Det var i början av maj i år som Fotbollskanalen kunde avslöja att tre av Sveriges största domarnamn; domarbasen Stefan Johannesson, Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson under flera år inte betalat skatt på intjänade pengar från Uefa gällande internationella domaruppdrag. Först efter att Aftonbladet i vintras uppmärksammade att en domare, som dömts för grova bedrägerier, undvikit att deklarera Uefa-inkomster valde trion att självrätta gamla deklarationer. Då redovisades miljonbelopp för Skatteverket, pengar som domarna tidigare inte tagit upp för beskattning.
Därefter kunde Fotbollskanalen berätta att ytterligare tio domare, exempelvis toppnamn som Bojan Pandzic, Glenn Nyberg, Stefan Hallberg och Tess Olofsson, lämnat in självrättelser rörande internationella uppdrag. Ser man till samtliga de 13 berörda domarna har Skatteverket skrivit upp deras inkomster med sammanlagt 4,5 miljoner kronor, pengar som alltså redovisats för myndigheten flera år försent.
Men det tar inte slut där. För Fotbollskanalen kan nu avslöja att Skatteverket, som på eget initiativ startat utredningar om andra elitdomare som haft internationella uppdrag de senaste sex åren, straffat fyra domare med skattetillägg. Det handlar om Sara Persson, Peter Allheim, Fredrik Klyver och ytterligare en domare. De har sammanlagt fått inkomster från Uefa uppskrivna med mer än en halv miljon kronor (se detaljer i faktarutan nedan).
Anledningen till att kvartetten behöver betala ett tillägg utöver skatten som man skulle erlagt från början är att det är Skatteverket som uppmärksammat domarnas felaktiga deklarationer och inte domarna själva som tagit kontakt med myndigheten för att redovisa sina Uefa-inkomster i efterhand, som i de tidigare fallen Fotbollskanalen rapporterat om.
I handlingar från Skatteverket som Fotbollskanalen tagit del av framgår det att myndigheten upptäckte att de berörda domarna haft internationella uppdrag men inte tagit upp inkomster från Uefa i sina deklarationer och därför hörde av sig till dem. Därefter inkom samtliga fyra med information om vad de fått utbetalt av Uefa men det räcker alltså inte för att det ska bedömas som en självrättelse.
"För att det ska ses som en rättelse på eget initiativ ska du själv ha uppmärksammat Skatteverket på felaktigheten innan Skatteverket påbörjat en utredning och skickat en förfrågan till dig. Eftersom du inkommit med rättade uppgifter i inkomstdeklarationen efter Skatteverkets förfråga anses du inte ha lämnat korrekta uppgifter på eget initiativ", skriver myndigheten i besluten som domarna fått till sig.
Domarna har således lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket och tillägget som de straffas med uppgår till 40 procent av skatten som de ska betala på de nu uppskrivna inkomsterna. Samtliga fyra har valt att acceptera myndighetens beslut.
I Persson, Allheim och Klyvers fall skriver Skatteverket att man anser att det "klart framgår" att domarna "utelämnat uppgift om inkomst". Det gör inte myndigheten i beslutet om den fjärde domaren som straffats. Den domaren, som varit internationellt aktiv under flera säsonger, har fått sin inkomst uppskriven med drygt 24 000 kronor - för ett av åren som hen haft Uefa-uppdrag.
Sara Persson, vars inkomster skrivits upp med mer än 217 000 kronor, har vid två tillfällen utsetts till årets domare i Sverige och hon har genom åren dömt fler än 70 internationella matcher, bland annat en Champions League-semifinal på damsidan i våras. Fredrik Klyver, vars inkomster höjts med drygt 193 000 kronor, är en rutinerad assisterande domare som har fler än 40 internationella uppdrag på sin meritlista. Även assisterande domaren Peter Allheim, vars inkomster skrivits upp med knappt 138 000 kronor, har varit internationellt aktiv under flera år.
Både Klyver och Allheim har under flera år jobbat som poliser vid sidan av sina uppdrag som domare.
Alla fyra ärenden har handlagts av Skatteverkets enhet i Malmö, vilken också har haft hand om majoriteten av de fall som Fotbollskanalen skrivit om tidigare. Om myndigheten har ytterligare pågående ärenden om andra elitdomare vill man inte kommentera, av sekretesskäl, men sedan tidigare har Sveriges EM-domare Andreas Ekberg bekräftat för Fotbollskanalen att det pågår en process kring hans deklarationer. Han har dock inte svarat på frågan om det var han eller Skatteverket som initierade den.
Johan Lindström, enhetschef på Skatteverket i Malmö, vill inte bekräfta att myndigheten tagit ett större grepp om svenska elitdomare och deras inkomster från Uefa. Han förklarar dock att Skatteverket kan agera om en situation som den kring domarna uppstår.
- Generellt genomför Skatteverket en omvärldsbevakning. Både vad gäller information som kommer in till Skatteverket och vad vi ser ute på webb och annat. Är det något tydligt som kommer in så kan vi startar offensiva utredningar, säger Lindström till Fotbollskanalen.
Så om ni ser att en viss bransch eller grupp agerar på ett sätt som gör att det kan finnas fall för er att ta tag i så kan det vara så att ni reagerar?
- Ja, precis. Vi gör omvärldsbevakningar på olika saker. Så absolut.
Skatteverket brottsanmäler skattefusk som når över ett visst belopp. Då lämnas material över till en åklagare som fattar beslut om saken ska tas vidare rättsligt. Men om en person får ett skattetillägg innebär det att överträdelsen inte bedömts som brottslig. I sådana fall har Skatteverket ansett att summan är för liten för att en brottsanmälan är rimlig, alternativt har en åklagare beslutat att ärendet inte ska tas vidare och därefter skickat tillbaka det till skattemyndigheten som då fattat beslut om skattetillägg.
Fotbollskanalen har varit i kontakt med Peter Allheim som bett om att få frågorna ställda via sms men sedan inte återkommit med svar. Övriga tre domare har inte gått att nå, varken via samtal eller sms, trots upprepade försök.