I snitt kostar det 225 kronor att gå på en allsvensk match. GoEuro.se och Onefootball har jämfört biljettpriser världen över, tittat specifikt på 25 länder och placerar där allsvenskan på 16:e plats. Dyrare än länder som Österrike och Turkiet men billigare än exempelvis Danmark. Priset kan jämföras med länder som England och Spanien där det i snitt kostar 690 respektive 650 kronor att se en ligamatch.
Svensk Fotbolls vd Mats Enquist berättar att klubbarna i dag inte har något egentligt samarbete kring prissättning men att det finns en viss dialog.
- Egentligen finns det ingen gemensam syn sedan tidigare men vi har väl en diskussion kring hur vi ser på det. Ingenting är färdigt än, men bland klubbarna pratar vi mer och mer om det. Vi tycker att det är bra att många har råd att gå på fotboll. Samtidigt måste man fundera över utbudet från ståplats till premiumbiljetterna som säljs. I ena ändan av tillvaron vill vi så klart att så många som möjligt ska ha möjlighet att se på fotboll samtidigt som vi ser att de som vill sitta på lite bättre stolar och ha en annan upplevelse kanske kan förmås att betala mer. Framför allt att de kan välja. Det är viktigt att vi gör den här analysen, men det ska inte bli en rikemansupplevelse att se på fotboll i Sverige, säger han.
Är det lönt att samarbeta? Det är ju viss skillnad att gå på Hammarbys eller AIK:s matcher jämfört med Falkenberg, vad kan man dra för lärdomar av varandra där?
- Det självklart inget som säger att vi ska ha enhetliga priser för att gå och se fotboll. Däremot är det bra om man tänker till gemensamt. Även om vi har ett rekordår publikt så har vi en halv arenabeläggning totalt sett i ligan. Vi ligger bara på 50 procent fullbokat. Visst finns klubbar som Hammarby som ligger betydligt högre än det, nästan på 100 procent, men det finns mer att göra. Jag tror att det är en styrka för våra föreningar att många har råd att gå men vi kan ha en större skillnad i vilken biljett man köper. Det tror jag att många klubbar tittar på. Vill man köpa en klackbiljett ska den kanske inte vara så dyr men vill du å andra sidan köpa en långsidebiljett på en vip-stol kan det kosta lite mer. Det beror på vad man lägger in i paketet. Sen är det inte bara biljettpriser som styr, det handlar mycket om arenakonsumtionen och vilka förutsättningar som finns för den. Där finns intäkter som jag tror kommer att bli väldigt viktiga för klubbarna framöver.
Allsvenskan upplever just nu en publikboom, vad gör ni för att behålla den?
- Vi jobbar på en mängd fronter. Det är många faktorer som ska samverka. Det är klart man kan titta på i år och se att Sundsvall och framför allt Hammarby har gått upp med de volymer de kommer med. Även att det är bra för klubbarnas självförtroende att se att svenska lag kan hävda sig i Europa. Men det är ett långsiktigt arbete att utveckla arenorna, arenaupplevelserna, publikdialogen och så vidare. Vi har kommit långt i år jämfört med bara för några år sedan, inte minst i arbetet med våra SLO:er. Förståelsen för publikperspektiver är mycket större nu. Självklart ger det resultat. Det är ett långt arbete som kommer att gå upp och ner, där vi kanske är halvvägs, men man behöver inte gå så många år tillbaka för att folk skulle prata om att det bara var skitfotboll och att läktarna bara var förknippade med stök. Nu har vi kommit ganska långt från det även om det finns en bit kvar.
Här är de 25 länderna som prisjämförelsen valt att titta på:
1, England, 690 kr
2, Spanien, 650 kr
3, Italien, 645 kr
4, Schweiz, 440 kr
5, USA, 385 kr
6, Nederländerna, 375 kr
7, Frankrike, 345 kr
8, Ryssland, 315 kr
9, Portugal, 305 kr
10, Tyskland, 295 kr
11, Japan, 270 kr
12, Danmark, 260 kr
13, Belgien, 255 kr
13, Argentina, 255 kr
15, Brasilien, 240 kr
16, Sverige, 225 kr
17, Österrike, 220 kr
18, Polen, 205 kr
19, Chile, 155 kr
20, Tjeckien, 150 kr
21, Tunisien, 125 kr
22, Turkiet, 120 kr
23, Colombia, 110 kr
24, Mexiko, 100 kr
25, Sydafrika, 80 kr
Alla allsvenska matcher ser du hos C More. Teckna ditt abonnemang här.