OLOF LUNDH: Krisen i Blåvitt är smärtsam att följa
LÄS MER: IFK Göteborgs tioåriga fall - från Europadrömmar till krisrubriker
LÄS MER: Blåvitt-toppen Richard Berkling i stor intervju - bemöter kritiken
IFK Göteborg har en tung mångårig period i ryggen, vilken Fotbollskanalen tidigare har redogjort för i ett stort dokument.
Med nio allsvenska omgångar kvar att spela är Blåvitt för andra året i rad indraget i den absoluta bottenstriden.
För klubbikonen Mattias Bjärsmyr kryper sig ängsligheten inför hösten på allt mer påtagligt.
- Jag är mer orolig i år än förra året, ärligt talat, säger han till Fotbollskanalen.
Bjärsmyr spelade 464 matcher för IFK Göteborg innan han placerade skorna på hyllan i november 2022. Totalt har endast nio spelare deltagit i fler blåvita matcher än den forne backgeneralen genom historien.
Knappt två år efter spelarpensionen går den nu 38-årige Bjärsmyr en tränarutbildning. Samtidigt driver han IFK Göteborg-podden Hunden, katten, glassen (även kallad HKG) ihop med de tidigare blåvita stjärnspelarna Pontus Wernbloom och Tobias Hysén.
Bjärsmyr utvecklar sina oroskänslor kring dagens IFK Göteborg.
- Förra året kände jag att det inte var någon fara då de andra lagen var för dåliga. Vid den här tidpunkten hade vi även fått in Mucolli och Santos som höjde laget på sensommaren och hösten, vilket gjorde att vi till slut klarade det, säger han.
- Jag ser inte den typen av spelare i dag tyvärr. Det är väl det som gör mig mest orolig.
Bjärsmyr tycker samtidigt att den nye Blåvitt-tränaren Stefan Billborn har haft svårt att imponera på honom hittills.
- Jag tycker att Blåvitt över tid under Billborn har blivit sämre och sämre.
Han fyller sedan i och menar att det å andra sidan kan gå fort för IFK Göteborg att rädda kontraktet.
- Om man träffar rätt i någon eller några matcher har man löst biffen. Så jag ska inte måla fan på väggen redan, men det finns ett orosmoln. Absolut.
Vad krävs allra främst av IFK Göteborg för att reda ut säsongen nu?
- Jag vill se att man spelar lite enklare med bollen. Det kanske låter astråkigt, och folk får tycka att jag är tråkig i så fall, men jag ser bortamatchen mot Hammarby som en av våra bästa i år.
Bjärsmyr utvecklar:
- Vi spelade ut bollen på ytterback, slog en längre boll på Skjellerup och sen kunde vi åka med våra lite snabbare spelare där framme.
- Många lag vill pressa högt och står endast kvar med två mittbackar, då tycker jag att det spelsättet är rätt givet att använda sig av. Det är även ett enkelt sätt att få spelarna att förstå vad man vill göra.
***
Om IFK Göteborg slutligen reder ut det allsvenska kontraktet under hösten känner sig Bjärsmyr samtidigt mer optimistisk inför framtiden.
- Åker man ur så vet man ju inte vad som händer, för det har jag aldrig varit med om, men om man inte åker ur är jag inte så orolig. För jag är ganska säker på att det kommer hända saker på de ledande positionerna.
På ordförandeposten i IFK Göteborg sitter i dag Richard Berkling (sedan 2021). Som klubbdirektör återfinns Håkan Mild (sedan 2021) medan Ola Larsson har titeln teknisk direktör (sedan 2023).
I våras röstades samtidigt en ny valberedning fram på IFK Göteborgs årsmöte. Det tror Bjärsmyr kan få stor betydelse för klubben framöver.
- Utan att veta kommer den nya valberedningen nog vilja sätta in sin egen ordförande. Då kommer det förmodligen bli någon typ av linje nedåt i klubben med de som de tror på under sig i organisationen, säger Bjärsmyr.
- Det kommer säkert hända att vissa får kliva åt sidan, med all rätt kanske. Just nu handlar det bara om att rädda det som räddas kan, men sen efter säsongen får man ta ett riktigt omtag. Om det är att göra rent hus på Kamratgården… Det låter kanske drastiskt, men det kommer nog behöva hända en hel del saker.
IFK Göteborg har under de senaste åtta åren haft 21 olika personer på ledande positioner.
Bjärsmyr förklarar att han är emot tvära kast med ständiga förändringar och vill i grund och botten se kontinuitet. Problemet, som han ser det, är att förändringarna som har skett de senaste åren i IFK Göteborg har kommit pö om pö - och inte flera på en och samma gång.
- Det som har hänt de senaste åren är att en har lämnat, till exempel en sportchef, och då sitter det redan en tränare där som den nye sportchefen vill byta ut. Det gäller att göra allt i rätt ordning - och då krävs det nästan att man ”gör rent hus”.
- Jag är väldigt emot de tvära kasten och vill ha folk som jobbar i klubben länge. Men det blir så här när man håller på och byter i oordning. Jag tror att man behöver göra detta (”rent hus”) för att peka ut en riktning för klubben.
Bjärsmyr ger sedan sin syn på Richard Berklings ordförandepost. Han tycker att förändringarna borde börja just där - ovanifrån.
- Om någon annan har ett bättre alternativ, hojta gärna. Det har försökts på massa olika sätt, med 21 olika personer på ledande positioner de senaste åren, utan att lyckas. Då kanske man måste göra något annat för att det ska lyckas.
Mattias Bjärsmyr lyfter upp ett välkänt talesätt som han tycker passar in på nutida IFK Göteborg:
”Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat.”
- Det är mycket därför jag påpekar detta. Sen kan jag tycka att vissa ledare på Kamratgården har bra delar. Det är inte så att de är värdelösa på något sätt.
Richard Berkling har under IFK Göteborgs kräftgång på senare år fått en hel del kritik av så väl media som supportrar. Bjärsmyr förstår kritiken, åtminstone till viss del.
- En ordförande är en ordförande. Han är inte den som kan supermycket om fotboll, det tror jag att alla förstår. Men övertid har det varit misslyckat.
- Jag gillar Berkling, jag har sprungit på honom ibland, men om man ser till resultaten har det inte varit bra. Sen har han inte gjort det lätt för sig själv när han har uttalat sig på vissa sätt.
Närmast under Richard Berkling sitter klubbdirektör Håkan Mild. En person som Bjärsmyr själv har haft att göra med mängder av gånger genom åren.
- Håkan har jag haft både som klubbdirektör och sportchef. Sedan han kom in har det varit tuffa år. I grund och botten gillar jag Håkan, men det har liksom inte lyft.
Bjärsmyr vill samtidigt bespara Håkan Mild från viss kritik det senaste ett och ett halvt året. Detta då Ola Larsson under den perioden har haft ett större ansvar över de sportsliga bitarna i klubben.
Bjärsmyr tycker nämligen att sommarens sju nyförvärv har haft svårt att övertyga på honom. De har varit ”släta” hittills, menar han.
- Samtidigt är det Håkan som tillsätter Ola. Allt går ju i ett snöre ner, så det landar någonstans på honom också att inte spelarrekryteringar funkar.
Blåvittikonen tar ny sats:
- Men det kan inte heller alltid vara tränaren, sportchefen eller klubbdirektörens fel. Med tanke på hur många vi har gått igenom de senaste åren i Blåvitt. Då måste det vara något annat och då landar jag i att man måste göra allting i rätt ordning så att alla från början är med och tror på samma sak.
Det låter som att årsmötet (i början av nästa år) kan bli ganska betydande?
- Utan att veta något om valberedningen får jag inte känslan av att de kommer välja samma ordförande. Det får jag inte, säger Bjärsmyr.
Mattias Bjärsmyr tycker samtidigt att flera av de lovord som har kommit från IFK Göteborg sedan inte har backats upp med handling. Där lyfter han upp tränarfrågan som ett exempel.
- Det är mycket som jag tycker är konstigt. Man säger att man inte ska vara så beroende av vem som är tränare. Sen har man Jens Askou men tar in Stefan Billborn. Det är ingen kursändring, men det är en halv kursändring i alla fall.
- I våras pratade de om att de inte vill vara beroende av tränaren. Men vad är man nu då? När Billborn helt plötsligt vill implementera sitt spel som inte är som Askous spel. Det blir konstigt.
Bjärsmyr var själv med om liknande förändringar på tränarposten som spelare i IFK Göteborg. 2020 vände han hem till ett Blåvitt med Poya Asbaghis passningsorienterade fotboll. Tre månader senare bytte klubben kurs när Roland Nilsson tog över, och likaså därefter med Mikael Stahre.
- Klubben bestämmer sig för vilken fotboll man vill spela och ser då vilken tränare de behöver. Men när tränaren inte får de resultaten man vill så byter man fotboll. Jag tror inte att det är bra för klubben ur ett långsiktigt perspektiv. Det tycker inte jag funkar. En tränare ska kunna göra små justeringar, men inte en helomvändning, säger Bjärsmyr och lägger sedan till:
- Jag tror att det har blivit så här då det har bytts folk i tid och otid på olika nivåer inom klubben.
***
Bjärsmyr anser samtidigt att det finns ljusglimtar i IFK Göteborg 2024.
- Folk sluter fortfarande upp. Det är positivt. Det märkte vi förra året att det blev en skjuts under sensommaren och hösten. Folk slöt upp och kanske gjorde det att vi satte den avgörande sparken mot Varberg (när IFK Göteborg höll sig kvar i allsvenskan i den sista omgången, reds. anm.).
Bjärsmyr lyfter även upp klubbrekordförsäljningen av Malick Yalcouyé tidigare i sommar.
- Det var jättebra gjort. Bra scoutat av Olle Sultan, bra använt av Jens (Askou) och en bra försäljning av Ola (Larsson). Den är jättebra. Sen är inte detta det nya normala. Det kommer inte hända hela tiden.
IFK Göteborg har nio omgångar på sig att rädda det allsvenska kontraktet. Först ut väntar ett ångestmöte med lokalkonkurrenten BK Häcken.
Vad kliver du in i de sista nio omgångarna med för känsla?
- Det kommer säkert vara lite olika match för match. Mot Häcken kommer jag känna att vi har allt att vinna. Om vi inte slår Häcken kommer det några jobbiga hemmamatcher. Då blir man skitnödig på riktigt. Det blir jobbigt, säger Bjärsmyr.
Han avslutar sedan:
- Hoppet är det sista som överger en. Det får man förlita sig på nu.
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling bemöter kritiken och ger sin syn på IFK Göteborg i en längre intervju som publiceras på Fotbollskanalen senare under helgen.