Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Azrafshan oviss om att återvända till Östersund: "Har haft en första dialog"

Allsvenskan

I början på september arbetsbefriades huvudtränare Amir Azrafshan av Östersunds FK.
Till nästa säsong kan 34-åringen sitta på ÖFK:s tränarbänk igen.
- Jag hoppas att framtiden ska bli klar snart, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

"Jag är från Dalarna, så det är litegrann som att komma hem", sa Amir Azrafshan till P4 Jämtland den 11 juli förra året, då han presenterades som ny tränare för Östersunds FK. I och med beskedet stod det även klart att han hade gjort sitt i FC Djursholm, vars A-lag tog klivet upp till division 4 med Azrafshan bakom rodret.

När tränaren berättar för Fotbollskanalen om hur tankarna gick i samband med att allsvenska Östersund hörde av sig, medger han dock att det krävdes några varv av funderande innan han beslutade att lämna sitt dåvarande uppdrag.

- Det var ett svårare val än vad man kanske kan tro. Jag trivdes bra i Djursholm eftersom min roll där av naturliga skäl var väldigt fokuserad på spelarutveckling, men också lag- och verksamhetsbyggande. Med ett P19-lag i allsvenskan och ett A-lag i en lägre division, så är det viktigt att i hög grad fokusera på individuell spelarutveckling samtidigt som man skapar bra förutsättningar för lagutveckling. Steget i sig kändes inte så stort, vilket nog delvis berodde på att jag tidigare varit assisterande åt både Andreas Brännström och Azrudin Valentic när Dalkurd spelade i superettan och allsvenskan, inleder Azrafshan.

Annons

Efter sejouren i Dalkurd - och innan ÖFK tog kontakt med honom - fick han erbjudanden från både svenska och utländska elitklubbar. Det säger Amir Azrafshan, samtidigt som han bekräftar att det var nära att bli en roll i Fremad Amager. En flytt till det danska huvudstadslaget hade inneburit en återförening med den tidigare tränarkollegan Azrudin Valentic.

Men en flytt över sundet blev det inte. I stället packade han sina väskor och begav sig norrut - där det inte dröjde länge innan resultaten började ge med sig: Några månader efter sin ankomst hade Östersund lyft till säker mark efter att tidigare ha huserat i botten av tabellen. De goda resultaten gjorde att allt fler fick upp ögonen för Azrafshan. Inte blev uppmärksamheten mindre av att han berättade om intresset för filosofi och svarade fysikerna Niels Bohr och Albert Einstein på frågan vilka han inspireras av. 

Annons

- Roligt att du tar upp detta, det är något som stundtals fått helt osannolikt stort utrymme i media. Det hela började nog med att vissa journalister ville veta mer om mig som person och mina intressen utanför fotbollsplanen. Jag har ett stort intresse i bland annat filosofi, psykologi och kognitiv neurovetenskap. Bohr och Einstein är intressanta som personer, men inte minst genom den påverkan deras tankar har haft på eftervärlden. När det gäller just de två, är det också intressant på vilket sätt delar av exempelvis kvantmekaniken får mer renodlad empirisk vetenskap och filosofi att mötas. För fotbollsplanen är det dock forskning och kunskaper från idrottsvetenskap och närliggande fält som jag aktivt försöker dra nytta av.

Även den indiske filosofen Jiddu Krishnamurti och Buddha, som enligt traditionen var den som grundade buddhismen, är två som skapade rubriker för den 34-årige tränaren. På en fråga om sin syn på just religion svarar Azrafshan följande:

Annons

- Att ha kännedom om olika kulturer och religioner gör att man i vissa sammanhang också har enklare att förstå och förhålla sig till människor med olika bakgrund i sin omgivning. Att kunna ta in och försöka förstå andras perspektiv ser jag som en viktig del i ett ledarskap. 

I ett Sportbladet-reportage förra hösten beskrevs Östersund som en klubb som "styrs av en indisk sekt". Det med bakgrund mot att delar av A-lagets ledarstab använde transcendental meditation, TM. Enligt Nationalencyklopedin är det en meditationsteknik som sägs leda till bland annat "djup avspänning" och "ökad glädje". "En del av dessa effekter har bekräftats i vetenskapliga studier", går även att läsa på uppslagsverkets sajt.

- Det är tvärvetenskapligt och handlar om hälsa och psykiskt välmående. Men enligt mig är det samtidigt bra att vara kritisk till de här frågorna. Det är ganska lätt att hoppa på det senaste. Det är viktigt att det finns observationer, studier, kring det här, så att det finns något att referera till, säger Azrafshan.

Annons

Han fortsätter: 

- Om någon tydligt skulle utgå från exempelvis politisk ideologi, religion eller rent allmänt tyckande i den dagliga fotbollsverksamheten så betraktar jag det som oseriöst. En bekant till mig brukar säga att väldigt få människor vill att en nära anhörig ska bli opererad utifrån politiska eller religiösa kunskaper och synsätt. Han hävdar också att de flesta av oss hellre sätter oss i ett flygplan som byggts systematiskt genom ingenjörsvetenskap än fritt konstruerats utifrån politik eller någon form av livsåskådning. Jag tror han har rätt i det och det är enligt mig så man ska arbeta professionellt när man sysslar med elitfotboll.

Men med sin fascination för somliga vetenskapsmän och stora tänkare samt sina universitetsstudier i filosofi och kognitiv neurovetenskap, låter inte fotbollstränare som det givna yrkesvalet för Amir Azrafshan. Huvudpersonen själv menar också att karriären kunde gått i en annan riktning.

Annons

- Jag har alltid gillat fotboll och att arbeta inom idrottsrörelsen. Jag var dock länge tveksam om jag snarare skulle göra det på en mer ideell nivå och i mitt yrkesliv i stället arbeta med något som var ännu tydligare kopplat till mina högskole- och universitetsstudier. 

Vad pratar vi om för konkreta jobb?
- Det handlade mest om att jag snuddade vid forskningsspåret, om jag skulle fokusera på forskning av de ämnen jag studerat. Samtidigt som jag alltid har gillat fotbollen har jag brunnit för de här frågorna: hur människan fungerar på biologisk och tvärvetenskaplig nivå, men samtidigt också ur ett psykologiskt perspektiv. De sakerna har alltid inspirerat mig.

De tre senaste månaderna har han dock inte ägnat åt fotbollstränande i Östersund. Efter en period av svaga resultat och ett reellt hot om nedflyttning valde klubben att göra sig av med honom, åtminstone tillfälligt. "ÖFK har nu valt att arbetsbefria Amir fram till årsskiftet", sa sportchefen Adil Kizil bland annat när beskedet presenterades. 

Annons

- Själva beskedet från klubben att arbetsbefria mig för resten av säsongen 2021 kom plötsligt. Det känns dock som att det nu är något som du hittar om du tittar i backspegeln. Det som är intressant nu är kanske snarare att blicka framåt för både mig och ÖFK. För egen del vet jag i dagsläget inte hur nästa år kommer se ut för mig personligen, utan hoppas att det är något som ska bli tydligare under de närmsta veckorna.

Vad tänker du om att perioden som arbetsbefriad tar slut vid årsskiftet? Vad öppnar det för?
- Precis som jag sa är detta frågor som jag tror samtliga berörda hoppas på ska bli tydligare inom en snar framtid.

Har ni någon dialog, du och Östersund?
- Jag har haft en första dialog med personer i klubben. Det var för ett tag sedan. Men jag hoppas att framtiden ska bli klar snart.

Annons

Klubben meddelade i dag att sportchef Adil Kizil lämnar sitt uppdrag. Är det något som kan påverka en eventuell återkomst?
- Nej, det tror jag inte.

Med fyra omgångar kvar att spela av allsvenskan kom det där reella hotet om spel i superettan nästa år att bli verklighet, trots tränarrockaden där norrmannen Per Joar Hansen togs in som ersättare för sin arbetsbefriade föregångare.

Att Amir Azrafshan inte varit verksam i Östersund sedan september har däremot inte hindrat honom från att ha fullt upp. Förutom att ha gått fotbollsorganet Uefas pro-utbildning för tränare under hösten, har han ägnat sin tvååriga dotter både mycket tid och energi.

- Just nu blir det en hel del sagoböcker. För mig har Bamse börjat bubbla upp som en favorit här hemma, säger han avslutningsvis.

Publicerad 2021-12-03 kl 18:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS