Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bråket om Sarfo-pengarna fortsätter: "Hade velat argumentera i rätten i stället för i media"

Allsvenskan

Sirius bråk med Soccer Soldier fortsätter.
Akademin vill ha 6,5 miljoner kronor - men Sirius vägrar betala trots att man två dagar innan Kingsley Sarfos övergång försökte sänka Soccer Soldiers procent.
- Det kände jag inte till, men Sirius trodde att avtalet var giltigt då, säger juridiska ombudet Stefan Alvén.

Foto: Bildbyrån

Mjällby AIF - IFK Göteborg
Mjällby AIF
IFK Göteborg
STREAMA PÅ SÖNDAG
AIK - Halmstads BK
AIK
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG
Malmö FF - IF Brommapojkarna
Malmö FF
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
GAIS - IK Sirius
GAIS
IK Sirius
STREAMA PÅ SÖNDAG
Västerås SK - Hammarby IF
Västerås SK
Hammarby IF
STREAMA PÅ SÖNDAG
Djurgårdens IF - IFK Norrköping
Djurgårdens IF
IFK Norrköping
STREAMA PÅ SÖNDAG

För en månad sedan berättade UNT om en tvist mellan Sirius och akademin Soccer Soldier, som Kingsley Sarfo tillhört. Tvisten grundar sig i det avtal Soccer Soldier skrev med Sirius i samband med att Sarfo blev klar för Uppsala-klubben. Enligt Marie Strand, som driver akademin, går avtalet ut på att Soccer Soldier har rätt till 50 procent av Sirius framtida Sarfo-intäkter.

Sirius sålde i juni tidigare i år Sarfo till Malmö FF för vad som uppges vara 13 miljoner kronor. Men efter försäljningen hävdar Sirius att Soccer Soldier inte har rätt till sin andel av övergångssumman eftersom att de anser att avtalet mellan parterna är ogiltigt.

Annons

En av anledningarna är att Sirius menar att Kingsley Sarfo inte tillhörde Soccer Soldier när kontraktet skrevs. Rättigheterna hade, enligt Sirius, i stället gått över till FC Rosengård där Kingsley spelade tidigare.

Soccer Soldier menar å sin sida att Sarfo endast var utlånad till Rosengård, vilket kontraktet som Soccer Soldier skrev med FC Rosengård visar, ett avtal som Fotbollskanalen kunde visa för en vecka sedan.

Men från att först ha hävdat att Kingsley Sarfo inte varit utlånad till FC Rosengård menar nu Stefan Alvén, som är Sirius juridiska ombud i tvisten, att det låneavtalet inte behöver betyda någonting. Han hävdar att uppgifter från Fifas register över övergångar visar något annat än det Soccer Soldier säger.

- Det låneavtalet tycker inte jag visar så mycket. Soccer Soldier och Rosengård kan ju skriva vilka avtal man vill och rubricera det som man vill, men i förhållande till Fifa har man skrivit in att det var en permanent övergång. Varför har man gjort det? Enda förklaringen som jag har är att det är förbjudet att låna amatörer. Då har man ju manipulerat Fifas system och skrivit in felaktiga uppgifter vilket i så fall är allvarligt om det skulle vara så, säger Alvén till Fotbollskanalen.

Annons

Martin Klette är Soccer Soldiers juridiska ombud och så här ser han på Alvéns uttalande:

- Låneavtalet säger väldigt mycket, nämligen att överenskommelsen och parternas vilja har varit att låna ut Kingsley Sarfo från Soccer Soldier till FC Rosengård. TMS är endast ett administrativt system för spelarnas licenser och har knappast någon egen självständig juridisk innebörd i en tvist. Däremot kan innehållet stödja eller motsäga vad någon av parterna påstår och har bevisbördan för inom ramen för tvisten. Domstolen eller skiljenämnden har sedan att göra en samlad bedömning av vad parterna påstått och försökt bevisa, säger Klette.

Stefan Alvén anser att det är viktigt att ladda upp information i Fifas transfersystem, TMS, när man gör en övergång av en spelare internationellt. För att man ska kunna visa alla avtal.

Annons

- För varje övergång som görs måste klubbarna ladda upp uppgifter om kontrakt och man måste också lägga in information om spelaren, om hans kontrakt upphört och så vidare. När vardera klubb lägger upp det släpper nationsförbundet som har licensen för spelaren vidare till det nya nationsförbundet. I det här fallet släppte förbundet i Ghana licensen till det svenska förbundet, som sedan ger licensen spelaren till Rosengård. Klubbarna har en skyldighet att lägga in rätt uppgifter så att man får bevismaterial i framtiden. Det ökar transparensen inom fotbollen. Det är ett försök att få upp alla dokument och avtal på bordet, säger Alvén.

Martin Klette:

- Jag har inte tillång till TMS. Det har bara de inblandade förbunden och de inblandade klubbarna vid själva övergången. IK Sirius borde således sakna insyn i vad som gällt vid övergångarna innan Kingsley Sarfo kom till klubben. Har man dock denna insyn förefaller det märkligt att man har det i tre år innan man reagerar. Det är även då märkligt att man under tiden inte bara en utan två gånger dessutom försöker förhandla ner Soccer Soldiers ersättning, säger han.

