I september stod det klart att den tidigare Serie A-klubben Siena – som idag håller hus i den italienska fjärdedivisionen Serie D - hade fått svenska ägare. Fredrik Dahlin och Jonas Bodin, som båda har ett förflutet i BP, köpte klubben tillsammans med den förre AIK-spelaren och -tränaren Patrick Englund.
- Jag var där nere för några veckor sedan i en vecka - och det var den mest intensiva veckan i mitt liv. Då har jag ändå varit med om ganska många saker. Samtidigt som det var stor nyfikenhet (från supportrar, reds.) så var det också ifrågasättande. Ganska raka frågor som: "Vad gör ni här?". Jag har fått förklarat för mig av flera där nere att supportrarna inte är oroliga för hur det ska gå för laget, de är oroliga för om klubben finns kvar om ett år. Så det är den stora pucken för oss att hantera den närmsta tiden, säger Englund i podden "Lundh".
Utöver supportrarnas existentiella oro för klubben har Englund, Bodin och Dahlin även märkt av att supportrarna reagerat på trions svenska ledarskap.
- Man märker att de blir överraskade när det kommer ett gäng svenskar. Sedan var de också överraskade att vi faktiskt är på plats, vilket flera av de tidigare ägarna inte har varit alls. Även fast de var från Bologna och Milano så har de inte varit närvarande mer än några enstaka gånger. Där märker vi att de är försiktigt positiva, förklarar Englund och fortsätter:
- Jag gick upp i kurvan (klacksektionen, reds.), som är ganska stor, och pratade med lite killar som satt med våra träningsoveraller och som spelade i ungdomsleden. Men även till dem som står och skriker lite mer, och pratar lite med dem. Man märkte att de mer eller mindre var chockade av att man kan göra så ens. Så vi får väl se, vi jobbar på det här svenska viset.
Men, om svenskt ledarskap är något som har överraskat Sienas supportrar, är nivån på Serie D-klubbarnas organisationer något som har överraskat de nya svenska ägarna.
- Just nu är det fem personer från den tidigare organisationen som jobbar runt omkring, inklusive sportchef. Alltså de som inte tillhör laget. De gör ett bra jobb. De är hyfsat organiserade, även om det är klart att det finns mycket att jobba på. Men runt omkring laget ligger man ju miltals år före Sverige. Att komma ner till en Serie D-klubb är näst intill som att komma till en allsvensk klubb.
Är det så? På vilket sätt märker man det?
- Man har mätinstrument på träningar. Man jobbar med analyser. Man har tränare, assisterande tränare, samt en fystränare som tar hand om de skadade spelarna. Man har rehabilitering. Det ser man kanske inte så ofta på samma nivå i Sverige.
Det är ju som sagt du, Fredrik Dahlin och Jonas Bodin som är ansiktena utåt. Vad gör att ni tre är rätt kombination för att äga en klubb i Serie D och försöka ta den uppåt?
- Jag skulle vilja säga så här: Alla tre har en lång erfarenhet inom fotboll på olika vis och vi är väldigt olika som personer. I det här fallet är nog det nyckeln till att vi har lyckats få till det här, att vi ser saker på olika vis. Vi har diskussioner som ibland kan vara rätt tuffa, man tycker helt olika. Det är ingen lek, vi ska inte leka fotbollsklubb. Vi ska göra det här på fullaste allvar. Och om vi inte kan ta kritik internt, på tre personer till att börja med, då blir det svårt om vi ska få kritik utifrån och inte kan hantera det. Så jag måste säga att det känns som att vi är tre bestämda herrar med olika idéer och erfarenheter.
Om jag förstår det rätt så ska du ta hand om fotbollsdelen mer, är det korrekt?
- Ja, det är korrekt.
Vad innebär det?
- Det innebär att man har en löpande kontakt med framför allt sportchefen. Men även att man har koll på vad som händer. Och när jag var där nere sist så hade jag även möten med tränare, läkare och fystränare. Första gången vi har varit där nere så är det ”hur jobbar ni?” för att sedan gå in och peta på saker som man tycker kan göras bättre.
Vad är den långsiktiga planen? Är det Serie A?
- Vi vet att Serie A… Det är extremt kostnadsmässigt. Om man tar det senaste exemplet i Italien, Como, som var i Serie A när jag var där nere och spelade, och sedan har varit långt nere i divisionerna och vänt - de har extrema resurser bakom sig. De har inte vi. I alla fall inte i dagsläget. Så vi jobbar med att skapa en bra grund. Skapa förtroende hos staden, hos fansen, hos alla runt omkring och sedan får vi se var det bär.
Lyssna på hela avsnittet med Patrick Englund i spelaren ovan!