Starten av allsvenskan blev som bekant rejält uppskjuten i våras på grund av den rådande pandemin. När säsongen till sist kom igång, efter många turer och hårda ord från flera av fotbollens företrädare, så gjorde den det utan publik med matcherna.
Så har det som bekant varit sedan dess och med tolv omgångar snart spelade så ekar arenorna runt om i landet fortsatt tomma, vilket inte minst skadar klubbarna extremt hårt ekonomiskt.
Men nu kan Fotbollskanalen avslöja att det rör på sig gällande den frågan.
Fotbollskanalens uppgifter gör nämligen gällande att SvFF är på väg att få till ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP) och att det kan komma att ske redan den här veckan.
- Det jag kan säga är att hon har bjudit in till möten med olika aktörer för att diskutera situationen. Mer än så kan jag inte säga, kommenterade Linds presskontakt Björn Lindgren för Fotbollskanalen, i samband med publicering.
Därefter har SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson bekräftat för Fotbollskanalen att mötet kommer att äga rum.
- Vi har fått en inbjudan om ett möte från Amanda Lind på torsdag. Det är vi, Svemo (Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet), bilsportförbundet och Riksidrottsförbundet som är inbjudna till samtal, säger han till Fotbollskanalen.
Det kommer inte vara ett fysiskt möte, utan ett samtal över Skype.
- Det är jag och Håkan Sjöstrand som kommer representera oss, säger Nilsson,
- Vi är glada över initiativet. Det är publikfrågan som står på agendan. Vi är övertygade om att vi ska kunna hantera publik på arenorna på ett ett väldigt bra sätt.
Nilsson gick så sent som i fredags ut med ett gemensamt uttalande tillsammans med speedwayförbundet, där man uppmanade myndigheter och styrande politiker att se över möjligheterna att börja öppna upp för publik på idrottsevenemang.
"Vi har stor förståelse för att det är vanskligt att göra säkra prognoser kring smittspridning och vi respekterar de lagar och föreskrifter som gäller, men det rådande läget – där vissa branscher har att följa bestämmelserna om max 50 personer vid allmänna sammankomster och andra inte – skapar stor frustration runt om i Idrottssverige, såväl hos de som bedriver elitidrott på stora arenor som hos de som bedriver breddidrott på mindre arenor.
Fotboll och speedway, som är de största publikidrotterna sommartid, drabbas hårt för dagen och inom kort börjar de stora inomhusidrotterna nya säsonger med ytterst osäkra förutsättningar", gick att läsa i uttalandet.
Nilsson och ordförande i speedwayförbundet, Håkan Leeman, fortsatte:
"Idrotten är sedan decennier en bransch med stor omsättning och många sysselsatta. Den negativa särbehandlingen av idrotten och andra evenemangsbaserade branscher som ordningslagen och direktivet om max 50 personer innebär är högst otillfredsställande. Att vidta åtgärder för att underlätta för idrotten att närma sig mera normala förhållanden är samhällsekonomiskt sunt, ännu mera så om man också väger in de dynamiska effekter som idrottsevenemang skapar för associerade branscher.
"Vi uppmanar nu myndigheter och regeringen att vidta åtgärder för att tillåta publik inom idrotten, så länge som direktiven angående smittspridning och social distansering kan upprätthållas."
I vårt grannland Danmark började man tidigare i somras att lätta på restriktionerna och tillåta reducerad publik på matcherna. Även i Tyskland finns en plan på att nästa säsong tillåta viss publik på matcherna.
Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, har den senaste tiden arbetat för att få till spel inför publik. Man har bland annat hört av sig till Folkhälsomyndigheten för att få vägledning i hur publik successivt ska kunna återvända till läktarna. I mitten av juli hade man ännu inte fått svar från myndigheten. Då sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist att det inte fanns någon dialog alls.
- Vad som är smittskyddssäkert kan inte vi stå för. Därför tittar man med viss avundssjuka på hur andra länder har en löpande dialog som vi faktiskt inte har i Sverige, kommenterade Enquist för TT.
I det protokoll som Sef tog fram inför seriepremiärerna för att få grönt ljus att ens spela matcher planerar ligaorganisationen för olika faser. Just nu är vi inne i fas tre, som innebär spel utan publik. Fas fyra? Det är spel med "med ett begränsat publikantal". Den fasen innebär att publik inte kommer att tillåtas på ståplats.
"I denna fas avser vi att endast tillåta publik på sittplats och att endast var tredje säte i sidled och varannan rad i höjdled är tillåtet att nyttja", skriver Sef i sitt protokoll.
Nästa steg, inom fas fyra, är sedan att tillåta "viss kapacitet" på ståplats för hemmasupportrar och steget efter det är att delvis öppna upp för även bortasupportrar på ståplats. Fas fem innebär sedan ett normalläge, där publik välkomnas som vanligt.