Studier har slagit fast att det finns en problematik kring spelmissbruk inom elitidrotten. Det senaste exemplet gäller den tidigare allsvenske spelaren som nu åtalats misstänkt för tagande av muta och spelfuskbrott. I polisförhör berättar mannen om hur han spelat bort allt han tjänat och tvingats ta snabblån och be om hjälp av kompisar.
En klubb som det förekommit samma typ av problematik i, bland spelartruppen, är Djurgården. Sportchef Bosse Andersson har tidigare berättat, i en intervju med Aftonbladet, att det numera står inskrivet i spelaravtalen att man inte får spela om pengar om man tillhör Djurgården.
Och till Fotbollskanalen säger Andersson nu att klausulen/paragrafen kom till efter ett antal fall där spelare visade upp ett problematiskt spelande med höga insatser.
- Dels har spelmarknaden blivit aggressivare, det finns fler möjligheter att spela på olika saker. Dels var det för att vi hade fall i klubben där det fanns konstaterat spelmissbruk och där vi som arbetsgivare fick ta ansvar och sätta in de åtgärder som vi är väldigt stolta över i dag, med tanke på hur utfallet blev, säger Andersson.
Han fortsätter:
- Nu när vi varit med om det här så har vi infört att vi inte tillåter spel om pengar i vår miljö. Vi har haft några fall som varit väldigt tuffa som ledde till att vi gjorde det här.
Vilken är din bild av bettandet bland spelare och hur har det förändrats?
- Det har alltid funnits en kultur i Sverige, med lotter eller andra former. Men tillgängligheten och möjligheterna i dag när det gäller fotboll; du kan spela varje dag, på olika sätt, och på spelformer som går långt ner i åldrarna. Det är klart att spelmarknaden har varit en ganska aggressiv miljö och det är klart att det är lockande. Fotbollsspelare som är med och spelar matcher, som har tid och som förmodligen har bra betalt så kan det möjligheter och det har vi fått smaka av i Djurgården.
För Djurgårdens del handlade det om hjälpinsatser i form av att bland annat hjälpa till med experthjälp, samt att stötta upp finansiellt på olika sätt.
- Vi är som arbetsgivare ansvariga för vår personal och sedan kan varje person behöva olika typer av stöttning. I det korta perspektivet så måste man agera och allt måste upp på bordet för att man ska kunna göra det. Vi har haft psykolog och olika typer av stöttning rent ekonomiskt för att hjälpa spelare. Vi som arbetsgivare måste kanske tillsammans med anhöriga ställa mer krav och ha ett kontrollsystem för hur man hanterar det. Vi har varit drabbade men vi har hanterat det och det har fått konsekvenser av att vi har regler. Man kommer ofta in när det är för sent.