Annons

En annan tvist i tvisten är att Sirius vid flera tillfällen har mejlat Soccer Soldier i försök om att sänka deras procent för en eventuell försäljning av Kingsley Sarfo, det senaste var i juni 2017, strax innan övergången till Malmö FF. Men när Fotbollskanalen i förra veckan pratade med Sirius Ola Andersson sa han att han inte hade något minne av att ha skickat mejl om detta

- Ola får ju minnas om han vill men han gjorde ju det utifrån det avtalet som han trodde var giltigt och utifrån vad som stod i det avtalet och så, säger Stefan Alvén.

När Fotbollskanalen pratar med Martin Klette bekräftar han att Sirius vid flera tillfällen har försökt att förhandla ett avtal som man nu plötsligt anser vara ogiltigt:

- Jag kan bekräfta att IK Sirius i vart fall två gånger har försökt förmå Soccer Soldier att sänka sin procentuella andel av transferintäkterna för Kingsley Sarfo. En gång 2016 direkt med Marie Strand och en gång den 20 juni 2017 (två dagar innan övergången till MFF) med mig. Vid sistnämnda tillfälle var det Jens T Andersson som var IK Sirius ombud. Han skrev då bland annat att "Bifogat finns min och Daniels (Andersson, sportchef MFF) förhandlingshistorik. Sirius hanterar mitt eventuella arvode med mig och det inkluderar inte Soccer Soldier".

Annons

- Vidare skrev han "Anledningen till att jag sökt dig idag är att IKS måste fatta beslut på MFF:s slutbud i dag vilket ni kan se nedan. Sirius är i nuläget inte beredda att acceptera detta om vi inte kan hitta en uppgörelse mellan Soccer Soldier och IKS. Avtalet säger 50-50 fördelning på alla intäkter för Kingsley. Förslaget är att fördela procenten till 60-40 i Sirius fördel". 

Fotbollskanalen frågar Stefan Alvén varför Jens T Andersson ville förhandla om ett som man nu anser ogiltigt avtal bara två dagar innan affären med MFF och varför Sirius skrev det här avtalet från första början:

- Det här (att Jens T Andersson skickat mejl i försök att få ner procenten två dagar innan affären) kände inte jag till måste jag säga. Den frågan är väl Sirius då… men återigen, Sirius trodde ju att avtalet var giltigt då, säger han.

Annons

- Varför Sirius skrev avtalet från första början var för att man fick uppgifter från Soccer Soldier om att de ägde rättigheterna till spelaren och att spelaren var under kontrakt med Soccer Soldier. Det är som ett övergångsavtal, när en spelare går från en klubb till en annan. Då skrev Sirius ett sådant avtal med Soccer Soldier och därför kom man överens om en sådan här procent på en vidareförsäljning.
 
Det har gått från att Sirius skrev det här avtalet på 50 procent till att de försökt förhandla ner procenten, och nu ska Soccer Soldier inte få några pengar alls. Hur ser du på det ur en rent moralisk synvinkel?
- Det finns en logisk förklaring till att de försökt förhandla ner procenten. De gjorde ju det eftersom man trodde att avtalet var giltigt. Det är ju först nu när jag började granska i det här som det kom fram att det här inte stämmer.
Annons

Från Soccer Soldiers sida känns det som att de menar att alla tyckte att avtalet var giltigt men i takt med att det gick bra för Kingsley så försökte först Sirius förhandla om procenten till att nu göra så att man inte behöver betala några pengar - hur ser du på det?
- Nja, man utgår ju ifrån att avtalet är giltigt och agerar utifrån det på olika sätt tills den dagen man upptäcker att man har belägg för att det faktiskt är ogiltigt. Det vore konstigt om man agerade på ett annat sätt då.

Alvén fortsätter:

- När jag fick i uppgift att granska den här affären så tittade jag på Fifas uppgifter och där framgår det att Kingsley Sarfo var amatör 2013, för en fotbollsklubb i Ghana. Enligt Fifas TMS sker det en övergång som är registrerad den 22 augusti 2013 till FC Rosengård, och då blir Kingsley professionell, en icke EU-spelare måste ju få arbets- och uppehållstillstånd och ha en lön på minst 14 300 kronor. Då blir man ju professionell, och det står också i Fifas TMS att den övergången är permanent, säger han.

Annons

- Man ska fylla i om det är ett lån eller om det är en permanent övergång och där står det permanent. Det är det som har fått oss att bli förbryllade, för här har klubbarna haft skyldighet att lägga upp de här uppgifterna i registret och utifrån de uppgifterna är det klart att vi måste ställa frågor innan vi kan betala ut det här beloppet.

Sirius juridiska ombud pekar också på ytterligare frågetecken som man anser sig ha hittat. Låneavtalet med Rosengård säger nämligen att det sträckte sig fram till den 15 oktober 2013.

- I TMS står det att Kingsley var registrerad för Rosengård fram till den 6 april 2014 och då funderar man på vad som hände efter det här låneavtalet som ju ska ha upphört den 15 oktober 2013? Vad hände den 16 oktober? Gick låneavtalet ut och registreringen tillbaka till Soccer Soldier eller skrev han på ett nytt låneavtal? I Fifas TMS går spelaren sedan över till BW 90 den 7 april 2014. Även den övergången är permanent. Den ligger registrerad som en permanent övergång. Det är jättetokigt. Det borde ju rimligtvis varit ett lån då om Soccer Soldier hade den ursprungliga registreringen i sin hand. Så utifrån Fifas register så har Kingsley Sarfo inte varit registrerad för Soccer Soldier efter den 21 augusti 2013, säger han.

Annons

I tvisten finns ytterligare en aspekt. Kingsley Sarfo själv anser nämligen att han har rätt till tio procent av Soccer Soldiers del, efter en överenskommelse med familjen Strand. De tio procenten försökte Sarfos nye agent Nochi Hamasor få utbetalda till sin klient genom ett telefonsamtal till Marie Strand för en tid sedan. Enligt Marie Strand sa Hamasor att Sarfo ska ha sina tio procent, annars skulle spelaren påstå att han aldrig tillhört akademin Soccer Soldier.

Marie Strand uppfattade det Nochi framförde som ett hot

- Jag sa: ”Jag vill inte lyssna på sånt där”. Och sen efter en stund sa han att de skulle ha 20 procent. ”Ursäkta, har du ändrat det till 20 procent?”, frågade jag. ”Ja, det har jag gjort”, svarade han. ”Okej, men du, är Kingsley närvarande?”, frågade jag. Nej, det var han inte. ”Men om vi pratar fem minuter till kanske du ska ha 30 procent?”, sa jag. Jag vet inte ens om han svarade på det, men jag berättade för honom att jag har tak över huvudet och mat i kylen, så jag går inte på de hoten, har Marie Strand berättat.

Annons

Martin Klette:

- Jag tycker att det är konstigt att Kingsley Sarfo själv försöker få 10-20 procent av det Soccer Soldier ska få om han ansåg att han inte har tillhört dem. 10-20 procent av 0 är väl 0?, säger han.

Stefan Alvén säger nu:

- Kingsley själv säger att han aldrig har skrivit något kontrakt med Soccer Soldier och det ger ju ändå viss tyngd när man tittar i Fifas register, där det står att han var amatör innan blev professionell i Rosengård.

- Soccer Soldier måste ju ta fram och visa det här avtalet som Kingsley säger att han aldrig har ingått. Det skulle ju vara jätteenkelt för Soccer Soldier att visa det kontraktet med Kingsley och då betalar ju Sirius. Men så länge det fortfarande finns frågetecken så kan inte Sirius betala. Det skulle vara fel.

Men att Sirius själva har försökt förhandla om ett avtal som de nu anser är ogiltigt ser inte Stefan Alvén som något konstigt.

Annons

- Låt vara att Ola Andersson, Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand, som kanske är personerna som blev informerade när man tog Kingsley till Sirius, lever i tron att det avtalet är helt i sin ordning. Där står det ju saker som gör att det verkar som att Soccer Soldier har en registrering. De här personerna har ju levt i den tron att det är ett äkta, ärligt och giltigt avtal. Då förstår man ju varför Ola förhandlar som han gör, man trodde ju att det här kontraktet var giltigt. Det är ju först nu i samband med övergången till Malmö och när jag har kommit in för att granska avtalet som vi har kommit fram till att något inte stämmer, säger Alvén.

- Givet det som står i TMS finns det inga rättigheter kopplade till Kingsley Sarfo och den här klubben i Ghana, och då kan man inte ingå ett avtal om att man har den rätten. Man kan inte ingå ett avtal om man inte äger en sak. Då skulle ju hela det avtalet vara ogiltigt och då skulle man inte ha rätt till någon ersättning.

Annons

Martin Klette:

- Inget av det Stefan Alvén säger nu ändrar min juridiska bedömning. Förutom att jag rent principiellt hade velat argumentera i rätten i stället för i media kan jag säga att man inom juridiken talar om öppen och dold äganderätt. Även om Stefan Alvén helt eller delvis vid en kontroll av TMS skulle visa sig ha rätt så motsäger det inte det faktiska förhållandet att Soccer Soldier innehaft äganderätten till Kingsley Sarfos spelrättigheter och att dessa endast varit utlånade till FC Rosengård och BW90, säger Klette.

- Det Stefan Alvén säger är bara ett försök att blanda bort korten, ungefär som när han sade att Soccer Soldier inte var en Fifa-klubb. Nu är det så att Soccer Soldier faktiskt är medlem av Ghanas Fotbollförbund och var det även de aktuella åren 2012-2014. Deras registreringsnummer är 7931.

Annons
Publicerad 2017-10-13 kl 11:48
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS