FEM SPANINGAR: ”Blåvitt hade inte gjort läxan - alls”

GÖTEBORG. IFK Göteborg förlorade med 4-3 hemma mot BP. Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

BLÅVITT HADE INTE GJORT LÄXAN - ALLS
Ett stort frågetecken på förhand var hur IFK Göteborg skulle hantera käftsmällen från Västerås-matchen senast, då man tappade segern i den 99:e (!) matchminuten. Detta efter att laget mer eller mindre slutat spela efter sitt ledningsmål i minut 48, backat hem och tillåtit VSK ta över kommandot totalt.

Då upprepade sig mönstret för IFK Göteborg redan i den första halvleken mot BP.

Blåvitt tog ledningen redan i den andra minuten, spelade bra i 20-25 minuter, men lämnade sedan över taktpinnen till BP (som i sin tur spelade mycket bra). Med tiden kunde gästerna lyfta in boll efter boll i Blåvitts straffområde - vilket slutligen resulterade i en kvittering just före paus.

Skillnaden den här gången var att Blåvitt hade en halvlek på sig att rätta till sina misstag.

Facit? Blåvitt hade inte gjort läxan tillräckligt noga - alls - och tappade åter hyperviktiga poäng i bottenstriden sedan BP varit det bättre laget även efter paus och vunnit rättvist med 4-3.

Den blåvita publiken har sjungit och stöttat sitt lag i med och motgång i år så väl som de senaste säsongerna. Mot BP lyste frustrationen till sist igenom - och man buade åt sitt lag i perioder efter paus.

Det är lätt att förstå dem. För IFK Göteborg både ska och borde (oavsett om bäste spelaren Paulos Abraham saknas eller ej) prestera så mycket bättre än man gjorde hemma mot BP.

Nu väntar två vad som i slutändan kan visa sig bli ödesomgångar för IFK Göteborgs säsong. Först borta mot Djurgården, följt av Värnamo på hemmaplan.

SÅ GICK DET FÖR ERLINGMARK I STARTDEBUTEN
August Erlingmark valde som bekant att vända hem till IFK Göteborg efter två och ett halvt år i Grekland. Mot BP gjorde Blåvitt-profilen sin första match från start under comebacksejouren.

Den långsiktiga planen är att Erlingmark ska agera mittback i Blåvitt, men i lördagens match var han tillbaka på sin minst lika bekanta position som defensiv mittfältare.

Då stod Erlingmark för en okej insats som ankare på mittfältet före paus, där han inte sällan föll ner som en extra mittback i speluppbyggnaden. Därefter kroknade han snabbt och byttes ut i minut 57.

Med det blir 26-åringens första start svårbedömd. Men sett till den första halvleken, vilket blir mest rättvist att gå på då Erlingmarks fysiska status inte är i bästa skick ännu, går det att försöka utläsa vissa saker. Bland annat:

Det Erlingmark saknar gentemot vårlånet Andreas Pyndt i passningsfötter balanserar han till viss del upp med sitt defensiva kunnande. Men för att det ska fungera tillräckligt väl behövs bättre fötter runt Erlingmark.

Långsiktigt är inte det en särskilt optimal lösning alls utefter Stefan Billborns spelfilosofi. Då ska en mer passningsskicklig sexa in. Men att ha Erlingmark som alternativ på mittfältet - samtidigt som han inom en inte allt för lång framtid ska vara tokgiven i mittförsvaret - kommer visa sig bli väldigt nyttigt för Blåvitt.

MATCHENS HÄNDELSE

Det är svårt att peka på något annat än BP:s kvittering till 1-1 just före paus, som Nikola Vasic skickligt stod för. BP spelade förvisso väldigt bra där och då, men hade Blåvitt fått gå in i paus i ledning hade den andra halvleken sannolikt utspelat sig på ett annat vis.

FRÅGETECKNET
Elis Bishesari har varit ett stort utropstecken i IFK Göteborgs mål. Då skadade sig 19-åringen före paus - och det syntes omedelbart vilket stort tapp det skulle visa sig bli.

I ett otacksamt läge fick Anders Kristiansen, 34, som lånats in från Sarpsborg debutera i IFK Göteborg. Då lyste norrmannen inte av särskilt mycket självförtroende alls, och hamnade på mellanhand vid flera situationer. Ett av tillfällena resulterade i BP:s viktiga 1-2-mål.

Kristiansen kommer säkerligen vara klart bättre om han behöver vikariera i fler matcher. Då är han förberedd och kastas inte in i en match som slungas fram och tillbaka. Men oj som IFK Göteborg måste hoppas på att Bishesaris skada inte bli långvarig.

MATCHENS SPELARE
1: Nikola Vasic. Bäst på planen. Två mål, varav ett oerhört vackert avslut i krysset, och ett ständigt orosmoment för sina motståndare.

2. Ludvig Fritszon. Nickade påpassligt och kyligt in 2-1 till gästerna efter paus. BP-kaptenen var dominant på mittfältet i större perioder.
3: Adam Jakobsen. Hotade ständigt IFK Göteborg med både finess och smartness.
Publicerad 2024-07-27 kl 19:50