I förra veckan kunde Fotbollskanalen avslöja att tre av Sveriges största domarnamn; domarbasen Stefan Johannesson, Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson, inte betalat skatt på intjänade pengar från Uefa gällande internationella domaruppdrag. Trion valde för bara några månader sedan att själva rätta gamla deklarationer och då redovisa miljonbelopp för Skatteverket, som man tidigare inte tagit upp för beskattning.
- Jag har ingen bra förklaring, sa Johannesson, då Fotbollskanalen konfronterande honom med uppgifterna.
Därtill bekräftade även EM-domaren Andreas Ekberg för Fotbollskanalen att han också påbörjat processen att rätta till sina deklarationer. Han ville dock inte svara på om det var på eget initiativ eller om det var Skatteverket som börjat syna hans intjänade pengar. Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att det var Skatteverket som tog kontakt.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja att det hela är än mer utbrett - och att ytterligare tio toppdomare på eget initiativ skickat in självrättelser för flera år och för stora summor, till Skatteverket (se detaljer i faktarutan nedan). Snöbollseffekten startade då det i en artikel av Aftonbladet framkom att en domare, som dömts för grova bedrägerier, undvikit att ta upp Uefa-inkomsten för Skatteverket. Därefter har många domare fått bråttom att rätta sina siffror i efterhand.
Det handlar om bland annat EM-domaren Stefan Hallberg (assisterande domare) som ska döma i mästerskapet tillsammans med just Ekberg, de allsvenska profilerna Glenn Nyberg och Bojan Pandzic - samt Tess Olofsson som nyligen avancerat till att döma även på högsta nivå på herrsidan. Även Victor Wolfs inkomst har skrivits upp, men i hans fall handlar det om ett mindre belopp.
Glenn Nyberg har vunnit priset som "Årets domare" på Fotbollsgalan två år i rad. Olofsson har vunnit samma pris på damsidan hela fyra gånger.
Tess Olofsson säger, då Fotbollskanalen ringer, att hon är på väg till träningen och att hon inte har tid att prata några minuter på hela dagen.
Vad gäller EM-domaren Hallberg har Skatteverket skrivit upp hans inkomster under åren 2015-2019 med nästan en halv miljon kronor.
- Jag har ingen kommentar. Jag har min arbetsgivare i Svenska Fotbollförbundet och jag samarbetar med Skatteverket i detta ärendet så jag har inga kommentarer till er, säger Hallberg till Fotbollskanalen.
Du vill inte svara på frågan varför du inte skattat på pengarna från början?
- Nej, jag känner inte att jag behöver lämna de uppgifterna till er.
Utöver redan nämnda namn har Fotbollskanalen även tagit del av omprövningsbeslut rörande Markus Strömbergsson (bror till Martin Strömbergsson och som nu inte är aktiv), assisterande domarna Daniel Gustavsson och Mahbod Beigi, samt huvuddomarna Pernilla Larsson och Sandra Österberg. Ytterligare två domare har begärt självrättelse men i de specifika fallen specificeras inte från den aktuella handläggaren om det rör sig om inkomster från Uefa - men även i dessa fall handlar det om inkomst av tjänst och personerna i fråga har även gjort avdrag för tjänsteresor och traktamente, vilket samtliga domare gjort.
- I mitt fall var det oklart vad jag skulle göra med pengarna. Jag hade ärligt talat inte koll på vad jag skulle göra, hur jag skulle skatta. När jag fick det klart för mig så gjorde jag rätt för mig, säger Pernilla Larsson.
- Beroende på var man tjänar sina pengar var det inte helt klart för mig (hur hon skulle skatta, reds. anm). Det borde ni ju förstått att det här inte var så klart för någon av oss.
I Markus Strömbergssons fall uppger han för Skatteverket att han tidigare deklarerat för delar av Uefa-inkomsten, men inte för allt. Totalt skrivs hans inkomster under åren 2015-2017 upp med 273 000 kronor av Skatteverket.
"Jag har tagit upp internationella inkomster de år jag dömt fotboll utomlands. När jag blev varse att jag tolkat skattereglerna fel så tog jag själv kontakt med Skatteverket som hjälpte mig att korrigera mina deklarationer så att allt skulle bli rätt och riktigt", skriver Strömbergsson i ett sms till Fotbollskanalen.
I en faktaruta nedan kan du läsa mer om hur de berörda domarna kommenterar sina självrättelser till Skatteverket.
Samtliga omprövningsbeslut har fattats under de första månaderna av 2021. Totalsumman gällande de tio namnen som Skatteverket nu skrivit upp? 3 146 060 kronor.
Räknar man in de inkomster som skattemyndigheten skrivit upp gällande de tre domarna som Fotbollskanalen skrev om i förra veckan är totalsumman nu uppe i knappt 4,5 miljoner kronor.
Enligt uppgifter till Fotbollskanalen pågår dessutom en utredning på Skatteverket kring ett flertal elitdomare som själva inte skickat in rättelser av sina deklarationer. I de fallen kan man som privatperson tvingas betala skattetillägg och det kan också bli tal om en brottsanmälan.
Majoriteten av de omprövningsbeslut som Fotbollskanalen tagit del av har handlagts av enheten i Malmö. Enhetschef Johan Lindström vill dock inte kommentera om det pågår en större utredning kring elitdomare.
- Det är tyvärr inga frågor jag kan svara på. När det gäller kontroller och pågående ärenden så är det sekretess från vår sida. Det är först när ompövningsbesluten är gjorda som de blir offentliga, säger Lindström till Fotbollskanalen.
Vad Svenska Fotbollförbundet säger? Efter Fotbollskanalens avslöjande om Johannesson, Al-Hakim och Strömbergsson sa förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att han inte såg några problem med domarnas agerande.
- Jag är övertygad om att de komma komma rätt i den här frågan också. Det finns nog inget ont uppsåt. Ibland kan man göra misstag, sa Nilsson.
Göran Engsoo, chef på SvFF:s domaravdelning, sa i förra veckan till Fotbollskanalen att han inte förstår hur domarna inte vetat om att ersättningen från Uefa ska tas upp i deklarationen.
- Jag är oerhört förvånad att det kommer fram att domare inte skattat på sina Uefa-pengar. Jag är oerhört förvånad över det. Det kan jag säga. Det är deras personliga ansvar att se till att det beskattas. Det måste vara så, sa han och fortsatte:
- Utifrån det som hänt den här veckan kommer frågan komma upp i nästa vecka (den här veckan, reds. anm). Vi måste ifrågasätta oss själva kring hur vi informerar om de här sakerna. Framför allt när det gäller alla nya domare som kommer upp och blir Fifa-domare. Är det så att vi behöver ha en allmän information för Fifa-domare framöver? För det här får inte hända framöver. Vi ska inte ha sådant här. Absolut inte.