- Vi har halkat efter på arenabitarna. Vi har stor status som liga, stort intresse och trovärdiga klubbar - men dagens publik behöver mera. Mer komfort.

Dansk framgång

Han nämner danska FC Midtjylland som exempel.
- I dag är det upplevelsen: ljud, arena, komfort, inramning som är viktiga. Midtjylland har lyckats med detta - allt från logo till Kalle Anka-klubb.
- Vi har varit lite för bortskämda.
Hur ska vi konkurrera? - Det är en svår ekvation, avslutar Bosse Andersson i bekymrad men ändå hoppfull ton.

Publicerad 2008-07-08 kl 14:23
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS