FEM SPANINGAR: "Hur hanterar Blåvitt käftsmällen?"

GÖTEBORG. IFK Göteborg och Västerås SK spelade 1-1 på Gamla Ullevi.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från IFK Göteborg-Västerås SK i spelaren ovan.

HUR HANTERAR BLÅVITT KÄFTSMÄLLEN?
IFK Göteborg såg länge och väl ut att ta tre blytunga poäng i bottenskiktet av tabellen. En seger som om inte annat hade betytt enormt mycket för det blåvita självförtroendet.

IFK Göteborg har under flera säsonger haft problem med att bygga vidare på en vass insats med tillhörande tre poäng. Fram till den 99:e minuten kändes det som att Blåvitt skulle ta ett stort kliv mot att ändra på det, efter måndagens seger mot Hammarby och bara sekunder från 1-0 mot VSK.

Så blev det inte - efter att Abdelrahman Boudah kvitterat med ett tungt avslut i boxen.

Många delar av IFK Göteborgs spel var bra, inte minst före paus, men direkt efter ledningsmålet var det som att Blåvitt slutade spela på det sätt som varit så framgångsrikt fram till dess. Då bjöds VSK in i matchen - och det blev oerhört kostsamt i slutändan.

Nu blir det grymt intressant att se hur detta "nya" IFK Göteborg, med Stefan Billborn i spetsen, hanterar den käftsmällen inför en ny viktig drabbning mot BP på hemmaplan härnäst.

DÅ HAR BLÅVITT EN NY SUPERDANSK
I måndags fick Laurs Skjellerup massvis med rättmätigt beröm för sin insats mot Hammarby. Mot VSK stod Blåvitt-anfallaren åter för en mycket fin prestation.

Felfri som uppspelspunkt och i sitt defensiva arbete. Ständigt redo i boxen - men också en spelare som kan skapa målchanser både för sig själv och medspelare med sin smartness, styrka och snabbhet.

Laurs Skjellerup har alla färdigheter man kan önska sig av en anfallare i sin verktygslåda. Det har synts bitvis dels under försäsongen och dels under träningarna på Kamratgården. När dansken nu har fått ordning på kroppen har han slutligen kunnat visa upp det även på den allsvenska scenen.

Nu gäller det "bara" för Skjellerup att få fart på målskyttet, vilket har varit 21-åringens stora brist under seniorkarriären. Får han vara frisk är känslan att det endast är en tidsfråga innan det sker - och då har Blåvitt skaffat sig en ny superdansk.

Skjellerup tvingades byta efter dryga timmen spelad med en huvudskada. Blåvitt får hålla alla tummar och tår för att det inte renderar i någon långvarig frånvaro - för det var oerhört tydligt hur viktig del Skjellerup är i detta IFK Göteborg när han hade lämnat planen.

MATCHENS HÄNDELSE
Det är svårt att peka på något annat än Abdelrahman Boudahs kvittering i den 99:e minuten. Ett mål som chockade hela Gamla Ullevi. Ett mål som var oerhört viktigt för Västerås - som med det också tvingar kvar Blåvitt i bottenstriden, åtminstone ett tag till.

FRÅGETECKNET

På förhand var ett av de stora frågetecknen för VSK hur laget skulle klara sig utan lagets bäste spelare i år, Marcus Linday, som tvingats kasta in handduken med skadeproblem.

Facit? Inte särskilt bra alls.

Västerås hade osedvanligt stora problem med sitt eget spel och fick under merparten av matchen ägna sig åt sitt försvarsspel. Inte minst före paus. Då var det oerhört tydligt att man saknade den så spelskicklige mittfältaren.

VSK kom med nöd och näppe undan med en poäng från Gamla Ullevi - men om Linday blir borta i fler matcher har tränare Kalle Karlsson en hel del att fundera på.

MATCHENS SPELARE
1: Paulos Abraham. Bäst på planen. Det känns verkligen farligt varje gång som Blåvitt-yttern flyter fram med bollen. Vackert, viktigt och förlösande ledningsmål. I glödhet form.

2. Laus Skjellerup. Motivering ovan.

3: Abdelrahman Boudah. Står för VSK:s blytunga kvittering och är samtidigt mycket nyttig över hela matchen.

Publicerad 2024-07-21 kl 19:04