Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter TV4:s agentavslöjanden – nu inför förbundet förändringar

Allsvenskan

Fotbollsförbundets chefsjurist Krister Malmsten tog emot samtal från en agent och svarade honom ”som privatperson”. Så får det inte gå till, menar Lagrell:
– Jag kan aldrig säga att ”det svarade jag som privatperson”, säger han till fotbollskanalen.se

TV4 och fotbollskanalen.se avslöjade under våren att Oliver Cabrera kan ha suttit på dubbla stolar när Örebro skulle sälja Roni Porokara till Maccabi Haifa. Avslöjande ledde till en stor utredning från Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd.

Innan dess uppdagades också att en person på Svenska Fotbollsförbundet - SvFF - hade vetat om affären i flera veckor utan att rapportera om det – chefsjuristen Krister Malmsten. Både Örebro och Oliver Cabrera försökte rentvå sig själva genom att säga att de redan pratat med Malmsten. Chefsjuristen själv menade att han pratat med bland annat Cabrera i egenskap av privatperson – så tycker inte Lars-Åge Lagrell att det ska kunna gå till.

Annons

– Kan vi säga att vi fått en förfråga eller ett samtal som privatpersoner? Jag anser inte det. Jag anser att du har rätt att använda allt jag säger. Jag kan aldrig säga att ”det svarade jag som privatperson”. Det är jag aldrig när någon ringer i fotbollsärenden, säger Lagrell till fotbollskanalen.se

– Om du funderar på, varför ringer agenten till Krister Malmsten? Han gör det ju för att han efteråt ska kunna hänvisa att han handlat i god tro och talat med Krister Malmsten.

Nu ska därför Svenska Fotbollsförbundet utarbeta nya principer om hur de ska agera om något liknande händer igen. Lagrell menar att även om förbundet är ett serviceorgan som ska kunna erbjuda ”en god och hög servicegrad” i fotbollsfrågor – får det inte gå så här långt. Så som Malmsten blev involverad i det här fallet ska inte Svenska Fotbollsförbundet kunna bli involverade.

Annons

– Nu säger inte jag att Krister är inblandad, men genom att han nämndes i det här sammanhanget, är det viktigt när vi ska klara ut vad som hände och att han inte ska hålla i den frågan, menar Lagrell.

– Sedan är nästa fråga – hur hanterar vi de här frågorna i fortsättningen om till exempel en agent ringer?

Så nu blir det alltså en ändring, så det här inte kan hända igen?

– Vi måste i alla fall ha klara och tydliga principer hur vi agerar. Sedan kan ju någon alltid göra fel, men det ska inte bero på att vi är otydliga i sådana här delar. Om till exempel någon på vårt kansli får reda på att något förekommit något som inte är okej. Hur ska han agera – är han privatperson eller har han anmälningsskyldighet?

Publicerad 2010-06-23 kl 17:05
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS