Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Härvan växer med tio namn - miljoner redovisades inte för Skatteverket

Sverige

Skattehärvan bland Sveriges elitdomare växer.
Fotbollskanalen kan avslöja att ytterligare tio domare fått bråttom att rätta gamla deklarationer.
Bland namnen finns Bojan Pandzic, EM-domaren Stefan Hallberg - och Tess Olofsson.
- Jag har ingen kommentar, säger Stefan Hallberg till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I förra veckan kunde Fotbollskanalen avslöja att tre av Sveriges största domarnamn; domarbasen Stefan Johannesson, Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson, inte betalat skatt på intjänade pengar från Uefa gällande internationella domaruppdrag. Trion valde för bara några månader sedan att själva rätta gamla deklarationer och då redovisa miljonbelopp för Skatteverket, som man tidigare inte tagit upp för beskattning.

- Jag har ingen bra förklaring, sa Johannesson, då Fotbollskanalen konfronterande honom med uppgifterna.

Därtill bekräftade även EM-domaren Andreas Ekberg för Fotbollskanalen att han också påbörjat processen att rätta till sina deklarationer. Han ville dock inte svara på om det var på eget initiativ eller om det var Skatteverket som börjat syna hans intjänade pengar. Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att det var Skatteverket som tog kontakt.

Annons

Nu kan Fotbollskanalen avslöja att det hela är än mer utbrett - och att ytterligare tio toppdomare på eget initiativ skickat in självrättelser för flera år och för stora summor, till Skatteverket (se detaljer i faktarutan nedan). Snöbollseffekten startade då det i en artikel av Aftonbladet framkom att en domare, som dömts för grova bedrägerier, undvikit att ta upp Uefa-inkomsten för Skatteverket. Därefter har många domare fått bråttom att rätta sina siffror i efterhand.

Det handlar om bland annat EM-domaren Stefan Hallberg (assisterande domare) som ska döma i mästerskapet tillsammans med just Ekberg, de allsvenska profilerna Glenn Nyberg och Bojan Pandzic - samt Tess Olofsson som nyligen avancerat till att döma även på högsta nivå på herrsidan. Även Victor Wolfs inkomst har skrivits upp, men i hans fall handlar det om ett mindre belopp.

Annons

Glenn Nyberg har vunnit priset som "Årets domare" på Fotbollsgalan två år i rad. Olofsson har vunnit samma pris på damsidan hela fyra gånger.

Tess Olofsson säger, då Fotbollskanalen ringer, att hon är på väg till träningen och att hon inte har tid att prata några minuter på hela dagen.

Vad gäller EM-domaren Hallberg har Skatteverket skrivit upp hans inkomster under åren 2015-2019 med nästan en halv miljon kronor.

- Jag har ingen kommentar. Jag har min arbetsgivare i Svenska Fotbollförbundet och jag samarbetar med Skatteverket i detta ärendet så jag har inga kommentarer till er, säger Hallberg till Fotbollskanalen.

Du vill inte svara på frågan varför du inte skattat på pengarna från början?
- Nej, jag känner inte att jag behöver lämna de uppgifterna till er.

Utöver redan nämnda namn har Fotbollskanalen även tagit del av omprövningsbeslut rörande Markus Strömbergsson (bror till Martin Strömbergsson och som nu inte är aktiv), assisterande domarna Daniel Gustavsson och Mahbod Beigi, samt huvuddomarna Pernilla Larsson och Sandra Österberg. Ytterligare två domare har begärt självrättelse men i de specifika fallen specificeras inte från den aktuella handläggaren om det rör sig om inkomster från Uefa - men även i dessa fall handlar det om inkomst av tjänst och personerna i fråga har även gjort avdrag för tjänsteresor och traktamente, vilket samtliga domare gjort.

Annons

- I mitt fall var det oklart vad jag skulle göra med pengarna. Jag hade ärligt talat inte koll på vad jag skulle göra, hur jag skulle skatta. När jag fick det klart för mig så gjorde jag rätt för mig, säger Pernilla Larsson.

