Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Brage får platsen om ÖFK nekas licens: "Fanns en plan redo för allsvenskan"

Allsvenskan

I november kommer licensnämndens besked om klubbarnas elitlicenser.
Skulle ÖFK nekas licens och degraderas går platsen i allsvenskan till Brage.
- Hade vi gått upp nu så fanns en plan redo för att spela i allsvenskan nästa år, säger Magnus Olsson, klubbchef, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses höjdpunkterna från returmötet mellan Kalmar och Brage, i det allsvenska kvalet.

Östersunds FK brottas som bekant med en besvärlig ekonomisk situation. Under hösten har klubben varit öppet med att man varit i akut behov av pengar, bland annat för att lösa skatteskulder och betala löner till sina anställda.

Just nu är licensnämnden, det organ inom Svenska Fotbollförbundet som beslutar om elitlicensen, inne i slutdelen av processen att neka eller godkänna elitlicenser. Besked kommer komma under slutet av november för alla klubbar i allsvenskan och superettan.

Och även om Östersund inte kan bli degraderat med hänvisning till eventuellt negativt kapital vid årsskiftet 2019/2020 då man hade positivt kapital året innan, så finns det andra ekonomiska parametrar som nämnden, med hänvisning till, kan neka klubbar licens.

Annons

Ett kriterium är att man inte får ha haft några skulder till anställda, skattemyndigheter, andra klubbar, Svenska Fotbollförbundet eller distriktsförbundet den sista augusti i år. 

- Man ska ha skött betalningarna den sista augusti, till alla anställda. Det är ju inte bara spelare utan även anställda i andra kategorier. Men också till andra klubbar och till skattemyndigheter och fotbollsförbund, säger Kjell Sahlström, sekreterare i nämnden, till Fotbollskanalen.

ÖFK har inte kommunicerat att man hade några skulder som skulle påverkat licensen. Däremot hade man, enligt Östersunds-Posten, en skuld som dock var till kommunen och alltså, om man tittar på reglementet, inte borde innefattas av det kravet. Den summan, som klubben också fick uppskov på, låg på 703 000 kronor.

Men förutom kravet på att klubbarna ska vara skuldfria den 31 augusti året innan det år som licensen ges för så gäller det även för Östersund att övertyga licensnämnden om att man har en trovärdig plan för hur man ska kunna sköta driften hela 2020.

Annons

- Ja, att man kan fortsätta driva verksamheten. Du minns kanske Tyresö (kastades ut ur damallsvenskan i juni 2014 red. anm) och där vill vi inte hamna igen, med en klubb som inte kan fortsätta att driva verksamheten. Det är ur det perspektivet man ska läsa det, säger Kjell Sahlström.

Har det någonsin inträffat?
- Det har skärpts till på senare år. Om möjligheten för licensnämnden att neka licens, och inte bara gå på underskrifterna från klubbarnas styrelser funnits, då hade kanske inte Tyresö-fallet uppstått. Men man lär sig av erfarenhet. Nu har licensnämnden möjlighet att ifrågasätta mer än vad man hade för tio år sedan och det är egentligen ganska bra.

Vilken är din bild av ÖFK:s ekonomiska läge?
- Jag har ingen bild och skulle jag ha det så skulle jag naturligtvis inte säga det heller eftersom det är ett pågående ärende.

Annons

Vad gäller kapital-kravet får ju klubbarna möjlighet att lämna in en handlingsplan och därefter ett periodiserat bosklut den 31 augusti. Låt säga att man faller på något annat ekonomiskt kriterium, är det då det slutgiltiga beslutet eller finns möjlighet för ÖFK att rätta till i ett senare skede?
- Om det är en klubb, vilken som helst, så har de möjlighet att inom 14 dagar från beslutet att överklaga i överklagandenämnden.

Om Östersunds skulle nekas elitlicens så erbjuds den platsen i så fall till IK Brage, som gick till allsvenskt kval men förlorade mot Kalmar. Det bekräftar tävlingskommittén på SvFF för Fotbollskanalen.

Magnus Olsson är klubbchef i Brage. Han säger att klubben utgår från spel i superettan i dagsläget.

- Det är inget vi planerar för (spel i allsvenskan). Efter en lång resa denna säsongen och nu kvalomgångar i slutet så är vi helt inställda på att spela i superettan nästa år, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Däremot hade Brage innan kvalet en tanke och planering kring eventuellt allsvenskt spel 2020.

- Hade vi gått upp nu så fanns en plan redo för att spela i allsvenskan nästa år. Den står kvar och vi kan använda den om det blir så.

Östersunds FK:s vd Lennart Ivarsson uttalade sig så sent som för en vecka sedan gällande elitlicensen. Han var då inte alls orolig för ett negativt beslut i slutet av november.

- Nej, det skulle förvåna mig oerhört. Jag tycker att vi har ett väldigt gott grepp på vår ekonomi och vi har presenterat en plan för förbundet. Sedan får vi ju kompletterande frågor från dem som vi också håller på att svara på, sa Ivarsson till TT då.

Som Fotbollskanalen tidigare rapporterat har licensnämnden däremot dragit tillbaka den anmälan till representantskapet, organet som kan besluta om degradering om en förening "skadat idrottens anseende". Det gjordes efter att både disciplinnämnden och Riksidrottsnämnden kommit fram till att anmälningarna dit (Licensnämnden anmälde till både disciplinnämnden och representantskapet) inte gick att prövas på grund av preskriptionstiden som just nu är på två månader från att en förseelse blivit känd. 

Annons

ÖFK har tidigare, som en del i att försöka lösa sin ekonomiska situation, börjat sälja aktier i klubben. På ett medlemsmöte under måndagen meddelade klubben dock att försäljningen går trögt.

- Jag hade hoppas på bättre flyt i aktieförsäljningen, men tecknandet går trögt. Vi måste starta en julklappskampanj där mödrar, fäder, barn och barnbarn får varsin aktie i julklapp. Teckningstiden förlängs, sa vd Lennart Ivarsson på mötet, enligt ÖP. 

Ett exempel på när ett lag degraderats på grund av dåliga finanser var 2004, då Örebro skickades ur och Assyriska fick ta plats i den högsta serien 2005.

Publicerad 2019-11-12 kl 10:40
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS