Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bekräftat: SvFF skrotar sitt kritiserade säkerhetsförslag

Allsvenskan

SvFF drar, i stora delar, tillbaka sitt kritiserade förslag till nytt säkerhetsregelverk.
Några krav på kortsideklackar, övervakning av tifo-fix och granskning av banderoller finns exempelvis inte i det slutgiltiga förslaget.
Det nya förslaget har nu fastställts av förbundets styrelse.

11:22
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en intervju med Fredrik Reinfeldt om läget i SvFF i spelaren ovan.

Det var i september som SvFF skickade ut ett förslag till nytt säkerhetsregelverk i allsvenskan och superettan, inför det kommande representantskapsmötet - ett årligt möte då svensk fotboll fattar beslut om regeländringar. Förslaget mötte skarp kritik från klubb- och supporterhåll.

Efter att exempelvis klubbarna sagt sitt om förslaget, via ligaorganisationen Svensk Elitfotboll, har förbundet nu presenterat ett slutgiltigt förslag som det ska röstas om i slutet av november.

Utfallet av inspelen som kommit in? Att stora delar av de förändringar som ursprungligen föreslogs har skrotats. Enkelt förklarat är det främst de punkter som klubbarna via Sef "grönmarkerade" i sitt remissvar till förbundet som tagits vidare till representantskapsmötet.

Annons

I det slutgiltiga förslaget som SvFF:s styrelse fastställt finns det exempelvis inga krav om att klacksektioner ska vara placerade på kortsidorna, att tifo-fix ska övervakas, att banderoller ska granskas eller förbud mot exempelvis försäljning av dryck i pet-/plastflaskor och att supportrar håller i tygstycken som kan möjliggöra maskering.

En annan idé som inte är en del av det slutgiltiga förslaget är den om "att det på banderoller, flaggor och liknande tygstycken inte får förekomma text eller symbol med koppling till terrororganisation eller som ger uttryck för hot om våld eller andra liknande otillbörliga företeelser mot folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder eller som gäller den enskilda som person, eller annan förening eller dess supportrar".

Annons

I utskicket som nu gjorts till de röstberättigade inför mötet är SvFF tydligt med att man valt att inte gå vidare med en stor del av förslagen som lades fram tidigare. Förbundet skriver:

"SvFF:s Juridik och Säkerhet har genomfört en omfattande översyn av tävlingsreglerna (TB och STB, herr) med fokus på att öka säkerheten, främst kring matcherna i våra högsta serier. Ändringsförslagen finns inkluderade i TB och STB, herr och har tagits fram i samråd med bl.a. SEF, där FS (förbundsstyrelsen, reds. anm) särskilt noterar att en majoritet av de förslag som presenterades till remissutskick 2 har strukits och inte ingår i slutförslaget till Representantskapet".

I de föreslagna regelverken finns det enbart några mindre förändringar. Exempelvis ska klubbar kunna bestraffas om man inte anses ha:

"Vidtagit nödvändiga och proportionerliga åtgärder för att förebygga eller avbryta att föremål kastas in på spelplanen eller området mellan spelplanens begränsningslinjer och publikplatser".

Annons

Vidare framgår att en ändring i upplägget för avbrutna matcher vid ordningsstörningar föreslås, enligt följande:

"Om matchdelegat har utsetts, ska domaren i stället överlämna åt matchdelegaten att slutligt besluta om matchen ska fullföljas eller inte".

I SvFF:s ursprungliga förslag fanns skärpta krav om kameraövervakning både på arenornas läktare men även andra ytor där supportrar rör sig. De är inte en del av det slutgiltiga förslaget, som dock innehåller en ny regel om att den som hanterar arenans kameraövervakningssystem ska ha genomgått polisens "särskilda utbildning för arena-CCTV, eller motsvarande utbildning".

Men SvFF konstaterar samtidigt att den utbildningen ännu inte finns tillgänglig.

"Utbildningskravet börjar gälla ett år räknat från att utbildningen görs tillgänglig", skriver man i handlingarna.

Annons

En annan förändring som föreslås är följande:

"Vid match ska säkerhetsansvarig i arrangerande förening, eller den som utsetts till operativt säkerhetsansvarig med beslutsmandat avseende säkerhetsfrågor, befinna sig i ledningsrummet från det att entréerna öppnar till dess att den sista åskådaren lämnat arenan".

Det nämnda ledningsrummet ska (i allsvenskan) också ha plats för sex personer istället för fyra, vilket är regeln i dag. Rummet ska ha "fullständig överblick över arenans åskådarutrymmen" och de sex personerna som ska kunna få plats är följande:

"En representant från vardera av arrangerande respektive gästande förening, polis, räddningstjänst, arenaägare, samt kameraoperatör".

Supporterorganisationen SFSU:s ordförande Isak Edén ser positivt på att stora förändringar gjorts till det slutgiltiga förslaget.

Annons

- Det är klart att vi är nöjda. Det sunda förnuftet vann. Det här visar på att man behöver förankra saker mer innan man lägger ett förslag, säger Edén till Fotbollskanalen. 

- Sen finns det garanterat mycket att jobba med framöver, men i andra forum och format. Det är många frågor som är värda att diskutera men vi behöver hitta en samarbetsform där alla är med och kan diskutera det här i lugn och ro. 

Publicerad 2024-10-31 kl 10:46
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS