I det senaste derbyt mellan Djurgården och Hammarby kastade en person ståendes i Djurgårdens klack en brinnande bengal mot en sittplatsläktare. En person fick lättare brännskador och det finns just nu åtta målsäganden i fallet, som är polisanmält.
Dessutom kastades det en del av en stol på en fotograf som träffades i huvudet.
Djurgården har ansökt om tillträdesförbud för personerna (två misstänkta gärningsmän), som nu är identifierade av polisen. I väntan på att ett sådant beslut fattas vill Djurgården kunna utfärda en arrangörsavstängning, vilket skulle porta de aktuella personerna från att gå på lagets matcher.
Problemet är bara att polisen inte vill lämna ut personuppgifterna. Djurgården vet inte vad personerna heter, och får inte heller reda på det av polisen.
Klubbens säkerhetsansvarige Mats Jonsson lade under fredagen upp ett svar på en så kallad tjänstemannaprövning (ej ett slutgiltigt beslut) på Twitter. Där framgår att polisen menar att förundersökningssekretessen gör att personernas uppgifter inte kan lämnas ut.
Myndigheten skriver att man inte kan lämna ut uppgifterna "då det inte står klart att uppgifterna kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till den närstående lider skada eller men".
Jonsson menar att myndigheten tolkat lagen om tillträdesförbud fel.
- Vi vet inte vilka de här är, det är faktiskt bara polisen som vet det i nuläget. Då begärde vi ut de uppgifterna, för det är så det är tänkt att det ska fungera då man har en tillträdesförbudsansökan. Då ska sekretessen brytas, men det tyckte polisen inte i det här fallet, säger han till Fotbollskanalen.
Vad avgör om sekretessen ska brytas eller inte? Vet du hur polisen resonerar kring det?
- Nej, det vet jag inte och jag förstår inte riktigt hur man resonerar heller. Det är något vi rättsligt får pröva framöver i och med att nu begärt att få ett överklagningsbart beslut. Jag tycker att det här är en viktig fråga och att det tydliggörs vad som är rätt och fel.
- Det finns en förundersökningssekretess och den har man tagit höjd för och den anser man ska äga företräda framför tillträdesförbudslagens direktiv om att sekretessen i de här fallen hävs. Skälen till det vet jag inte, det framgår inte i brevet och inte i samtalen jag hade med dem innan vi fått det här brevet.
I väntan på åklagarens beslut om tillträdesförbud kan personerna fortsätta att gå på lagets matcher. Djurgården kommer att överklaga.
- Det är klart att det inte är optimalt. Det känns inte bra på något sätt och det är frustrerande. Det skrivs och skriks högljutt om att klubbar ska ta ansvar och att man från fotbollens sida behöver vara tydliga kring vad vi tolererar och inte tolererar, men när man inte har rätt verktyg för att kunna ta ansvar och ta rätt åtgärder så blir det lite svårare.
Djurgården anmäldes under fredagen till SvFF:s disciplinnämnd och man riskerar böter.