Elfsborg körde över Värnamo på Borås Arena - tog säsongens första seger

Säsongens första seger är ett faktum för Elfsborg.
Det står klart efter en säker 4-1-seger hemma mot Värnamo.
- I andra halvlek släpper vi in tre mål där vi inte verkar vilja försvara tillräckligt, säger Värnamos Oscar Johansson till Discovery+.

IFK Göteborg

Elfsborg föll oväntat med 2-0 i sin allsvenska premiär hemma mot Mjällby, men följde sedan upp med en imponerande 1-1-match på Eleda Stadion mot Malmö FF i måndags.

På påskafton var det dags för lagets tredje batalj för säsongen och IFK Värnamo, som föll mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi (2-1) i premiären och sedan fick med sig ett kryss mot Sirius (0-0) i måndags, stod för motståndet.

Rasmus Alm höll på att ge Elfsborg en drömöppning på matchen redan i den tredje minuten. Oliver Zandén hittade fram till högeryttern i straffområdet med en passning från sin väsnterkant, varpå Alm avslutade direkt. Men marginalerna var emot honom då skottet smet precis utanför den främre stolpen.

Därefter hade Värnamo några chanser - men Elfsborg skulle göra det första målet. Anfallet gick återigen genom Zandén på vänsterkanten och den unge vänsterbackens inlägg rann igenom hela Värnamos straffområde innan Noah Söderberg mötte upp det vid straffområdeskanten. Söderberg sköt direkt och skottet letade sig läckert in högt bakom Värnamo-målvakten till 1-0.

Gästerna var nära på att kvittera innan halvtidsvilan när Marcus Antonsson fick bra läge i den 36:e minuten, men Tim Rönning var vaken och avvärjde Antonsson avslut.

I stället skulle det bli Elfsborg som även gjorde det andra målet i matchen. Med drygt 20 minuter kvar att spela på Borås Arena kombinerade sig Jeppe Okkels fram genom ett läckert samarbete med Per Frick. Dansken kom till slut till skottläge i en snäv vinkel i Värnamos straffområde, men lyckades ädnå lirka in bollen vid den bortre stolpen till 2-0.

Om matchen inte var över där var den definitivt över när Sveinn Aron Gudjohnsen sex minuter senare gjorde 3-0. Simon Olsson trädde fram bollen genom Värnamos mittfält och backlinje till islänningen, som satte 3-0 via Vaitsiakhovich i Värnamo-målet.

Gudjohnsen skulle även hinna göra ytterligare ett mål i matchen till 4-0. På ett inspel från Johan Larsson från högerkanten dunkade Gudjohnsen in 4-0 från nära håll med 13 minuter kvar att spela.

I den 81:a minuten förfinade Värnamo slutsiffrorna något, när Antonsson nickade in 1-4 på en hörna. Men fler mål skulle det inte bli därefter.

4-1 skrevs slutsiffrorna till och Elfsborgs första seger i allsvenskan 2022 var ett faktum. Boråsarna har nu en seger, en oavgjord och en förlust på de inledande tre matcherna. Värnamo, i sin tur, har en oavgjord och två förluster på lika många spelade matcher.

- Jag tycker att vi gör en okej första halvlek. Vi börjar lite trevande och det är ganska jämnt. Sedan är vi ganska bra i slutet av den andra halvleken, där vi driver vårt spel. I andra halvlek släpper vi in tre mål där vi inte verkar vilja försvara tillräckligt, och då är det svårt att vinna matchen, säger Värnamos lagkapten Oscar Johansson till Discovery+ efter matchen.

Johan Larsson var missnöjd med första halvlek, men är nöjd med insatsen överlag.

- Vi gjorde en lite halvknackig första halvlek. Vi kommer starkt ut, gör det vi vill göra, men sedan låter vi Värnamo diktera i stort sett hela första halvlek. Då är de vassa. Det blir mycket jaga boll. Men jag tycker ändå att vi är stabila bakåt och sedan avgör våra inhoppare, säger Larsson till Discovery+.

Elfsborg: Rönning - Larsson, Lagerbielke, Väisänen, Zandén - Söderberg, Olsson, Römer - Ondrejka, Frick, Alm.

Värnamo: Vaitsiakhovich - Larsson, Eriksson, Tihi, de Vries - Vindehall, Kenndal, Johansson - Netinho, Antonsson, Wenderson.