En sak är alla överens om: det hade varit lugnt på läktarna mellan Malmö FF och AIK i april 2018. Det hade varit en högriskmatch utan större händelser, och knappt ens några mindre. MFF:s SLO Pierre Nordberg hade pustat ut efter slutsignal, men upptäckte att något hände på Supportertorget, en yta bakom MFF:s ståplats, och tog sig dit.
Det som började som en hätsk diskussion mellan två supportrar om en banderoll, slutade med en kaotisk situation efter att civilklädda poliser hade gått in. Efteråt gjordes minst fyra anmälningar mot polisens agerande. De anmälningarna var framför allt kring batongslag från civilklädda poliser mot MFF-supportrar, slag som kom efter att situationen hade lugnat ner sig. Det rapporteras också om spottloskor och strypgrepp från civilklädd polis mot MFF:s SLO Pierre Nordberg.
MFF:s VD Niclas Carlnén var inte på plats när det hände utan anlände strax efter, men han har sett filmer från bland annat övervakningskameror och är tydlig med hur han ser på det.
- Man kan tolka många saker på många olika sätt och i situationen upplever man det på olika sätt. Det som jag tycker är tydligast är att när batongslagen utdelas, då är situationen över och folk är på väg därifrån. Det är det jag reagerar mest på.
- Jag kan inte se att det finns någon anledning till att man använder det våldet man gör i slutet. Där finns det inget motstånd överhuvudtaget.
Fotbollskanalen har pratat med bland annat VD Carlnén, Mats Karlsson från polisen, MFF Supports ordförande Thelma Ernst, och SLO Nordberg om vad som egentligen hände kvällen den nionde april 2018.
Nordberg var på plats under nästan hela händelsen. Han såg en situation vid Supportertorget efter slutsignal, när de flesta hade lämnat Stadion, och tog sig dit. Det var en hätsk diskussion mellan två och senare tre MFF-supportrar angående en banderoll som hade blivit flyttad. Det utdelades en knuff och en av supportrarna gick över gränsen verbalt, riktat mot en annan supporter. Flera supportrar i närheten blev upprörda över vad den ena supportern hade sagt, men Nordberg och en av publikvärdarna lugnade ner situationen relativt fort.
- Då kommer först ordningsvakter och sedan både uniformerade och civilklädda poliser. De uniformerade ska ha varit rätt lugna, säger Nordberg.
Romeo-polisen, en civilklädd enhet som ibland används vid högriskmatcher, hade dock inte alls samma lugna tillvägagångssätt.
- De springer in som om det vore ett stort upplopp. Visst, folk är upprörda, men mer verbalt. Folk är stirriga, men det är inget som jag tycker är kraftfullt. Polisen borde också vara van vid en sådan situation, särskilt de poliserna. De måste ändå vara en av de bättre tränade poliserna. De är vana vid sådana här situationer.
- Romeo-polisen är väldigt stressade, situationen eskalerar, och då blir det ännu mer upprört. Sedan är det knuffar och upprört. Supportrarna förstår inte varför de är där och de (Romeo-poliserna) har väldigt aggressiv uppsyn.
Thelma Ernst, ordförande för den officiella supporterföreningen MFF Support, var i närheten och dök snabbt upp. Det var fler från MFF Supports styrelse där och även medlemmar från Malmösystrar, en supportergrupp för kvinnliga MFF-supportrar.
- Jag uppfattade det som kaosartat. Väldigt obehagligt. Man kände sig hjälplös i det, säger Ernst.
- Jag tror att polisen hade missuppfattat situationen, det gick inte ens att prata med dem.
Med tanke på att det var civilklädda poliser, var det svårt att till en början uppfatta vilka som var supportrar och vilka som var poliser?
- Med tanke på att det var så kaotiskt så var det svårt att uppfatta något överhuvudtaget egentligen, i det här första skedet när de sprang upp.
- Det är ju det som är så unikt med den här situationen. Det finns en bild av sådana här situationer, att det är ultras-killar. Här var det en MFF-anställd, styrelseledamöter för MFF Support, och kanske mestadels Malmösystrar. Unga tjejer och kvinnor i medelåldern med tonårsdöttrar.
Ernst var en av de från MFF Support som försökte att prata med Romeo-poliserna för att lugna ner situationen.
- De kom in med fel attityd. Det är där som jag tycker att det brister. De stannar inte upp ens för en millisekund för att läsa av situationen.
- De måste ha fått utbildning i att hålla huvudet kallt. Här avläser de situationen fel. De lyssnar inte heller när man försöker prata med dem.
I det kaoset så lyfter Carlnén fram två saker där han tycker att det brister. Dels att det till slut blev batongslag mot minst två MFF-supportrar som var på väg därifrån när situationen var över. Dels MFF-supportern som knuffades av en polis och ramlade baklänges.
Två supportrar fick blåmärken efter att ha fått batongslag, och ytterligare två supportrar har diagnostiserats med posttraumatiskt stressyndrom. Ingen av anmälningarna kring polisens agerande gick vidare, utan blev nedlagda. Minst två åklagare bedömde det som att polisens agerande var laga befogenhet, vilket MFF inte håller med om.
Batongslagen finns på film från övervakningskameror, även om några av slagen är svåra att se. För att se några av slagen krävs det att man vet exakt vid vilka bildrutor som man ska pausa. MFF har pratat med en jurist och flera tidigare poliser, som alla säger att det definitivt inte är säkert att det är laga befogenhet och att det här borde ha prövats.
Även Nordberg själv gjorde en anmälan då han upplevde ett par jobbiga sekvenser. När Romeo-polisen gick in så höll han sig lugn ett tag, men när han märkte att situationen fortsatte så gick han fram till en Romeo-polis.
- Jag frågar då ”Vad fan håller ni på med?”. Jag ska säga att då gör jag det bestämt. Jag har varit lugn innan, men nu var jag bestämd. ”Var är det ni håller på med, ni måste lugna ner er. Detta är vanliga supportrar, varför är ni så aggressiva?”. Då frågade han ”Vad fan vill du?” eller något sånt, och jag visar min ”all access”-bricka och jag har SLO-jackan på mig.
- ”Jag är SLO här, vad håller ni på med, ni måste lugna ner er”. Då knuffar han mig en gång och jag säger igen: ”Vad fan håller du på med?”. Då knuffar han mig en gång till och då kommer det två andra Romeo-poliser.
De två Romeo-poliserna tog med Nordberg från Supportertorget till en gate.
- Den ena släpper mig, den andra trycker upp mig mot en vägg och håller mig. Han klämmer mig inte runt halsen, men trycker upp mig så att det blir som ett stryptag. Jag håller nere händerna och frågar igen vad de håller på med.
- Man blir ju lite skrämd. Jag kommer bara ihåg att jag tänkte att han var väldigt uppjagad, så det var viktigt att jag inte rör honom. Då kommer supporterpoliserna dit, och en tar sin hand på Romeo-polisen arm och säger ”släpp honom, han jobbar här, vad gör du?”. Romeo-polisen släpper mig efter någon sekund. Hur lång den sekunden är... I den situationen kändes den sekunden väldigt lång, men det syns inte på filmen. Han släpper mig dock inte direkt.
Nordberg var chockad över hur uppjagad Romeo-polisen var, men hans anmälan blev nedlagd. Eftersom situationen hände i en gate så fanns det ingen övervakningskamera som hade filmat förloppet.
Efter att Nordberg hade släppts så gick han tillbaka för att kolla resten av situationen. De höll fortfarande på att tömma torget. Efter att det var avklarat så gjorde han då det som han själv ångrar den kvällen.
- Jag har hållit mig lugn. Sedan träffar jag en supporter jag känner väl, och jag tar hans flagga och slår sönder den. Sedan går jag runt för att lugna ner mig och går till ingång A.
- Men det är ju efter att situationen är över.
I efterhand får Nordberg veta att det hade uppstått ännu ett problem då polisen ändrade sig kring vilken utgång som supportrarna skulle ledas mot. När han senare tittade på videon så uppfattade han också att en Romeo-polis hade spottat mot Nordberg när Nordberg var upptryckt mot väggen, och den polisen ska ha spottat två gånger.
Samma polis som spottade är också en av de Romeo-poliserna som slog med sin batong mot supportrarna. Enligt VD Carlnén är det svårt att se exakt vad det var som hände, men att det är tydligt att Romeo-polisen spottade mot Pierre.
Dåvarande biträdande polischef Mats Karlsson var inte heller med i situationen, men har sett filmerna över hela händelseförloppet kring supportrarna och polisen.
- Min bild när jag såg det var att ju mer jag tittade, desto svårare var det att dra enkla slutsatser. Det var min bedömning av materialet. Jag såg nya delar hela tiden. Det var väldigt svårt att få grepp om händelseförloppet. Vad som utlöser vad, säger Karlsson.
- Det var väldigt svårt att få grepp om vad det är som är början och den rörelsen in, som sker rätt så tidigt, mot ordningsvakterna som har en som är frihetsberövad. Han börjar bli våldsam på något sätt eller gör någonting, när man ser att de försöker få undan honom. Vad är det som gör att den rörelsen drar igång, till exempel? Kallar någon på hjälp? Uppfattar de som att någon är i underläge? Det är många frågetecken tycker jag.
Det finns inget ljud på filmerna som spelats in av övervakningskamerorna, men däremot har det lämnats in material filmat av mobilkameror. När Karlsson hörde ljud från händelserna så såg han det från en ny vinkel.
- Då fick jag en tredje bild. Det skriks och är väldigt hotfullt i just den sekvensen. Jag menar att man inte kan ta en enda sekvens och dra en slutsats. Så är det. Det var otroligt komplext, och jag hade önskat att situationen inte hade uppstått där.
Ett viktigt påpekande är dock att det höga ljuden inte var i samband med att Romeo-polisen använde batongslag. Batongslagen mot MFF-supportrarna kom när situationen hade lugnat ner sig.
Karlsson säger också att han förstår att Nordberg gick in i situationen.
- Jag upplevde att han ville väl gå in i sin roll och försöka lugna ner det, sedan var det poliser som hade en annan uppfattning. Det var väldigt olika uppfattningar där. Det är en av de stora frågorna som kanske fortfarande lever kvar.
- Det är som jag har förklarat: om polisen går in i ett läge där vi anser, rätt eller fel, att situationen är på ett visst sätt i ett sammanhang, då gör vi ibland bedömningen att just nu vill vi ha kontroll över situationen. Då kan vi inte låta någon fortsätta med det som de brukar göra. Vi vill få det lugnt och få det som vanligt igen. Det har jag varit med om förr, att det krockar med den enskildes uppfattning. Att de känner att ”om jag kan göra en insats här”... Ja, fast vi har en beprövad taktik som bygger på att vi ska ta kontroll över situationen och veta vad vi står inför.
I ett möte med MFF och polisen direkt efter händelsen ska Romeo-poliser ha anklagat Nordberg för att ha knuffat polisen. Både Karlsson och Carlnén har inte sett något sådant alls på filmerna, och Nordberg själv förnekar det kraftfullt. Det verkar aldrig ha hänt.
- För det första skulle jag aldrig putta en polis, för det andra syns det på videon att det gör jag inte. Det är flera (poliser) som säger ”Han har betett sig illa, han har knuffat polisen”. Vad pratar ni om?, säger Nordberg.
När de kollar på filmerna i efterhand syns det även att det är MFF-supportrar som inte agerade optimalt. De ska bland annat efter en stund ha gått i riktning mot polisen, trots att polisen sa åt dem att hålla sig borta.
- Jag kan absolut förstå att supportrar blir upprörda. Det var en kaotisk stämning där folk skrek och grät och var hysteriska, men det var ju för att polisen gick in på det sättet. Det var ju konsekvensen av deras agerande, säger Ernst.
Fotbollskanalen har i dag även skrivit om uppföljningen, där Malmö FF och MFF Support vill ha fler svar och fler dialoger med polisen.