Sedan en Uefa Pro-utbildad huvudtränare i allsvenskan och superettan blev ett krav för att få elitlicens har ingen klubb brutit mot regeln. Däremot har det förekommit upprepade fall där klubbar har kringgått regelverket genom att skriva en tränare med rätt behörighet som huvudtränare på pappret, men där det i praktiken är en annan tränare som har drivit verksamheten.
Men som första klubb står Jönköpings Södra nu med en chefstränare, eller någon annan i ledarstaben, som saknar en Uefa Pro-utbildning. Och så har man gjort i 23 matcher. Detta trots att det när elitlicensen testas 15 november är ett A-kriterium, det vill säga att nedflyttning är påföljd vid regelbrott.
Óscar García Rodriguez tog dock över J-Södra efter att Patrik Jildefalk fått sparken, tre omgångar in i superettan. Då tillämpas regeln "tränarvakans", vilket gör att Uefa Pro-kravet plötsligt blir ett B-kriterium med böter som påföljd om kravet inte uppfylls.
J-Södra har medvetet valt att gå emot regelverket och ta böterna som nu väntar efter säsongen. Att medvetet bryta mot reglerna ser Richard Johnsson, ordförande i SvFF:s licensnämnd, som problematiskt.
- Än så länge har vi inte upplevt att föreningar medvetet bryter mot kravet, säger Johnsson till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Om vi ser att någon förening har satt det i system kan det få andra konsekvenser. Men jag utgår från att man i ett första skede inte räknar med att sin tränare ska få sparken, för ofta när man bryter kontraktet tvingas föreningen betala dubbla löner. Det kan också vara så att man inte hittar en tränare med rätt licens och då får ta "det bästa man kan hitta".
Gör licensnämnden någon skillnad på en klubb som inte har lyckats hitta en behörig tränare jämfört med en klubb som inte har försökt göra det?
- Det är klart… Man kan säga att det är två regelverk. Vi släpper inte igenom någon som inte har Uefa Pro-licensen, för det är ett krav och inte förhandlingsbart. Uppfyller man inte det blir det ingen licens. Sker det under pågående säsong är det mer en tävlingsbestämmelse i första hand och bryter man mot det blir det böter.
Men hur gör licensnämnden sin bedömning?
- Jag vill inte uppmana någon klubb att bryta mot regelverket. Vi följer vad som händer bland klubbarna och drar årligen erfarenheter när vi se olika saker. Kanske är det så att den här regeln (Uefa Pro-kravet) behöver ändras eller stramas åt.
Straffbeloppet på maximalt 500 000 kronor kan ses som förhållandevis lågt sett till elitklubbarnas omsättning i dag, särskilt när det gäller en så betydelse full del som tillsättning av den huvudtränare som ska leda den sportsliga verksamheten framåt, generera resultat och i långa loppet även ekonomi.
Richard Johnsson menar att J-Södras agerande kan vara underlag nog för att se över regelverket och hur kravet på en Uefa Pro-licensierad huvudtränare är utformat.
- Det fallet du beskriver, det får vi kanske titta på och sen eventuellt göra förändringar i regelverket. Framför allt om vi upptäcker att regeln missbrukas. Jag som ordförande för licensnämnden tycker att det är helt fel att man bryter mot reglerna. Om vi ser att vissa regler inte fungerar på sättet det är tänkt behöver vi justera det. Hela andemeningen med licensnämndens arbete är att det ska vara rättvisa villkor och att ingen klubb ska få någon fördel.
Vad skulle en potentiell justering kunna vara?
- En skulle kunna vara att man höjer bötesbeloppet, och att det därmed inte blir lika intressant att bryta mot regeln. Det här är något vi inte har sett tidigare, det är faktiskt första gången. Om vi ser att det blir ett "fenomen" kommer vi att göra förändringar.
Hur stort bötesbelopp J-Södra kommer få för att ha spelat majoriteten av säsongen utan en licensierad huvudtränare avgörs under senhösten, då licensnämnden sammanträder.