Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Friande dom - kriminalkommissarien nöjd ändå: "Hade nog inte hänt om vi inte haft satsningen"

Allsvenskan

Dickson Etuhu friades av Stockholms tingsrätt i det uppmärksammade matchfixningsmålet.
Även om det inte blev någon fällande dom ser kriminalkommissarie Fredrik Gårdare positivt på att ärendet gick ända till tingsrätten.
- Vi är nöjda med att vi kommit såhär långt, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Under våren 2017 berättade AIK:s reservmålvakt Kenny Stamatopoulos att han utsattes för ett mutförsök inför stormötet med IFK Göteborg den 18 maj, och matchen ställdes in. Därefter inleddes en utredning och i slutet av september väcktes åtal mot en tidigare AIK-stjärna för grovt givande av muta alternativt medhjälp till grovt givande av muta, samt mot ytterligare en person, som är en vän till den tidigare-AIK-spelaren, för grovt givande av muta.

Nu har fallet avhandlats i tingsrätten. Åklagaren yrkade på två års fängelse för de åtalade männen. Tingsrätten valde dock att fria Dickson Etuhu och vännen från anklagelserna.

Annons

Polisen har de senaste åren satsat extra på att komma till bukt med problemet gällande organiserad brottslighet inom idrotten. Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder den svenska polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, har lett utredningen i Etuhu-fallet. Han menar att även om det blev en friande dom, så var det här ett steg på vägen för att förebygga organiserad brottslighet inom idrotten.

- Jag har inga kommentarer till domen eftersom det kan bli en fråga om hovrätt och komplettering av utredningen. Men i det stora perspektivet ser vi att det här ett resultat av idrottens ansträngningar att komma åt idrottens problem med otillåten påverkan med bland annat hot, våld, trakasserier, skadegörelse med mer. Där i finns det även ett motiv att med betting manipulera matcher. Det här ett resultat av en överenskommelse med Riksidrottsförbundets Björn Eriksson och rikspolischef Anders Thornberg att det här ska prioriteras. Just här har vi en spelare som gör helt rätt och en tränare, Rikard Norling, som gör helt rätt. Det görs rätt saker från AIK, polisen och Svenska Fotbollförbundet under det första dygnet. Det här hade nog inte hänt om vi inte haft den här satsningen, så på sätt är det här ett resultat av en samverkade kraftsamling, säger Gårdare till Fotbollskanalen-

Annons

Det kan bli en komplettering av utredningen, med vad i sådana fall?
- Rent generellt kan det bli så. Det är inte ovanligt att någon del måste kompletteras, det kan vara både material från åklagarsidan och den andra sidan. Det kanske önskas fler utredningar av information. Men jag har ingenting sådant som just nu ligger på bordet i det här fallet.

Utredningen mot Dickson Etuhu, och hans vän, har varit omfattande och pågått under en längre tid. Varför den inte leder till fällande dom kan inte Gårdare svara på.

- Jag kan inte uttala mig om det. Jag ska ta del av domen och vi ska sätta oss och analysera hur Domstolsverket ser på det misstänkta brottet. För oss som jobbar med den här satsningen mot idrottens problem så är vi nöjda med att vi kommit så här långt.

Gårdare ser att polisens åtgärder mot organiserad brottslighet ger önskad effekt, även om det fortfarande finns en del att jobba på.

Annons

- Det har varit ett växande problem de senaste åren, det är vår bedömning. Min bedömning är att vi har fått en brottsförebyggande effekt genom att vi gör den här riktade insatsen som särskild resurs mot organiserad brottslighet. Sedan har Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet på ett helt annat sätt än tidigare fokuserat på de här. De har också egna resurser för det här. Det tillsammans blir en bra brottsförebyggande effekt, inte bara inom fotbollen, utan även inom andra idrotter.

- Nyligen hade vi en fällande dom vad gäller matchfixning i Syrianskas ungdomslag. Vi har flera ärenden som är under utredning. Vi har information som kommer i allt snabbare takt vad gäller otillåten påverkan med matchfixningsmotiv. Vi har en uppåtgående trend när det gäller att få information. Jag tror inte att brottsligheten ökar, snarare tvärtom. Vi ser att de kriminella nätverken blivit försiktare när idrotten och polisen fokuserar på det här. Vi får in mer information och har mer saker att utreda. Vi gör det (utreder) också, vi lägger ingenting på hög. Är det en spelare, eller förening, som blivit utsatt och tar kontakt med oss så tar vi tag i det omgående.

Annons
Publicerad 2018-12-06 kl 13:16
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS