Samtliga klubbar i allsvenskan arbetar med videoanalys - men alla gör det på olika sätt. Här får du en inblick i hur det fungerar hos din klubb:
AIK:
Tränarteamet Mikael Stahre, Andreas Alm och Christer Swärdh lägger många timmar på att plocka fram videosekvenser över motståndare och det egna laget. Materialet används för att utveckla klubbens spelare och kartläggning av motståndaren.
Brommapojkarna:
Nya i allsvenskan och försöker med små resurser sköta analyser av sin egen samt motståndarens senaste match. Tränarna sköter det i mån av tid. Hoppas att utnyttja det mer i år än vad de tidigare gjort.
Djurgården:
Tränarna använder sig av mjukvaran Darkfish för att ha koll på de egna spelarna. Motståndarna följs med tränarnas egna ögon. "Man kan hålla på hur mycket som helst med pulsklockor och annat, men det är ögonen som är en tränares bästa hjälpmedel", säger tränaren Andrée Jeglertz.
Elfsborg:
Får extern hjälp av en redigerare som sätter ihop materialet som sedan presenteras för spelarna. Grovjobbet gör dock tränaren Magnus Haglund, som går igenom matcher och skriver ner tidskoder vid de sekvenser han vill förmedla.
Gais:
En person som ideellt sköter grovjobbet - dock med direktiv från tränarna. Sedan väljs de sekvenser som ska presenteras för spelartruppen. Vissa detaljer väljer tränarna att redovisa muntliga - de vill inte förse spelarna med för mycket information. De söker en balans.
Gefle:
Tränaren Per Olsson visar framtagna analyser som sorterats efter olika rubriker: kontringsfas, position vid inlägg, position vid avslut och organisation. Använder mest material till att utveckla spelare i det egna ledet.
Göteborg:
Assisterande tränaren Teddy Olausson har ansvaret, han sitter även på läktaren under matcherna för att få en egen uppfattning kring spelet. Från match-dvd:n klipper han sedan ihop ett material.
Halmstad:
Har en anställd individuell tränare, Torbjörn Arvidsson. Han letar efter detaljer som kan utvecklas hos olika individer. Assisterande Lars Jacobsson har koll på helheten, lagets prestation under matcherna.
Hammarby:
Första allsvenska klubb som anställd en person på heltid för videoanalys. Christoffer Bernspång jobbar med detta över tre plan: grund till taktiskt upplägg, kartläggning av motståndare och hjälpmedel för individuell utveckling.
Helsingborg:
Assisterande Per-Ola Ljung och målvaktstränaren Sven Andersson ansvarar för detta. Använder tekniken mest till att utveckla lagets spel. Den här säsongen kommer klubben även ha en kamera som filmar planen från ett vidare perspektiv: ser positioner, djup och bredd.
Häcken:
Nya i allsvenskan, ny tränare och ny med videoanalys. Tränaren Peter Gerhardsson, tillsammans med assisterande Christian Lundström, kommer att kartlägga motståndare, egna laget men mest individuella insatser: följs taktiken, uppspel och agerande på plan.
Kalmar:
Lagledaren Ola Ragnarsson filmar träning och eventuellt speciella önskemål i matchsituationer som tränaren Nanne Bergstrand har. Tillsammans med match-dvd:n klipper Bergstrand ihop sekvenser - mest kring sina egna spelare.
Malmö:
En person i föreningen sköter grovjobbet för tränarduon Roland Nilsson och Hans Gren genom att, efter givna direktiv, klippa ihop olika videosekvenser. Oftast handlar det om hur olika lagdelarna håller ihop, hur taktiken följs och vilka detaljer som är viktiga för den individuella utvecklingen.
Trelleborg:
Assisterande Alf Westerberg och tipselittränaren ser matcher live och ger underlag till tränaren Tom Prahl. Prahl klipper sedan ihop sekvenser kring motståndarens svagheter, uppspel och speciella spelare som det ska ses upp med.
Örebro:
Fram till i år har klubben nästan enbart använt videoanalys till att förbättra det egna spelet. I år ska ansvarige tränaren Sixten Boström dela på sysslan med sina assisterande och ska utveckla analysen till att ha koll på kommande motståndare.
Örgryte:
Match-dvd:n analyseras av Jan Carlsson och Martin Pringle. Sedan presenterar de ett par teman för laget, oftast genom att spola fram och tillbaka på skivan de har. Används främst för att förbättra det egna spelet.
(TT)