- Beroende på var man tjänar sina pengar var det inte helt klart för mig (hur hon skulle skatta, reds. anm). Det borde ni ju förstått att det här inte var så klart för någon av oss.

I Markus Strömbergssons fall uppger han för Skatteverket att han tidigare deklarerat för delar av Uefa-inkomsten, men inte för allt. Totalt skrivs hans inkomster under åren 2015-2017 upp med 273 000 kronor av Skatteverket.

"Jag har tagit upp internationella inkomster de år jag dömt fotboll utomlands. När jag blev varse att jag tolkat skattereglerna fel så tog jag själv kontakt med Skatteverket som hjälpte mig att korrigera mina deklarationer så att allt skulle bli rätt och riktigt", skriver Strömbergsson i ett sms till Fotbollskanalen.

Annons

I en faktaruta nedan kan du läsa mer om hur de berörda domarna kommenterar sina självrättelser till Skatteverket.

Samtliga omprövningsbeslut har fattats under de första månaderna av 2021. Totalsumman gällande de tio namnen som Skatteverket nu skrivit upp? 3 146 060 kronor.

Räknar man in de inkomster som skattemyndigheten skrivit upp gällande de tre domarna som Fotbollskanalen skrev om i förra veckan är totalsumman nu uppe i knappt 4,5 miljoner kronor.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen pågår dessutom en utredning på Skatteverket kring ett flertal elitdomare som själva inte skickat in rättelser av sina deklarationer. I de fallen kan man som privatperson tvingas betala skattetillägg och det kan också bli tal om en brottsanmälan.

Majoriteten av de omprövningsbeslut som Fotbollskanalen tagit del av har handlagts av enheten i Malmö. Enhetschef Johan Lindström vill dock inte kommentera om det pågår en större utredning kring elitdomare.

Annons

- Det är tyvärr inga frågor jag kan svara på. När det gäller kontroller och pågående ärenden så är det sekretess från vår sida. Det är först när ompövningsbesluten är gjorda som de blir offentliga, säger Lindström till Fotbollskanalen.

Vad Svenska Fotbollförbundet säger? Efter Fotbollskanalens avslöjande om Johannesson, Al-Hakim och Strömbergsson sa förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att han inte såg några problem med domarnas agerande.

- Jag är övertygad om att de komma komma rätt i den här frågan också. Det finns nog inget ont uppsåt. Ibland kan man göra misstag, sa Nilsson.

Göran Engsoo, chef på SvFF:s domaravdelning, sa i förra veckan till Fotbollskanalen att han inte förstår hur domarna inte vetat om att ersättningen från Uefa ska tas upp i deklarationen.

- Jag är oerhört förvånad att det kommer fram att domare inte skattat på sina Uefa-pengar. Jag är oerhört förvånad över det. Det kan jag säga. Det är deras personliga ansvar att se till att det beskattas. Det måste vara så, sa han och fortsatte:

Annons

- Utifrån det som hänt den här veckan kommer frågan komma upp i nästa vecka (den här veckan, reds. anm). Vi måste ifrågasätta oss själva kring hur vi informerar om de här sakerna. Framför allt när det gäller alla nya domare som kommer upp och blir Fifa-domare. Är det så att vi behöver ha en allmän information för Fifa-domare framöver? För det här får inte hända framöver. Vi ska inte ha sådant här. Absolut inte.

Så kommenterar domarna Skatteverkets omprövningsbeslut

STEFAN HALLBERG
- Jag har inga kommentarer till det här. Jag har min arbetsgivare i Svenska Fotbollförbundet  och jag samarbetar med Skatteverket i detta ärendet. Så jag har inga kommentarer att lämna till er.

Så du vill inte svara på varför du inte skattade på de här pengarna från början?
- Nej, jag känner inte att jag behöver lämna de uppgifterna till er. Jag får stoppa där.

Det är ganska mycket pengar du tjänat som du inte skattat för tidigare. Jag tror att folk är intresserade av ditt svar på det.
- Det tror jag säkert inte att de är. Jag stoppar gärna där. Så tackar jag för min tid.

MARKUS STRÖMBERGSSON
"Jag har tagit upp internationella inkomster de år jag dömt fotboll utomlands. När jag blev varse att jag tolkat skattereglerna fel så tog jag själv kontakt med Skatteverket som hjälpte mig att korrigera mina deklarationer så att allt skulle bli rätt och riktigt".

PERNILLA LARSSON
- I mitt fall var det oklart vad jag skulle göra med pengarna. Jag hade ärligt talat inte koll på vad jag skulle göra, hur jag skulle skatta. När jag fick det klart för mig så gjorde jag rätt för mig.

- Beroende på var man tjänar sina pengar var det inte helt klart för mig. Det borde ni ju förstått att det här inte var så klart för någon av oss.

Trodde du att pengarna från Uefa var en nettosumma som du fick utbetalad?
- Nej. Men jag har ju också sparat alla de pengarna för att kunna betala tillbaka, som till exempelvis vid en situation som nu när det blev klart. Nu blev det tydligt för mig att det skulle beskattas i Sverige och då har jag betalat tillbaka de pengarna.

Du har sparat den summan utifrån att du har trott att du skulle skatta på pengarna?
- Jag har åtminstone gjort rätt för mig nu. Eller hur? Jag har varit osäker och gjorde en skatteutredning efter VM 2015, och nu har jag betalat in all skatt. Skatteutredningen gjordes i Kanada eftersom det var där jag tjänade mina pengar. Så ja. Nu blev det klart.

- Jag har ju själv ansvar för det här, och inte tagit reda på vad jag skulle gjort. Det borde jag ha gjort från starten. 

Det har inte funnits någon kultur av att man inte gör rätt för sig och ser en möjlighet att inte skatta på pengar?
- Nej, inte en given kultur. Men det har ju heller inte funnits någon mall att följa, något led att gå i. Det har inte funnits någon tydlighet, bland mina föregångare och så vidare. Jag har inte vetat: "Exakt så här ska man göra". Det här har inte varit så tydligt. Jag har ju aldrig haft något syfte att frånhålla några pengar. 

När Uefa inte varit en arbetsgivare som listats på din deklaration, har du inte reflekterat över det?
- Nej, det har jag faktiskt inte. Ärligt talat har jag inte tänkt på det. Det är inte några gigantiska summor… och jag menar verkligen att jag inte tänkt frånhålla någon skatt. Men jag har ärligt talat inte vetat hur jag ska göra. Men nu vet jag hur jag ska göra och då har jag gjort rätt.

DANIEL GUSTAVSSON
- Jag sitter lite tajt till. Jag får återkomma till dig.

När kan du återkomma?
- Det vet jag inte. Jag jobbar just nu. Jag får återkomma.

Senare under tisdagen återkommer Gustavsson, via sms. Han skriver:

"Efter kontakt med expertis lämnade jag i slutet på förra året, på eget bevåg, in en begäran om självrättelse till Skatteverket. Efter beslut från Skatteverket har jag betalat in beslutat belopp och känner mig därmed trygg i att jag gjort rätt för mig. Utöver detta har jag inga ytterligare kommentarer".

TESS OLOFSSON
- Jag är på väg och ska cykla till träningen så du får jättegärna ringa tillbaka lite senare.

- Jag har möte i kväll så i så fall är det under morgondagen.

Du har inte fem minuter på hela dagen?
- Nej jag är jätteledsen. Det är träning nu och sedan är det möte hela kvällen.

Men vilken är din generella kommentar till det här?
- Tyvärr jag måste cykla nu. Jag är ledsen. Tack.

SANDRA ÖSTERBERG
- Jag ville göra rätt för mig. Det kom till min kännedom att jag inte hade gjort rätt för mig tidigare. Då valde jag att göra en självrättelse.

