Mjällby AIF - Västerås SK
Mjällby AIF
Västerås SK

MFF KAN FOKUSERA HELT PÅ EUROPASPELET
Malmö FF är ytterst nära ett nytt SM-guld och kan därmed lägga ett stort fokus på Europa League-spelet, där Qarabag väntar om fyra dagar. Chefstränaren Henrik Rydström gjorde fem förändringar i startelvan sedan Rangers-matchen, där namn som Anders Christiansen och Hugo Bolin inledde på bänken mot Mjällby medan Sergio Peña vilades helt. Tiopoängsförsprånget gentemot Djurgården gör att Rydström kan fortsätta att rotera i allsvenskan och verkligen satsa på Europaspelet. Nu finns inga ursäkter för att inte plocka några poäng i Europa League. Men det är också en drömsits för segermaskinen Malmö FF.

MALMÖ KÄNNER GULDDOFTEN
Malmö hade en 2-0-ledning efter en halvtimme. Men resultatet speglade inte matchbilden i första halvlek. Mjällby skapade matchens två första farligheter på MFF:s vänstersida, där Martin Olsson spelade istället för Busanello. I den 20:e minuten tog hemmalaget ledningen genom Søren Rieks, efter en tilltrasslad situation, innan Isaac Kiese Thelin högg på en misslyckad utrusning av Noel Törnqvist och petade in 2-0.

Mjällby gjorde ett ärligt försök att hitta ett reduceringsmål i den andra halvleken. De kom inte närmare än Elliot Strouds ribbskott i den 76:e minuten, och MFF höll gästerna borta från de riktigt farliga målchanserna. Allt-i-allt var detta en kontrollerad MFF-insats, som tar serieledaren tio poäng före tabelltvåan Djurgården i tabellen.

Om Djurgården förlorar mot Kalmar nästa helg, samtidigt som AIK tappar poäng mot Häcken och Malmö slår IFK Värnamo - då är guldstriden avgjord fyra omgångar från slutet.

MATCHENS HÄNDELSE
Jacob Bergström hade Mjällbys klart bästa möjlighet i den 18:e minuten, när han frispelades framför MFF-målet. Pontus Jansson blockerade dock anfallarens avslut framför mållinjen, och två minuter senare var mittbacken framme och nickade en hörna i ribban. Returen nickade Rieks i mål, och Malmö undgick att hamna i underläge mot Mjällby för fjärde matchen i rad. Efter tre raka Maif-vinster mot MFF tog de himmelsblå revansch.

FRÅGETECKNET
Otto Rosengren var ett frågetecken en längre period under säsongen. De senaste veckorna har dock 21-åringen spottat upp sig och känns nu mer självklar i sin mittfältsroll. Mjällby-produkten tar för sig i duellspelet och spelar med ett större mod på offensiv planhalva. Det enda som fattas är att det står en nolla i poängkolumnen fortfarande.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Isaac Kiese Thelin. Anfallaren gick upp i ensam skytteligaledning tack vare sitt 2-0-mål, som var hans 15:e för säsongen. Därtill var han stark i duellspelet och ofta spelbar.

2: Pontus Jansson. Retade upp Mjällby-spelare matchen igenom och räddade MFF från ett tidigt baklängesmål.

1: Elliot Stroud. Olycklig vid det andra målet, när han hamnade i kläm mellan Törnqvist och Kiese Thelin. Vänsteryttern stod för en solid insats defensivt och visade spetsegenskaper i offensiven.

Publicerad 2024-09-29 kl 18:53