AIK hemmaslog i lördags Örebro med 2-0 på Friends Arena. Inför matchen höll supportrar på AIK:s klackläktare "Norra stå" upp banderoller med kritik mot polisen, som hör ihop med den debatt som pågått i år gällande polisens mer aktiva arbete med att få bort pyroteknik från läktare. Detta genom att implementera en villkorstrappa, vilket resulterat i både reducerad publikkapacitet och begränsning av olika typer av tifon.
I andra halvlek skiftade supportrarna lite fokus på läktaren.
Detta genom att hålla upp banderoller med koppling till att Eric Torell, som hade autism och Downs syndrom, tragiskt blev skjuten till döds vid 20 års ålder av poliser som uppfattade situationen som hotfull, då Torell hade rymt hemifrån och hade ett leksaksvapen med sig. I veckan blev det klart att poliserna, som blev åtalade, frias med anledning av en "inbillad nödvärnssituation".
AIK-supportrar höll då upp de här banderollerna:
"Beväpnade igen i samhällets tjänst. Gör samhället en tjänst - skjut er själva".
"25 skott för att avrätta en förståndshandikappad - det behövs bara i tre i era pannben".
Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist meddelade under söndagen, via sitt Twitter-konto, att händelsen har blivit polisanmäld.
- Skriver man att man behöver ett skott över pannan är det långt över gränsen. Det är långt över vad vi sett tidigare och jag tror egentligen ingen tycker att det här var en bra idé då man tänker efter, hoppas jag, säger Enquist till Fotbollskanalen.
Han förtydligar också att det inte är Svensk Elitfotboll som anmält banderollerna utan att det skedde igår på matchen.
- Sef är inte en organisation som sköter dessa frågor. Det är klubben i samråd med förbundets representanter och en närvarande polis som ansåg att detta var något som var över gränsen för att vara tillåtet och då prövar man det genom en polisanmälan vilket är gjort. Det fick jag informationen om igår kväll.
- Det handlar om grovt förtal och hot mot tjänsteman som anmälan gäller, men det prövas av lagliga instanser och inte utav oss på något vis. Jag kan också säga att det kommer ske en prövning hos förbundet som har alla disciplinära åtgärder inom fotbollen. Det är även anmält dit för att se om det har övergått fotbollens regelverk. Då handlar det mer om klubben har en del i det om det kunde förhindrats som prövas, säger Enquist.
Att individer hängs ut på det här sättet, hur reagerar du på den typen av banderoller på allsvenska matcher?
- Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Att hänga ut individer och uppmana till den typen av handlingar som självmord eller hota med kulor i pannan är inget vi vill se där. Vi är väldigt oroliga över den polariserade stämningen som råder just nu. Det är väldigt bekymmersamt att det finns en så stor klyfta som ligger och bubblar där ute av irritation. Jag hoppas att alla parter tar chansen till att backa hem och börja prata med varandra igen för vi är rädda för utvecklingen just nu, säger Enquist.
AIK:s klubbchef Jens T Andersson skämdes i sin tur över banderollerna som visades upp.
- Jag kan konstatera att vi som klubb har misslyckats. Vi har en historia av dialog mellan parterna och är i grunden en ungdomsklubb som fungerar bra, men i det här fallet har vi inte lyckats med dialogen. Det här gör ont, säger han till Aftonbladet.
Andersson berättar vidare för tidningen att AIK kommer att se över hur föreningen ska hantera banderoller på läktarplats framöver.
Expressen har talat med Ola Österling, polisens presstalesperson i Stockholm.
- Vi ser allvarligt på det här. Jag har pratat med utredarna och de jobbar i dag med fotbollsmatchen. De kommer att gå igenom materialet med start i morgon, säger Österling till tidningen.