Hur kom det sig att du inte gjort rätt från början?
- Det är svårt att veta hur man ska göra och vad som är rätt och jag hade för dålig kunskap i det tidigare. Jag kom till ett läge då jag behövde ta reda på det och gjorde därav en självrättelse. 

Vad är det som är så svårt att förstå när man tjänar pengarna?
- Det är ju inte svårt att förstå att man ska skatta på intjänade pengar, men det här är pengar intjänade i utlandet och det hade jag inte haft tidigare och hade inte tagit reda på exakt vad som gällde och när det kom till min kännedom att jag borde gjort det här tidigare så valde jag ganska snabbt att göra en självrättelse på det.

2018 tjänade du över 50 000 kronor av Uefa, reflekterade du inte att Uefa inte stod med bland dina arbetsgivare på deklarationen eller att det felade på så mycket pengar?
- Som jag sa så har jag gjort en självrättelse och har skickat in på alla mina inkomster från Uefa bakåt i åren för att jag är mån om att jag vill att det ska vara rätt.

Är det något i kommunikationen från Uefa som du upplever varit otydlig eller har du trott att det var en nettolön som betalats ut?
- Jag har inte trott någonting kring detta utan som jag sa; jag har valt att göra en rättelse kring detta i efterhand då jag förstått att jag inte gjort rätt för mig tidigare.

Fotbollskanalen har sökt Bojan Pandzic, Glenn Nyberg, Mahbod Beigi och Victor Wolf. Utan framgång.

Siffrorna: Skatteverkets beslut om domarnas inkomster

TESS OLOFSSON
Omprövningsbeslut: 2 februari 2021 

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 97 070 kronor 

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 149 109 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 10 941 kronor

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 101 449 kronor

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 31 092 kronor

TOTALT: 389 661 kronor 


STEFAN HALLBERG
Omprövningsbeslut: 5 maj 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 108 283 kronor

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 106 951 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 92 059 kronor

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 90 041 kronor

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 88 625 kronor

TOTALT: 485 959 kronor


SANDRA ÖSTERBERG
Omprövningsbeslut: 26 februari 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 10 372 kronor

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 56 067 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 22 838 kronor 

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 14 864 kronor 

TOTALT: 104 141 kronor


VICTOR WOLF
Omprövningsbeslut: 15 mars 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 13 579 kronor

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 4 945 kronor

TOTALT: 18 524 kronor


MARKUS STRÖMBERGSSON
Omprövningsbeslut: 21 april 2021

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 35 350 kronor

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 101 864 kronor

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 135 854 kronor 

TOTALT: 273 068 kronor


BOJAN PANDZIC
Omprövningsbeslut: 5 maj 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 104 171 kronor 

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 109 567 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 116 729 kronor

TOTALT: 330 467 kronor


GLENN NYBERG
Omprövningsbeslut: 6 april 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 111 493 kronor 

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 117 527 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 101 943 kronor 

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 110 487 kronor

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 15 700 kronor

TOTALT: 457 150 kronor 


DANIEL GUSTAVSSON
Omprövningsbeslut: 21 april 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 65 691 kronor 

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 81 832 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 46 530 kronor

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 158 012 kronor

2015:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 274 078 kronor 

2014:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 142 216 kronor

TOTALT: 768 359 kronor


PERNILLA LARSSON
Omprövningsbeslut: 15 mars 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 1 351 kronor

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 93 118 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 32 793 kronor 

2016:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 47 353 kronor

TOTALT: 174 615 kronor 


MAHBOD BEIGI
Omprövningsbeslut: 22 april 2021

2019:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 86 036 kronor

2018:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 52 143 kronor

2017:
Skatteverkets omprövningsbeslut - summa att ta upp gällande inkomst av tjänst: 5 937 kronor 

TOTALT: 144 116 kronor

Publicerad 2021-05-11 kl 17:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS