Inför mötet mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg fick en supporter till IFK Göteborg, efter att visitatören misstänkt att personen i fråga haft på sig något som inte var tillåtet på sig, klä av sig kläderna på order av polisen.
Sofia Bohlin, supporter till IFK Göteborg och ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, twittrade om händelsen under måndagskvällen och skrev följande:
”Idag fick jag se Polisen tvinga en enskild supporter att öppet inför folk, vid bortainsläppet, klä av sig till underkläderna för att kolla om han hade något på sig. Obeskrivlig förnedring. Det fanns varken värdighet eller respekt för individen. Trakasserier och maktmissbruk.”
Händelsen bekräftas av Blåvitts SLO Christopher Lindahl.
- Jag kan bekräfta att jag har sett det. Det såg väldigt integritetskränkande ut. Jag vet inte varför de gjorde det, säger han till Fotbollskanalen.
Det hela genomfördes av Pa Foon, supporterpolis med fokus på IFK Göteborg, och för Fotbollskanalen ger han en annorlunda bild än Sofia Bohlin kring händelsen.
- Visitatören misstänker, när personen är på väg in, att han har något mer än han ska ha, vilket gör att ordningsvakten kommer bort till mig och säger samma sak – att han har något han inte ska ha. Personen säger att han inte har det och då förklarar jag att vi får reda ut det, säger Foon till Fotbollskanalen.
- Då föreslår jag att vi ska gå iväg till mellan två bussar, för att skyla personen i stället för att stå på en yta där alla kan se. Och jag erbjuder en kompis till honom att följa med. Personerna följer med men fler människor följer också med. Han får ta av sig på överkroppen – han tar av sig och sedan ta på sig tröjan igen. Sedan byxorna som han sedan får ta på sig igen, säger Foon.
Enligt Foon följde flera personer efter och det filmades även samtidigt. Det konstaterades att personen inte hade något otillåtet på sig och han fick därmed gå in till matchen.
Pa Foon anser inte att sättet att undersöka mannen var integritetskränkande.
- Jag anser att jag tagit bort honom från det offentliga rummet. Det är inte jag som rör honom, ingenting.
Du ser inget problem med det?
- Nej, det tycker jag faktiskt inte, eftersom jag ställer honom mellan bussarna, säger Foon, som inte vill svara på vad det var man misstänkte att personen hade på sig.
Sofia Bohlin menar att det här sker ”inför folk vid bortainsläppet”. Du håller inte med förstår jag.
- Det gör jag inte. Det är på parkeringen mellan bussarna. Det är fler supportrar som följer med runt bussen, så om det är det hon syftar på så får hon göra det. Jag erbjöd en supporter för att följa med så att han skulle se att det gick rätt till.
Har du gjort det här tidigare under din yrkeskarriär som supporterpolis?
- Nej.
Inför den här säsongen har nya riktlinjer gällande visitering införts i samband med matcher. Direktiven är framtagna av Riksidrottsförbundet och har tidigare fått kritik för att vara för intima och i förlängningen riskera besökarnas personliga integritet.
Fotbollskanalen har även varit i kontakt med Sofia Bohlin, som beskriver händelsen som "förnedrande" och "ovärdig".
- Jag såg att en person ombads att följa med bort från själva insläppet. Personen fick gå och ställa sig bakom en buss, dock var det inte ett skylt område utan vem som helst som gick förbi kunde se vad som hände, det var ändå öppet. Personen fick först ta av sig på överkroppen, sätta på sig sin tröja igen och sen ta av sig byxorna. Detta inför ganska många människor. Det var folk som följde med från insläppet men det var ändå så pass öppet att personer som gick förbi kunde se, säger SFSU-ordföranden.
- Jag tycker det är ett rent förnedrande och ett så ovärdigt sätt att hantera en individs integritet. Är det så att man misstänker att en individ har något olagligt på sig och att misstanken är så pass stor, då har polisen möjlighet att hantera den situationen på ett värdigt sätt. Att be person klä av sig inför människor på öppen plats… det är så långt över gränsen.
Vad tänker du att polisen kunde gjort istället?
- Vill man göra en kroppsbesiktning kan man ta med personen till ett rum eller någon form av inhängnad som säkerställer att den känner sig trygg och inte blir utsatt för att vem som helst kan se vad som händer.
Bohlin beskriver att hon chockades av det som hände.
- Jag har aldrig sett något liknande tidigare, säger hon.
- Jag kände mig så otroligt illa till mods och jag kan inte föreställa mig hur jag hade känt om det hade hänt mig. Vi alla hanterar sånt här olika och jag vet inte hur individen upplevde det, men att beskåda det var riktigt fruktansvärt. Att få se en så låg och ovärdig nivå när det kommer till hantering av en persons integritet… det är inte värdigt svensk polis.
Hur kommer ni i SFSU gå vidare nu? Kommer ni göra en anmälan?
- Det är individen själv som får avgöra hur den vill gå vidare, precis som det är upp till de personerna som var på plats att ta ett beslut om hur de vill göra. De kan göra en JO-anmälan. Varje individ får ta ställning till det själv. Det här har precis skett så vi (SFSU) har inte hunnit gå in djupare på det. Men jag har pratat med IFK Göteborgs SLO efter händelsen och så får vi se vad som händer härnäst. Jag har informerat vår styrelse om händelsen. Vi får se hur vi går till väga med den här händelsen.
Hur ser du på att polisen inte anser att det var integritetskränkande?
- (Djup suck). Jag förstår inte hur man inte kan se det som integritetskränkande. Jag tror ingen individ hade velat vara med om det här, säger Bohlin.