FEM SPANINGAR: "AIK kan hoppas på en nystart"

HALMSTAD. AIK slog Halmstads BK på Örjans Vall med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Halmstads BK-AIK.

ÖVERTYGANDE AIK MOT TANDLÖST HBK
AIK hade fullständig kontroll på matchbilden i den första halvleken. Rui Modesto nickade in ledningsmålet innan kvarten var spelad och gästerna behöll ett järngrepp om matchen resterande del av halvleken. De vann fler dueller mot ett helt uddlöst HBK som mäktade med blott ett skott på mål under de första 45 minuterna. Hemmalaget fick inte igång passningsspelet och ytterbackarna Vinicius Nogueira och inlånade André Boman kom knappt upp i planen.

Lika dominant inledde “Gnaget” den andra halvleken, och tolv minuter in på den kom 0-2. Joseph Baffoe slarvade med en bakåtpassning, som Ioannis Pittas cypriotiska målnäsa sniffade upp och han förvaltade chansen i mål efter att ha rundat målvakten Tim Erlandsson.

Matchen kändes stängd efter det målet och Halmstads anfallsspel var ungefär lika undermåligt som i den första halvleken. Men i den 83:e minuten bjöd målvakten Kristoffer Nordfelt HBK på ett mål och matchen återfick en nerv från ingenstans. AIK hade dock inga bekymmer med att försvara hem en rättvis 2-1-seger.

AIK har bekräftat att de förhandlar med norska Fredrikstads succétränare Mikkjal Thomassen, som då skulle ta över chefstränarrollen från Henok Goitom permanent. Detta var bland AIK:s bästa insatser i år, och de svartgula fansen kan bara hoppas att det var början på en nystart efter de senaste 1,5 årens misär.

STOR HBK-UTMANING
Bollklubben sjunker mot de nedre regionerna. Fem poäng skiljer till kvalstrecket, men trenden är deprimerande. Halmstad har sex förluster på de åtta senaste matcherna. Dessutom tappar de mittfältsdirigenten Amir Al-Ammari och högerbacken Phil Ofusu-Ayeh. Anfallaren Viktor Granath är redan såld till Västerås. HBK har en stor utmaning framför sig, inte minst med tanke på hur spelet ser ut.

MATCHENS HÄNDELSE
En svartgul bortaseger! AIK gick in till matchen som allsvenskans svagaste bortalag, med pinsamma två poäng på sex matcher. Trepoängaren här var därmed betydelsefull på flera plan.

FRÅGETECKNET
Sotirios “Sotte” Papagiannopoulos hade spelat samtliga matcher i allsvenskan. Den här fick mittbacken inleda på bänken, och istället gavs Alexander Milosevic och Benjamin Tiedemann Hansen förtroendet. Papagiannopoulos kom in först under slutminuterna när AIK gick över till en fembackslinje. Den startande AIK-duon uppträdde väldigt stabilt och nu är frågan om “Sotte” kan spela sig tillbaka till elvan?

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Eskil Edh. Närmast felfri insats av vänsterbacken i AIK. Norrmannen stängde igen sin kant helt och var oftast spelbar i offensiven.

2: Ioannis Pittas. Ständigt på språng, vilket betalade sig vid 2-0-målet. Bud på ett andra mål men kryssribban nekade anfallaren. Åtta mål i allsvenskan imponerar och Pittas motsvarar de högt ställda förväntningarna.

1: Omar Faraj. Byttes ut utan att hamna i målprotokollet, men anfallaren var väldigt nyttig. Var med i uppbyggnaden till ledningsmålet och visade styrka i länkspelet.

Publicerad 2024-07-15 kl 21:22