IK Sirius - IF Elfsborg
IK Sirius
IF Elfsborg

CHRISTIANSEN I OVAN ROLL
MFF-tränaren Henrik Rydström tog till ett ganska udda grepp och inledde med mittfältsmotorn Anders Christiansen på en offensiv högerposition i 4-2-2-2-uppställningen. Det krävdes tid innan det fungerade, men Christiansen själv gjorde ledningsmålet efter 20 minuter sedan Erik Botheim jobbat fram bollen.

HBK:s Birnir Snær Ingason kvitterade från distans kort senare innan Isaac Kiese Thelin gjorde 2-1 från nära håll i den 29:e minuten. Hemmalaget kopplade greppet om matchbilden efter en ganska skakig inledning, och fick bättre effekt på högerkanten.

“AC” sökte sig av självklara skäl centralt och lät Jens Stryger överlappa, medan Pontus Jansson tog en högerbacksposition i uppspelsfasen ibland. Många gånger inleddes ett anfall med en crossboll från vänstersidan till högerkanten. Första halvlek bjöd inte på ett sprudlande MFF - däremot ett effektivt lag.

Efter halvtid hände egentligen inget under 20 minuters tid. MFF var mest intresserad av att kontrollera matchbilden med bollinnehav, medan HBK inte förmådde något på offensiv planhalva. Matchen stängdes i den 74:e minuten genom Erik Botheims 3-1-mål, innan hete Hugo Bolin satte två mål på ett drygt tio minuter långt inhopp.

ZÄTTERSTRÖM IMPONERADE
Derek Cornelius Kanada går långt i Copa América, vilket fått Rydström att ändra om i mittbacksparet. Ersättaren blev 19-årige Nils Zätterström, som fick göra allsvensk startdebut. MFF-produkten missade stora delar av vårsäsongen med ett brutet ben i handen, efter en bisarr olycka åkandes på en elsparkcykel. Under tiden fick jämngamle polaren Elison Makolli chansen, men Rydström föredrog Zätterström och hans vänsterfot i dag.

Talangen gjorde inte bort sig. Zätterström är snabb, defensivt stark och besitter en bastant fysik redan. Möjligen blir han Cornelius ersättare fortsättningsvis, då kanadensaren med största sannolikhet missar minst två matcher till i sommar. På sikt behöver också sportchefen Daniel Andersson fundera på om fler mittbackar ska värvas.

Cornelius har konserverat sin urstarka form även på internationell nivå och anbud på 26-åringen lär inte saknas i sommar. Niklas Moisander är med i ekvationen förstås, men 38-åringen håller inte för två matcher i veckan.

MATCHENS HÄNDELSE
Taha Ali kom in när 20 minuter återstod. Efter en HBK-hörna fick vänsteryttern bollen vid egen hörnflagga och försökte sig på en dribbling, bara för att vända tillbaka mot kortlinje och en bit in eget straffområde, med flera motståndare hack i häl.

Framme vid en återvändsgränd tvingades Ali slå ifrån bollen - rakt på en HBK-spelare vid straffområdeslinjen. Gästerna tappade dock bollen och Kiese Thelin iscensatte en kontring, som avslutades med att Botheim läckert dribblade bort en försvarare och placerade in 3-1-målet.

FRÅGETECKNET
HBK:s formkurva pekar åt helt fel håll. Detta var den femte förlusten på den sju senaste matcherna, och laget är osedvanligt instabilt. Klara segrar mot Gais och Häcken har varvats med förluster mot lag som HBK borde hålla jämna steg med.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3. Sebastian Nanasi: Inget mål i dag, men inblandad i det mesta av värde. Som jag tidigare varit inne på spelar 22-åringen på en nivå som är långt över allsvenskans.

2. Anders Christiansen: Värderade lägena klokt och jobbade hårt i defensiven. Satte sitt första mål sedan den 7 maj i fjol och fick drygt 70 minuter.

1. Hugo Bolin: Två mål på ett drygt tio minuter långt inhopp. Det första var påpassligt efter en målvaktsretur. Det andra var matchens snyggaste, efter en läcker lobb över målvakten Tim Erlandsson på Niklas Moisanders utsökta långboll.

Publicerad 2024-07-07 kl 19:01