När landslagets januaritrupp tränar en bit utanför Pafos på den cypriotiska västkusten så dyker en gammal landslagsspelare upp. Alexander Fransson var till en början med när Janne Andersson blev förbundskapten för landslaget, men nu har det gått flera år sedan den senaste tävlingslandskampen. Senast han var med i Blågults trupp var i EM-kvalet 2019, men då blev det inget spel.
Nu har den 29-årige mittfältaren haft några tuffa år utomlands sedan han lämnade IFK Norrköping efter säsongen 2021.
- Det dök upp en möjlighet och det var tredje gången som AEK Aten vill ha mig och då kändes det bra eftersom det var ett stort intresse och hade varit det i flera omgångar, säger han till Fotbollskanalen.
Det blev ett och ett halvt år i Grekland där Fransson hade svårt att få speltid. I ligan blev det tre inhopp på sammanlagt 19 minuter.
- Man kan ju gå tillbaka och säga att det absolut inte blev som man ville eller hade tänkt sig. Sedan om det var lärorikt eller inte? Det kanske det har varit, men som fotbollsspelare hade man önskat sig mer, att få spela. Man var ändå med i en trupp som vann dubbeln i Grekland, vilket betydde mycket, säger han.
Under sitt ett och ett halvt år i den grekiska klubben hade Fransson tre olika tränare. Något som ställde till det för mittfältaren.
- När jag kom dit så var det en tränare och bara någon månad senare så kom en annan tränare, det var B-lagstränaren som plockades upp. Efter det så kom en ny tränare med hela sitt entourage, som fortfarande är kvar där. Men det blev många tränarskiften, säger han.
Hur var det för dig?
- Det är klart att det blir speciellt. Man vet ju aldrig vad det kommer för tränare och hur han vill spela och ser på alla spelare. Det är klart att det blir en omställning för varje tränare som kommer. Samtidigt har man lärt sig det nu, att det bara är att fortsätta göra sitt jobb hela tiden.
- Men jag trivdes ändå i staden. Att bo och leva i Aten är ju väldigt bra. Det var absolut en bra tillvaro. Och som spelare utvecklades jag väldigt mycket, speciellt under tränaren som kom förra året, Matias Almeyda och hans team. Även att man inte spelade så var det hela tiden bra träningar. Så jag utvecklades väldigt mycket, speciellt den fysiska biten.
I augusti blev Alexander Fransson klar för en ny klubb. IFK Norrköping hörde av sig och försökte få hem sin förra lagkapten, men mittfältaren valde att skriva på för cypriotiska Omonia Nicosia.
- Jag ville ge det en chans till. Stanna ute i Europa en stund till. Att det blev just Cypern hade jag kanske inte tänkt där och då efter tiden i Grekland. Men så dök det upp en möjlighet här på Cypern och det kändes som att det är en stor klubb här som vill vinna, som hela tiden har ett uttalat mål att vinna titlar. Det är något som jag också vill, säger han.
En stor anledning till att det blev just Omonia var att Jesper Jansson är sportchef i klubben.
- Det fanns andra klubbar som visade intresse och som jag fick ta ställning till, men jag fastnade mest för detta. Mycket berodde på snacket med Jesper som jag hade. Det är en klubb som vill slåss om titlarna och vill vara ute i Europa. Sådana grejer dras jag till och vill vara med på sådana resor, säger han.
Nu har du snart varit här i fem månader - hur har tiden på Cypern varit?
- Det är ganska bra. Det är ganska likt Grekland. Det är lite lägre tempo. Men det passar familjelivet lite bättre. Annars bra kvalitet på ligan. Många lag som är med och slåss om det. Många som satsar. Många bra spelare. Förvånansvärt bra kvalitet som jag kanske inte hade tänkt innan, säger han och lägger till:
- Men vi får se hur det kommer att gå fortsatt här.
Det som Fransson syftar på är att det inte har blivit så många matcher från start här heller. Så här långt har det blivit en start och tio inhopp i Omonia som ligger fyra i ligan.
- Det är klart att jag hade hoppats på mer. Men jag känner mig inte orolig. Det känns som att det kommer att lossna och att det kommer att komma ännu mer. Den känslan har jag nu. Men absolut så vet man aldrig. Laget går bra också. Då kanske man inte skiftar för mycket, säger han.
Om det inte skulle bli en förändring med speltid, hur kommer du att tänka då?
- Det får vi ta där och då. Just nu försöker jag bara jobba hårt och se till att det ska bli speltid. Om det inte blir så då får man ta ställning till det.
På två år har det bara blivit en ligastart - hur är den mentala biten när man inte får spela så mycket?
- Det är klart att jag har fått jobba jävligt mycket med det mentala. Samtidigt känns det som att jag har blivit mycket starkare av det. Men det är klart att i vissa perioder jobbar man ännu mer med det mentala. Men på något sätt har jag hittat en väg och ändå kommit till träning varje dag och gjort mitt jobb, och i slutändan är det väl det som kommer att ge resultat.
- Det känns som att jag har utvecklats. Jag har egentligen aldrig tvivlat på mig själv, utan det är mer att när det väl kommer då jävlar.
Var Sverige aktuellt innan du valde Omonia?
- Det är klart att jag framför allt har en kontakt med Norrköping. Vi har hela tiden haft en bra dialog. Det har jag än i dag.
Är det bara IFK Norrköping som gäller om du ska vända hem till Sverige?
- Ja.
Varför var det inte rätt läge att flytta till Sverige?
- Jag kände att jag vill testa vingarna lite till ute. Sedan dök den här möjligheten upp att få vara med och vinna fler titlar. Det har varit rörigt i Norrköping i några år som också spelade in.
Hur menar du med rörigt?
- Det har det varit under flera år nu. Och det är något som jag har varit bekymrad över. Man kanske såg att den här utvecklingen skulle ske. Man lyfte vissa frågor men fick inte mycket gehör. Så jag vet inte. Nu har man plockat in Andreas Alm som tränare. Det viktiga är att alla jobbar för att bli bättre, att det är mer tydlighet uppifrån, både i styrelsen och ner till det sportsliga och också ut mot kansliet. Hela klubben måste jobba som en enhet.
Vad var det som inte fungerade när du var där?
- Det var många saker. Det kändes som att det sportsliga började gå bättre och bättre och vi kanske inte hängde med runt omkring med andra bitar. Det kunde ha blivit mer professionellt runt A-laget. Man kanske inte ska ta bort vissa människor runt omkring laget utan att man kanske skulle tillsätta ännu fler personer runt omkring för att ta det framåt.
Vad tänker du på specifikt?
- Det blev en stor rotation över lag. Helt plötsligt var det bara massa nya människor. Man försökte göra konstellationer på många grejer. Men det har väl också med ekonomi att göra? Samtidigt som en annan kanske tyckte att vi borde tagit en annan inriktning.
- Det är många poster som det har bytts på. Många människor har kommit och gått under många år. Även med tränare. Det gäller först och främst att hitta rätt där.
I februari 2021 lämnade Peter Hunt som ordförande i IFK Norrköping efter att personer i och runt föreningen vänt sig emot honom och hans ledarskap. Efter tolv år på ordförandeposten skar det sig.
Innan Hunt lämnade hade klubben slutat sexa, femma och tvåa i allsvenskan. Efter att Hunt lämnade har laget hamnat sjua, tolva och nia.
- Det har väl absolut blivit lite sämre (efter att Hunt försvann) samtidigt som man just nu kanske har försökt att hitta någon mer tydlig inriktning om vad klubben ska stå för och vill stå för. Det känns bra, säger Fransson.