Under tisdagen meddelande Svenska Fotbollförbundets licensnämnd att samtliga klubbar i allsvenskan, superettan och damallsvenskan beviljats elitlicens för 2020, utom Östersunds FK.
Licensnämnden skriver på sin hemsida att de "inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år".
ÖFK kommer nu att överklaga beslutet till överklagandenämnden. Skulle ÖFK:s överklagan inte gå igenom innebär det att Brage får nästa års plats i allsvenskan.
- Vi delar inte licensnämndens uppfattning. Vi tycker att vi har lagt fram att vi kan hantera ekonomin under hela nästa säsong. Vi vet att vi har ett ansträngt läge och vi vet att det är tufft ekonomiskt just nu. Men vi tycker att vi gett en bra förklaring, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström till Fotbollskanalen.
Lidström fortsätter.
- De säger i sitt beslut att det är orealistiskt att vi ska klara av det ekonomiskt under nästa säsong. Nu kommer vi att överklaga till nästa instans, överklagandenämnden, och det kommer vi att göra omgående. När vi har gjort det får vi se vad de säger. Vi får lägga fram nya bevis och tala om varför vi kommer klara av det här. Är det så att vi får nej där, ja då kommer vi också att överklaga upp till Riksidrottsnämnden. Men vi tror inte att det ska behövas.
Hur stor är risken att Östersund degraderas till 2020, till följd av nekad elitlicens?
- Vi har hela tiden, även när vi hade det mest kritiska läget, sagt att vi kommer att spela i allsvenskan nästa år och jag tror fortfarande det. Men det är klart att det är en lång väg dit och det här beslutet gör att det är en ännu längre väg dit. Men vi tror fortfarande på det här.
Lars Helmersson, SvFF:s tävlingschef, till Fotbollskanalen.
- Regelverket säger att lag som inte beviljas elitlicens ska, inom ramen för seriesammansättningsbeslut, nedflyttas en nivå, säger Helmersson.
Det vill säga superettan?
- Ja. Det finns andra särregleringar att om man var på nedflyttningsplats så ska man ner ytterligare en och så vidare, men i det här fallet handlar det om en serie.
Hur lång tid brukar ett sådant här beslut ta?
- Det är svårt att värdera, nu får man låta processen ha sin gång. De formella förutsättningarna är att överklagan ska göras inom två veckor och sedan beror det på vad man åberopar och hur prövningen sker så kommer nämnderna själva att definiera det tidsspannet.
Finns det någon möjlighet att det blir en annan följd än degradering om man nekas elitlicens?
- Konsekvensen av att inte beviljas elitlicens vilket som har skett nu, utifrån den kommunikation jag fått, så nedflyttas man en serienivå
Inga andra alternativ?
- Nej, i det här läget är det verkställighet av ett beslut att inte bevilja elitlicensen. Sedan finns andra scenarier om man inte uppfyller vissa andra kriterier som inte medför att man inte beviljas elitlicens, tillrättavisning eller böter och så vidare. Men under de här förutsättningarna, att inte beviljas elitlicens, är det nedflyttning som är konsekvensen.
Richard Johnsson är ordförande i licensnämnden. Han säger till Fotbollskanalen att ÖFK föll på kravet om att en klubb ska kunna visa på att man klarar av att bedriva sin verksamhet hela nästa år.
- Vi har fått ett intyg men när vi fick det intyget reste det lite frågor och tvivel och gjorde att vi dels hade en skriftväxling och dels kallade dem till ett fysiskt besök i nämnden, där de hade möjlighet att redogöra för sitt case. Efter det mötet har licensnämnden sammanträtt och vägt ihop alla intryck och kommit fram till att det finns ett antal osäkra faktorer som gör att vi vid en samlad bedömning anser det som uppenbart orealistiskt att allt det här ska falla på plats. Därmed så kommer vi till slutsatsen att man inte kommer klara driften för hela säsongen.
Det krävs ju elitlicens även i superettan, kan de spela där nästa år trots att de nekats elitlicensen?
- Konsekvensen av en nekad liecns är att man ska flyttas ner en division, det är huvudregeln. Och då kan det tyckas vara konstigt då vi har samma regler för klubbarna i superettan och allsvenskan. Om man inte får licens för allsvenskan, hur kan man då spela i superettan? Men det är så reglementet är konstruruerat.
Det är lite motsägelsefullt?
- Ja, det skulle man kunna säga. Men regelverket ser ut så och det är inget vi kan göra något åt.
Det är egentligen bara i de här fallen man kan säga att ett lag kan spela i en av elitserierna utan licens? Om jag tänker rätt.
- Första året du kommer upp (till superettan) spelar du utan licens, kan man säga. Sedan är det här unika fall för vi har bara ett fall sedan tidigare, där licensnämnden nekat licens och det höll sig i alla instanser. Det var Örebro. Men det är rätt, om det här skulle stå sig och Östersund blir nedflyttat ett steg så kommer de att kunna spela i superettan utan att ha fått licens, absolut.
Sista dagen för Östersund att lämna in en överklagan till överklagandenämnden är den 10 december. Niclas Lidström berättar att medarbetarna i klubben tog beskedet hårt.
- Det här är ett hårt slag. Nu blir det väldigt mycket jobbigare för oss, att jobba in mer pengar och så vidare. Det är klart att det är jättejobbigt för oss.
Hur var reaktionen på kansliet när beskedet kom?
- Det är klart att det är ett otroligt tungt besked att få. Vi visste att det skulle komma den här veckan men vi fick 20 minuters förvarning innan det blev publikt vilket gjorde att vi fick släppa allt som låg framför oss och börja hantera det här.