I söndags gick IFK Göteborg ut med ett skarpt uttalande. Hot samt trasserier har riktats mot personer i och kring föreningen, som utsatts för otillåten påverkan inför torsdagens årsmöte.
"Vår förening är under attack", skrev Blåvitt.
Fredrik Gårdare var chef för en aktionsgrupp inom polisen som arbetade mot idrottsrelaterad brottslighet mellan 2016-2022. Han har jobbat med liknande händelser förut.
- Jag är inte förvånad, säger Gårdare till Fotbollskanalen.
- Vi har ju haft den här typen av otillåten påverkan sedan i början av 90-talet och väldigt många människor inom svensk idrott, fotbollen och ishockeyn särskilt, har blivit utsatta för detta på en mängd olika sätt.
Gårdare pekar på en undersökning som publicerades 2023. I den gick det att läsa att flera problem är återkommande inom svensk idrott, så som huliganism och otillåten påverkan.
- Vissa föreningar är mer drabbade än andra, men alla representanter som vi intervjuade har fått förhålla sig till, agera mot och handskas med sådant. Alla elitföreningar är drabbade.
Vad är ett vanligt förfarande vid försök till otillåten påverkan?
- Påverkansoperationer kan vara väldigt avancerade, välplanerade och långsiktiga. Det finns alla varianter man kan tänka sig: spridning av falsk information i sociala medier och i föreningarna, besök i hemmet i olika former och skadegörelse.
Han radar upp några exempel han själv upplevt:
- Vi har haft händelser där någon föreningsrepresentant fått en kniv i dörren vid sin bostad. Att meddelande skickats hem. Att familjen använts som ett påtryckningsmedel. Skadegörelse på privata bilar, släktingars bilar. Inom ishockey lades ett grishuvud på familjens bil. Vi har fall där patroner skickats hem i brev. Även annat innehåll har skickats hem i brevform. Personer som väntat utanför arbetsplatsen.
- Det går att räkna upp massa.
Gårdare är inte insatt i fallet kring IFK Göteborg. Men han har erfarenhet från andra jämförbara exempel och menar att polisen vanligtvis har en god bild av vilka som är den drivande kraften bakom den här typen av otillåtna påverkansoperationer.
- Personerna som ligger bakom det här förekommer i gängmiljö, ofta benämns de som "huligangäng". Det är individer som är väldigt jämförbara med individer i annan gängmiljö - med fokus på historiskt manliga normer. Man predikar en livsstil där våld ingår som en problemlösare. Att via våld och hot få som man vill.
- De centrala grupperna i firmorna, som de kallar sig själva, alltså mer organiserade huligangäng, vill styra det som de ser som "sin klubb". De är helt övertygade om att de har rätt att styra på sitt sätt. Om inte något duger för personerna centralt (i firmorna) agerar de för att få bort människor från förtroendeuppdrag och anställningar, alternativt för att få dem att fatta vissa beslut. Eller inte fatta vissa beslut.
Han lägger till:
- Från polisens sida utredde och agerade vi mot 100-tal, möjligtvis över 1 000, sådana fall under de sju åren vår insats pågick.
Vidare menar ex-polisen att det är ovanligt att klubbar går ut och markerar offentligt likt IFK Göteborg gjorde häromdagen.
- Hot och påverkansoperationer har pågått mot föreningar i decennier. Generellt har de hanterats defensivt, i tysthet. Det är genomgående. Föreningar, men även förbund, har gjort bedömningen att om inga krafttag tas och konflikten inte görs större "kanske det blir bättre".
- "Om vi inte retar upp dem, om vi backar lite och försöker prata, så kanske det går över". Det har vi sett under alla år.
Otillåten påverkan är ett hot mot demokratin i en förening.
Gårdare menar att klubbar - likt IFK Göteborg i det här fallet - gör helt rätt i att agera kraftfullt för att, så gott man kan, säkerställa att exempelvis ett årsmöte kan genomföras på demokratiska grunder.
- Att vara offensiv, ta tag i problemet och agera kraftigt när det väl inträffar är en framgångsfaktor enligt polisens erfarenhet. Och att få hjälp. Ingen förening ska stå ensam. De som är utsatta måste få stöttning från de som har kunskap om sådant här.
- Men också att agera direkt mot gärningspersonerna. Det är väldigt enkelt att förstå vilka som ligger bakom det och där måste åtgärder vidtas så snabbt som möjligt. Det är också en framgångsfaktor för att få dem att sluta eller möjligtvis få dem att förstå att de gått över gränsen samt hotat föreningsdemokratin, avslutar Gårdare.
IFK Göteborg har upprättat en polisanmälan.
Supportergrupperna Ultras Göteborg, Supras Göteborg, Wisemen, Oktoberkamraterna och GFK har gått ut med en gemensam kommuniké där de bland annat förnekat att hot riktats mot föreningen från deras håll.