Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Beskedet: AIK-tvist på väg till skiljenämnd

Allsvenskan

AIK är i en miljontvist med Vasalund - efter Robin Tihis flytt till Al-Ahly.
Nu är fallet på väg till Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd.
- Vi kommer att sätta oss med våra ombud, säger AIK-toppen Fredrik Söderberg till Fotbollskanalen.
"Vi har inga kommentarer i detta ärende", skriver Vasalunds ordförande Niclas Fröberg. 

9:18
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att AIK är i tvist med Vasalunds IF - efter att ha sålt mittbacken Robin Tihi, 21, i fjol till qatariska Al-Ahly. 

AIK gick i höstas ut med att Vasalund, via ett juridiskt ombud, gjort ett anspråk avseende vidareförsäljningsersättning för Tihis transfer, och att anspråket är baserat på ett tidigare samarbetsavtal mellan klubbarna. AIK har i sin tur genom ett juridiskt ombud tillbakavisat anspråket "med hänvisning till att spelarens ålder vid tidpunkten för övergången inte kvalificerar de tidigare klubbar som spelaren har tillhört någon rätt till utbildnings- eller solidaritetsersättning" utifrån Svenska Fotbollförbundets representationsbestämmelser.

Annons

Nu går AIK:s vd/klubbdirektör Fredrik Söderberg ut, via klubbens webbplats, med att Vasalund ämnar att ta ärendet vidare till en skiljenämnd. 

Vi har fått information om att Vasalunds IF ämnar ta ärendet vidare till skiljenämnd men inte mer än så. Vi kommer nu sätta oss med vårt juridiska ombud för att diskutera läget. Klart är att oavsett utfall från ett eventuellt skiljenämndsförfarande så kommer det påverka svensk fotbolls principer för övergångar av minderåriga spelare markant, säger Söderberg på AIK:s hemsida. 

För Fotbollskanalen bekräftar Söderberg att det är på väg att bli ett skiljenämndsförfarande hos Svenska Fotbollförbundet.

- De har påkallat det (att ta tvisten till skiljenämnd), så det kommer de att göra. Sedan vet jag inte så mycket mer om det. Vi kommer att sätta oss med våra ombud och diskutera situationen, och vad som är taktiskt bäst för oss i det här läget. Vi anser såklart att det inte finns något skäl till ersättning för Vasalund, säger Söderberg till Fotbollskanalen.

Annons

Han fortsätter:

- Jag ska försöka vara försiktig med att tolka in saker, då jag överlåter det till våra jurister, men som det utgångna samarbetsavtalet är skrivet, så kan vi inte se att den här övergången skulle rymmas inom det.

Vad vet du om hur processen kommer fungera framöver?
- Jag har bara haft väldigt kort kontakt med vårt ombud, så jag ser fram emot att de uppdaterar mig kring praktiska detaljer gällande hur det här kommer gå till. Det är något helt nytt för mig, och mina närmaste kollegor i AIK, så vi behöver uppdatera oss lite om hur det här kommer att gå till. 

Vill du utveckla dina tankar kring att "ett skiljenämndsförfarande kommer påverka svensk fotbolls principer för övergångar av minderåriga spelare markant"?
- Jag menar att vi i dag har ett förfarande, där du registreras vid tolv år, och man får inte utbildningsersättning förrän tidigast vid tolv år för en spelare. Om det ska finnas affärsuppgörelser kopplade till barn under tolv år, så går det emot svensk fotbolls principer för en sund fotbollsfostran. Vi är väldigt långt ifrån att se elvaåriga spelare eller yngre som handelsvaror i någon form av transferkarusell. 

Annons

Med tanke på att Vasalund väljer att ta det här till skiljenämnd. Tror du att det skulle kunna öppna upp för fler liknande fall framöver?
- Jag vill inte spekulera i eventuella konsekvenser, utan kan bara konstatera att om det skulle finnas möjligheter till att upplåta ersättning för så unga barn, så har vi ett annat fotbollsklimat än vad vi ser i dag. 

Enligt AIK kom Tihi till klubbens verksamhet från Vasalunds motsvarighet inför säsongen 2014, då spelaren var elva år gammal och skulle fylla tolv i mars samma år. Utifrån SvFF:s representationsbestämmelser gäller utbildnings- och solidaritetsersättning, som AIK hänvisar till, från tolv års ålder. Söderberg förstår det samtidigt inte som att det finns en oenighet kring Tihis ålder när han lämnade Vasalund för AIK. 

- Inte vad jag förstått, säger han. 

Annons

Utifrån AIK:s klassificering av spelartransfers baserad på nettoresultat framgår det att "ett negativt utfall av skiljeförfarandet kan innebära att resultateffekten av försäljningen når klass III, det vill säga mellan fem och tio miljoner svenska kronor". När Tihi såldes meddelade AIK att affären var i klass IV, det vill säga att resultateffekten var på mellan tio och 20 miljoner kronor.

Vasalunds ordförande Niclas Fröberg vill inte kommentera tvisten närmare, men berättar att det är riktigt att klubben ämnar att ta ärendet till skiljenämnd.

"Det stämmer. Vi har dock inga kommentarer i detta ärende", skriver Fröberg till Fotbollskanalen och hänvisar till att det kan bli fler kommentarer - efter utfallet. 

På SvFF:s hemsida beskrivs ett skiljenämndsförfarande som en sista utväg.

Annons

"Avslutningsvis bör sägas att man alltid ska försöka göra upp en tvist i godo. Ett skiljeförfarande bör därför tillgripas endast när alla andra möjligheter till lösning framstår som uteslutna", skriver förbundet. 

Publicerad 2024-02-27 kl 17:09
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS