Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DOKUMENT: Kampen om talangerna i Skåne: "Troligt med fler Roony-övergångar i framtiden"

Allsvenskan

Listerländska Mjällby AIF flyttar fram positionerna i Skåne, samtidigt som FC Köpenhamn utmanar Malmö FF om regionens största talanger.
Fotbollskanalen kartlade det förändrade talanglandskapet i Skåne.
- Vi sporrar varandra, säger Per Ågren, sportchef i MFF Ungdom.  

Foto: Bildbyrån/TT.

Sällan har en harmlös sak som barnträning i fotboll väckt så starka reaktioner som i Malmö förra året. I början av september meddelade FC Köpenhamn att de bokat några timmar på Hyllie IP för att hålla barnträning med öppen anmälan för flickor och pojkar i Skåne.  

"En provokation" tyckte Malmö FF:s Per Ågren i Expressen, och kunde konstatera att några MFF-supportrar ringt kommunen för att fråga vad de sysslade med som lät rivalen boka upp några timmar i Malmö. Det dröjde inte länge innan arrangemanget ställdes in, vilket FCK menade att var "en skam".  

Den sportsliga rivaliteten mellan två av Nordens största klubbar har letat sig ner till ungdomsnivå. Numera ligger danska toppklubbar som FCK, FC Nordsjælland, FC Midtjylland och Brøndby IF i framkant när det gäller att förädla talanger och sälja dem dyrt i senioråldern.  

Annons

Inflödet av pengar har gjort att danska klubbar kunnat plöja in pengar till deras egna akademier, vilket medfört ett vässat rekryteringstänk och möjligheten att se fler matcher på ungdomsnivå i olika regioner. 

Per Ågren, sportchef i MFF Ungdom, ser Danmark som ett bra exempel med klubbar som har lyckade affärsstrategier i utvecklingen av egna talanger.  

- Det är många som gör likadant. Jag ska inte säga "följa efter" - de (Danmark) är kanske för oss en förebild - men inte för övriga Europa. Där har man väl gjort sina egna erfarenheter kring det också, säger han till Fotbollskanalen.  

Ågren basar över Sveriges främsta akademi på pojksidan, den enda som når upp till sjustjärnig klassificering. Talangutbudet väcker också nyfikenhet på andra sidan Öresund. Ågren har märkt att danska klubbar följer Malmös ungdomsmatcher. Han tror till och med att klubbar som FCK och Nordsjælland har specifika scouter som bevakar Skåne.  

Annons

2019 värvade MFF stortalangen Roony Bardghji från Rödeby AIF i Blekinge. Högeryttern spelade som 14-åring med Malmös P19-lag, men ett år senare, sommaren 2020, flyttade han till FC Köpenhamns U19-lag. En övergång som tidningen Ekstra Bladet beskrev med meningen: "Det aggressiva FCK sprängde alla ekonomiska ramar för ett ungdomskontrakt". 

Bardghjis flytt möjliggjordes av den så kallade femmilsregeln, som tillåter spelare under 16 år att skriva kontrakt med en utländsk klubb så länge den återfinns inom en radie på fem mil från hemmet. Bardghji blev FCK:s yngsta spelare någonsin i danska Superligaen (16 år och sex år gammal) och är i dag en firad stjärna i A-laget.  

Per Ågren svarar på om den större danska närvaron i Skåne är ett problem.  

- Nej, det sporrar oss skulle jag säga. Det sporrar oss till att göra det ännu bättre i vår modell, som vi har i vår talangutveckling, och de förutsättningar som vi ger för att kunna matcha dem. Ja, det kan vara irriterande ibland, om man mister en Roony Bardghji till exempel. Men i det stora hela sporrar det oss också att göra saker och ting bättre.  

Annons

Kan man känna maktlöshet när en sådan sak sker?  
- Ja, vad du får göra är att alltid titta dig själv i spegeln. Kunde vi gjort något annorlunda? Det tror jag inte att vi kunde. Vi hade en bra plan för Roony, vi hade presenterat den. Nu är det många år tillbaka, han hade ett mycket bättre anbud från Köpenhamn, även om vi sträckte oss så långt som vi historiskt aldrig hade gjort (tidigare). På det sättet var det en liten maktlöshet, men å andra sidan var det inte det. 

Ågren fortsätter:  

- Vi vill inte ta den stora risken eller de pengarna, hade aldrig gjort det för en 15-åring där och då. Och den kanske vi lär oss något av, och det är möjligt att vi nästa gång dansar med lite längre i dansen. Men när det kommer till väldigt höga summor så är vi väl kanske inte riktigt där ännu, och då får vi släppa det och acceptera det i det hela. 

Annons

Enligt sportchefen kan MFF mäta sig sportsligt med FCK på ungdomssidan. Sett till budget är dock skillnaden milsvid. Där Malmö FF lägger ungefär 20 miljoner kronor årligen på sin ungdomsverksamhet investerar FC Köpenhamn uppskattningsvis minst det dubbla. 

Investeringen har betalat av sig även på A-lagsnivå. Enligt analysinstitutet CIES siffror från förra året var FCK den europeiska klubb som gav tonåringar näst mest speltid under de föregående två säsongerna. Etta på listan? FC Nordsjælland.  

Nästa vecka möter FCK Manchester City i Champions Leagues åttondelsfinal. Fler Champions League-framgångar kan enligt Ågren på lång sikt leda till att FCK konkurrerar med MFF:s varumärke i kampen om talangerna.  

- Ja, det är klart att de kan. Och det är klart att det finns en risk i det, att man väljer det för att man tror att det är en ännu bättre utbildning. Men när vi tittar på det utbildningsmässiga och lämnar kronorna och örena, så är det en lite annan värld på andra sidan sundet. Du får transporterna i rusningstrafik i Köpenhamn och en massa tid som går åt till det - om du inte flyttar dit, om du inte går i en dansk skola, och så ska du börja räkna med halvfjerds och halvfems, säger Ågren och fortsätter:  

Annons

- Det finns de bitarna som du inte bara kan sudda bort med hjälp av ännu mer kronor i det, där vi då har ett starkt koncept här och tycker att vi är rätt trygga i det. Än så länge i alla fall, i det vi kan erbjuda. 

Ågren betonar att relationen mellan klubbarna är god och pekar på ungdomstränare som verkat på båda sidor, och utbytet i form av träningsmatcher på ungdomsnivå. Han får medhåll av Alfred Johansson, som för fyra år sedan pratade med Fotbollskanalen om FCK:s ambition att mäta sig med de bästa i världen på ungdomssidan - inte med Malmö FF. 

De senaste åren har 33-åringen tränat FC Köpenhamns U19-lag. Ett arbete som gav så pass mycket eko att norska storklubben Rosenborg BK anställde Johansson som chefstränare i december förra året.  

Så, har verkligen FC Köpenhamn en scout för att bevaka Skåne? 

Annons

- Det ska jag vara helt ärlig och säga att det vet jag faktiskt inte. När jag var där innan jul så hade vi inte en scout i Skåne. Men de tar stora kliv som förening hela tiden så vem vet?, säger Alfred Johansson.  

Ser FCK Malmö som en konkurrent på det sättet?  
- Det är egentligen en fråga för de som jobbar i FCK. Den vill inte jag kommentera. 

Johansson ser däremot en självklarhet för FC Köpenhamn att hålla koll på spelare över 15 år i Skåne. FCK letar dock bortom den regionen. I U19-laget finns spelare från samtliga nordiska länder förutom Finland. Sverige representeras av 17-årige Neo Jönsson, som lämnade Stockholmsklubben Maj FC för 1,5 år sedan.  

I magasinet Offside (nr 4/2023) förklarade Johansson att budgeten i FCK Talent hade tre- eller fyrdubblats sedan han först anställdes av klubben för mindre än tio år sedan. Rosenborg-tränaren svarar på om FCK scoutar i Skåne för att de kan, snarare än har ett behov av det?  

Annons

- Det här inte en isolerad Skånegrej för FCK, det kan jag aldrig tänka mig. Utan klubben vill ha in så bra spelare som möjligt - och det gör de för att de vill och de kan, säger Johansson.  

Tror du att övergångar likt Roonys kommer bli allt vanligare i framtiden?  
- Det är svårt att säga. Reglerna är att du får hämta spelare från Europa när de fyller 16, och det var ett specialfall med Roony som gick ett år innan han fyllde 16, för att han bodde inom det som Uefa kallar för femmilsgränsen. Vi har väl redan sett spelare på ungdomsnivå från Helsingborg som spelat i Nordsjælland och så vidare. Det är väl troligt att vi får se den typen av arrangemang i framtiden också. 

Alltjämt har Malmö FF en särställning i Skåne. Delvis är det tack vare klubbens olika skolakademier, som finns på 18 olika platser i landskapet. De ska hjälpa högstadieungdomar att kombinera fotboll och skola; ett fotbollsupplägg som Per Ågren menar är unikt i Sverige. 

Annons

Akademichefen förklarar att grundtanken är en social aktivitet som går ut på att få så många gymnasiebehöriga elever som möjligt. Skolorna tar hjälp av instruktörer från MFF, som får en chans att lära känna spelarnas personlighet utöver den traditionella scoutingen.  

Men även Malmö rekryterar långt utanför landskapets gränser, "minst en handfull" spelare per år enligt Ågren. Ett exempel är 14-åriga Ellie Junetoft, som debuterade i damallsvenskan för Hammarby förra året men som gick till storsatsande MFF i Elitettan. Ett annat är 17-årige Kenan Busuladzic, som lämnade Oskarshamns AIK i somras för MFF:s P19-lag.  

MFF har ställningen att de kan locka de bästa tonåringarna från nästan samtliga skånska klubbar, och när de lanserade konceptet med skolakademier kunde de mötas med en viss skepsis på den berörda orten. Men Ågren menar att de samtidigt utbildar spelare som hamnar i andra klubbar.  

Annons

- Det är något som jag tror att de som först blir lite tveksamma sedan ser att: "Nä men vad fan, det är ju skitbra. De hjälper oss att utbilda våra spelare, som sedan kommer upp i A-laget, lite bättre än om man hade haft tre träningar färre i veckan under tre år". Det är ganska många träningspass för en ung individ som ska älska fotboll och kanske gå vidare i mindre klubbar, säger han.  

Hur viktigt är det att vara störst/mest relevant i Skåne - även på ungdomssidan?  
- Det tror jag i och för sig är ganska viktigt. Sedan behöver vi också - som jag sa med danskarna - på den svenska sidan konkurrenter som Helsingborg och Trelleborg. Som kan sparra oss och ge oss bra matcher, och göra att vi måste anstränga oss och växa hela tiden. 

Ågren fortsätter:  

- Att vara störst, bäst och vackrast - ja, i sig är det väl inte så viktigt - men att vara duktig på det du gör och känna självförtroende i att du har ett bra koncept och ett bra sätt, med många bra spelare och ledare i grunden som då skapar den här miljön varje dag för att i slutändan få fram så bra spelare som möjligt. 

Annons

**** 

När Fotbollskanalen når Sven Larsson är det dagen efter en mindre mediastorm, sedan han serverat den franske presidenten Emmanuel Macron under dennes statsbesök i Lund förra veckan. Krögaren Larsson är också klubbchef i Kristianstad FC, som MFF:s poängkung Sebastian Nanasi gjorde sin ettan-debut i som 15-åring innan han lämnade för Malmös P19-lag.  

Kristianstad FC släppte nyligen en 16-åring, som kommit in på ett av de fotbollsgymnasium i Malmö som MFF samarbetar med, och Larsson menar att han accepterat sättet som MFF rekryterar på.  

Mer komplicerat är förhållandet till allsvenska Mjällby AIF. Eftersom KFC sedan 2020 spelar i division 2 kan klubbens akademi inte certifieras, samtidigt som Mjällbys akademi fått en fyrstjärnig klassificering och rankas som fjärde bäst i södra Sverige; efter Malmös, Helsingborgs och Kalmar FF:s. 

Annons

Larsson menar att Kristianstads akademi trots det är "ovanligt spetsig" för att vara en division 2-förening. Häromveckan slog A-laget Kalmar FF i en träningsmatch med 2-1, med en snittålder på 23,6 år. En snittålder som sjönk rejält sedan 37-årige David “Löken” Löfquist bytts ut.  

Kristianstad har som mål att fostra spelare som når A-laget, utan att stå i vägen för någon 16-17-åring som är för bra och vill vidare. Men eftersom det tar cirka 30 minuter att åka från Kristianstad till Strandvallen i Hällevik ser Larsson en framtid där Mjällby lockar KFC:s bästa i de yngre tonåren.  

- Vi är extremt unga (i A-laget) men det beror på en målmedveten satsning på ungdomsfotboll och akademin. Den vill vi gärna fortsätta med. Vi vill tro att vi kan gå upp i ettan och kanske så småningom eventuellt i superettan, med en välfungerande akademiverksamhet som bas, säger Sven Larsson och fortsätter:  

Annons

- Men när Mjällby nu pratar om att de ska förändra sitt förhållningssätt, så till vida att de också haft en akademi för åldern 16-19. Men från och med i år börjar de med akademi från P13, och då närmar man sig storstadsklubbarna i detta. Så de tänker sig att de ska plocka våra bästa 13-åringar. 

Larsson tycker att det är varken sunt eller rimligt att spelare i den åldern ska pendla över gränsen till Blekinge för fotbollsträning. Klubbchefen ser en risk att KFC kan tvingas lägga ner akademin om den brandskattas, och ett "framtida problem där elitklubbarna avskärmar sig från bredden".  

- Risken och faran i detta är att om de fyra-fem för stunden bästa i varje kull lämnar tidigt för Mjällby AIF - då kanske vi inte har en akademi om ett antal år. Därför att varje kull behöver sina lokomotiv, och vi får inte som de allsvenska klubbarna friplatser till de nationella serierna, utan vi måste kvala oss dit, säger Larsson och fortsätter:  

Annons

- Det har vi lyckats med varje år, än så länge, men för oss är det jätteviktigt att våra ungdomslag mellan P16-19 spelar i nationella serier - annars får vi inte spelarna att stanna hos oss. Lockelsen är att få möta svårt och kvalificerat motstånd. 

Herman Ottosson, utvecklingschef i Mjällby, svarar Larsson: 

- Vi tror att spelarna som ligger långt fram i sin utveckling också ska erbjudas den absolut spetsigaste utbildningen som går i den miljön. Och vi har andra typer av resurser som vi kan lägga i de åldersgrupperna än vad Kristianstad FC har. Sedan så tror jag att vi behöver erbjuda olika miljöer ändå. Om vi rekryterar en eller två från Kristianstad FC så kommer det vara andra spelare där som ligger i framkant och får en ännu bättre utbildning så klart, säger Ottosson.  

Annons

Han håller med Larsson om att det inte vore bra om Kristianstad la ner sin akademi, och att akademiplatserna i närområdet då skulle halveras. Ottosson menar dock att Kristianstad i sin tur utmanar mindre föreningar när de värvar unga spelare från dessa, och utvecklingschefen säger att Mjällby har ett jättestort ansvar mot breddfotbollen.  

Därför har klubben skrivit samarbetsavtal med mindre föreningar i syfte att ge utbildningsinsatser tillbaka. Mjällby planerar att hålla i 15 utbildningstillfällen i varje kommun i Blekinge för att förmedla vidare resurserna de har. Ottosson pekar också på att de slutat att rekrytera de bästa spelarnas lagkamrater i respektive klubb.  

- Upp till och med tolv år har vi helt stängt för spelarna som redan har en förening. Tittar vi på de fem senaste åren så har vi spelare som pendlat sex mil till Strandvallen för träning, före tolv års ålder. Det sätter vi stopp för nu.

Annons

Ottosson fortsätter:

- Från 13 års ålder rekryterar vi de främsta spelarna men vi tar inte in några övriga spelare, vilket innebär att Kristianstad FC och alla andra föreningar i vår närmaste region kommer kunna bibehålla sina lag. Och då är det mycket upp till de föreningarna hur skickliga de är på att utbilda fotbollsspelare, så att de kan fortsätta tävla i de nationella serierna. Förhoppningsvis så tänker Kristianstad FC gå upp i division 1 också så att de får certifiera sin akademi och därmed öka sina resurser ytterligare. 

Sett till omsättning har Mjällby lagt ganska stora resurser på sin akademiverksamhet. Satsningen kan bli större med tanke på att de sålde de egna produkterna Noah Persson och Otto Rosengren för sammanlagt 26-27 miljoner kronor förra året.  

Men enligt Ottosson tävlar inte Mjällby med exempelvis Malmö om att få de största talangerna i tidig ålder.  

Annons

- Nej, vi har absolut ingen stress, och det är inte därför vi gör detta. Utan vi tror på att kunna erbjuda en bättre utbildning, med anställda fotbollstränare, som har det som ett yrke i relation till de föreningarna i vår region. Vi har en heltidsanställd tränare i vårt P15-lag till exempel. Jag tror inte att det är någon annan i vår region, förutom de stora elitföreningarna, som har det, säger han och fortsätter:  

- Vi tror också på att skapa en miljö där de främsta spelarna får trigga varandra - alltså om man har 13-15 av de främsta spelarna i vår närmaste region så kommer den träningsmiljön bli väldigt mycket mer utmanande de spelarna. 

**** 

Hittills tycks alla eniga om att vägen till att utveckla bättre spelare är en högre nivå i akademierna. Åter till Per Ågren, som menar att det finns en potential i svensk fotboll i att tänka mer utvecklingsorienterat. Hans eget MFF har på ungdomssidan gått från att vara "väldigt resultatfixerade till utvecklingsfixerade".  

Annons

Ågren minns tillbaka på Uefa Youth League-matchen hemma mot Real Madrid 2015, där Malmö led i speluppbyggnaden men lyckades knoppa in det enda målet på en hörna sent i matchen. Han kände större tillfredsställelse över insatsen borta mot Chelsea hösten 2021, där MFF hade en 2-0-ledning efter en timme innan Londonklubben vände matchen och vann.  

Matchen mot Real Madrid blev en väckarklocka och MFF implementerade det utvecklingsorienterade synsättet i alla föreningens ungdomslag. Speluppbyggnad prioriteras före duellspel, och Ågren menar att det gett mer stresstoleranta och bollskickliga spelare som klarar att möta internationell standard.  

- Vi var rätt glada där (efter Chelsea). Det är inte så att man är nöjd efter en förlust, men vi var glada över hur det såg ut i det hela, till skillnad från till exempel Madrid-matchen sex år tidigare. Att vi var på väg någonstans, att vi hade gjort mycket högre kvalité bland de spelarna generellt i det Youth League-laget 2021, avslutar Per Ågren.  

Annons

Fotbollskanalen har i flera omgångar de senaste månaderna efterfrågat en intervju med FC Köpenhamns akademi, men fått nej. 

Publicerad 2024-02-10 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS