Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Frustration över polisens nedrustning - SvFF: "Väldigt oroande"

Allsvenskan

Polisen rustar ner centralt i kampen mot matchfixning och idrottskorruption.
För tillfället har myndigheten inte en enda resurs som specifikt jobbar med de frågorna, upplever fotbollen.
- Väldigt oroande, säger SvFF:s Johan Claesson till Fotbollskanalen.
- Vi är inte svagare, menar polischefen Per Engström.

24:42
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Senaste avsnittet av Allsvenskan enligt Lundh & von Knorring.

Hösten 2021 fattade polisen beslut om att lägga ner specialgruppen AGI, som jobbade med idrottsrelaterad brottslighet och leddes av Fredrik Gårdare (som senare lämnade myndigheten). Arbetet flyttades då över till nationella operativa avdelningen (Noa).

Nu har polisens centrala verksamhet rörande frågor som matchfixning och idrottskorruption, exempelvis kopplat till kriminella agenter, skalats ner än mer.

Fotbollskanalen har den senaste tiden varit i kontakt med flera olika personer som antingen har insyn i polisens arbete eller på ett eller annat sätt jobbar med frågorna för idrotten. De är oroliga och upplever att situationen blivit så pass problematisk att de inte känner sig trygga med att polisen kan hantera eventuella ärenden som kommer in. De ser inte vem eller vilka hos myndigheten som, med rätt kompetens, kan hantera det som dyker upp på bordet.

Annons

För faktum är att den resurs hos polisen som den senaste tiden specifikt jobbat med de nämnda idrottsfrågorna tillfälligt fått andra arbetsuppgifter. Just nu saknas helt en nationell polisresurs som specifikt jobbar mot idrottskorruption, upplever fotbollen.

Det bekräftas av Svenska Fotbollförbundets integrity officer, Johan Claesson, som är ansvarig för arbetet med frågorna hos förbundet. Han är överlag bekymrad kring situationen.

- De signaler vi har fått är väldigt oroande. Utifrån två aspekter, säger Claesson till Fotbollskanalen.

Han förklarar:

- Dels är den resurs som vi haft en snabb och bra tillgänglighet till och som jobbat med idrottskorruption på underrättelsesidan hos Noa tillfälligt förflyttad till andra arbetsuppgifter de närmaste sex månaderna. Det gör att vi inte har någon tydlig väg in till polisen eller samma stöttning som vi haft tidigare.

Annons

- Dels har vi tillsammans med andra aktörer som jobbar mot matchfixning, som spelbolag, RF och andra idrottsförbund samt åklagare och Spelinspektionen haft ett tydligt önskemål om att vi utöver underrättelseresursen även vill ha tillgång till en liknande resurs på utredningssidan. Vår uppfattning är att en sådan resurs är av stor vikt för att få en helhetsbild av problematiken i Sverige och nå framgång i utredningarna.

Enligt SvFF har också en utredning inom polisen identifierat samma behov.

- Den kom fram till ett förslag att en till två resurser skulle tillsättas för att jobba med det här centralt hos Noa. Vi hade stora förhoppningar om att så skulle bli fallet men tyvärr har vi nu fått signaler om att inte heller det verkar bli av.

- Så nu står vi här med en situation som vi både hoppades och trodde skulle förbättras, men där det landat i att vi tagit ytterligare ett steg bakåt. Om den information som vi fått stämmer, säger Claesson.

Annons

Han hoppas på mer av polisen.

- Det är centralt att alla aktörer gör sitt yttersta i sitt arbete för att komma tillrätta med det här. Vi har ett jätteansvar inom idrotten att jobba med de här frågorna men om vi upplever att vi inte får tillräcklig stöttning i delar som vi inte själva kan påverka så måste vi agera.

När trodde ni att det skulle vara spikat hur det blir med resurser till idrotten?
- Vi fick signaler i början av sommaren att det nog skulle bli så (att utredningstjänster skulle tillsättas), att det var mer eller mindre klart. Men sedan märkte vi att det inte hände så mycket och i början av hösten fick vi nya signaler om att det nog inte blir av och att vi nu står i en helt annan sits.

Hur för ni dialog med polisen för att reda ut vad de bestämmer sig för?
- Just nu är det lite svårt för vi har inga tydliga ingångar. De som varit polisens representanter i matchfixningsrådet jobbar inte med frågorna för tillfället. Men vi försöker självklart trycka på i de forum vi har. Vi hoppas ändå att det här blir verklighet, svarar Claesson.

Annons

I fjol publicerade polisens Nationella operativa avdelning en fenomenrapport om idrottskorruption, i vilken man slog fast att den organiserade brottsligheten "tar mark inom idrotten" och att kriminella nätverk har koppling till matchfixning samt "oseriös" agentverksamhet inom fotbollen.

Därefter har det alltså varit uppe på tapeten att polisen ska satsa resurser centralt på just den idrottsrelaterade brottsligheten. Per Engström, sektionschef hos Noa, delar inte bilden som SvFF har av att det lutar mot att polisen inte kommer tillsätta någon eller några tjänster på området.

- Vi har fått positiva signaler om att vi ska fortsätta med det arbetet. Vi ser att vi håller på att bygga oss ännu starkare kring frågor som rör matchfixning, ekonomisk brottslighet och korruption inom idrotten, säger Engström.

Annons

Hur stora resurser kommer ni satsa på det?
- Det går inte att säga. Det är på olika sätt och hänger på hur man bygger upp ärenden.

Polischefen nämner exempelvis att det är viktigt att ha ett bra samarbete med myndigheter som Skatteverket och Försäkringskassan i samband med utredningar. Dessutom pekar han på att polisen ska bli starkare regionalt.

- Vi jobbar mycket närmare på regional nivå och omfördelar ärenden dit. Vi är inte svagare. Vi har växt, beskriver han.

- När man lade ner AGI så tyckte väl alla: "Ajaj". Men det kanske var en schimär. Vi jobbar nog mer effektivt nu.

Engström bekräftar dock att personen som tidigare varit idrottens mest tydliga resurs just nu är "utlånad”.

- Vi har omprioriterat så att den personen jobbar med andra prioriterade arbetsuppgifter. Men personen jobbar kvar, så arbetet kan ändå fortsätta.

Annons

Han tycker inte det innebär att idrotten saknar en kontaktyta hos polisen.

- Den finns. Vi har fyra-fem personer som jobbar mot alla de här delarna. Det finns kontaktytor. Till allt från in i Uefa, till Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll.

Förstår du idrotten och fotbollen om de känner att ert arbete försvagas när deras främsta resurs jobbar med annat?
- En person gör ingen skillnad. Vi är ett kollektiv som jobbar med det här. Sen har den personen tillfälligt en annan arbetsuppgift, men kunskapen och informationen finns kvar. Jag ser ingen fara med det, svarar Engström.

Johan Claesson och SvFF har alltså en helt annan bild än polischefen.

- Det är olyckligt att vi just nu inte har en samsyn om problematiken. Historiskt sett har vi haft ett väldigt bra samarbete. Det fanns en tid när vi låg väldigt långt fram i det polisiära arbetet och vi hade en nära dialog. Jag önskar inget hellre än att vi kommer tillbaka dit. Vi vill och behöver jobba tajt med polisen, säger Claesson.

Annons

- Vi kan också stötta polisen och bistå med att göra en hel del saker som de i sådana fall inte behöver lägga tid på. Men till syvende och sist är vi begränsade på ett sätt som polisen inte är. Vår uppfattning är att det finns en väldigt tydlig samsyn bland de aktörer som jobbar operativt med problematiken och att vi då inte kan gå i mål (kring tillsättandet av en eller flera centrala resurser) är lite av ett antiklimax.

När Claesson får höra att Per Engström uppgett att fyra-fem personer jobbar med frågorna hos polisen blir han förvånad.

- Det är inga personer som vi känner till, har träffat eller haft kontakt med. Jag har mer än gärna en dialog med de personerna när helst de önskar.

Vad gäller polisens idé om att lägga ut idrottsärenden på lokala polisavdelningar ser SvFF-medarbetaren stora utmaningar.

Annons

- Vi vill vara tydliga med att polisen så klart avgör själva hur de prioriterar, och det har vi  tilltro till, men det är väldigt viktigt för oss att det finns en central resurs som har en överblick, även om det ligger ute hos regioner att utreda ärendena. Finns det en central person behöver vi inte jaga personer över hela landet, personer som dessutom inte alltid har rätt kompetens för att jobba med de här väldigt specifika frågorna, säger Claesson.

Han fortsätter:

- Vår erfarenhet av våra kontakter med poliserna ute i regionerna de senaste åren är bakgrunden till att vi tryckt på kring det här behovet av en central resurs med överblick och kompetens. Vi har haft ärenden där vi anmält saken till polis ute i landet men inte fått uppföljning över huvud taget.

Ärenden, rörande exempelvis misstänkt matchfixning, har helt enkelt fallit mellan stolar eller inte tagits om hand.

Annons

- Vi har legat på och när vi väl fått tag i poliser i den berörda regionen har vi märkt tydligt att de i många fall varken haft kunskap om idrott eller spel. Vi förstår ju också att det är omöjligt för en polis att jobba med en fråga som är helt ny för den personen. Då är det naturligt att det ärendet prioriteras ner, säger Claesson.

- Så vi har haft anmälningar som det inte blivit något av, som lagts ner, på olika håll i landet.

Ungefär hur många polisanmälningar har ni lämnat in som det sedan inte blivit något av?
- De senaste åren har vi haft mellan fem och tio sådana anmälningar.

Hur känner du kring det?
- Det blir frustrerande. Vi är fullt medvetna om att polisens resurser behöver gå till en mängd olika saker i samhället och att de självklart ansvarar själva för vad som ska prioriteras, men vi vet också att det (inom idrotten) finns kopplingar till den allvarliga brottslighet som polisen jobbar mycket med just nu.

Annons

- Problematiken vi upplever flätas ihop med den brottsligheten. Så det är viktigt att det tillsätts resurser för det här. Det är inte nödvändigtvis så att det måste sitta fem poliser som jobbar med det här dagligen men när det väl dyker upp ett ärende är det viktigt för oss att det prioriteras centralt.

Ett exempel på en problematisk situation som uppstått för SvFF den senaste tiden är ett misstänkt matchfixningsärende rörande ett lag i de södra delarna av landet. När polis kontaktades i ärendet placerades det i en helt annan del av Sverige, på grund av att den berörda matchen var en bortamatch i det området.

Johan Claesson suckar när ämnet kommer på tal.

- Vad ska jag säga? Det sätter fingret på det hela. Det startade med en bortamatch på en plats i landet och sedan spelades ytterligare en misstänkt match med samma lag på en annan plats, i en annan polisregion. Då ska det synkas mellan de regionerna…

Annons

- En central person hade kunnat fånga upp ärendet och sett till att det hamnade där det är mest rimligt att det utreds. I vissa fall kanske det är bäst att det utreds just regionalt men i många fall är det inte så och då behövs det kompetens centralt som antingen stöttar regionerna eller tar huvudansvaret för utredningen.

Claesson utvecklar:

- Just nu blir det spretigt. Matchfixning är inte ett problem som är geografiskt avgränsat. Det finns så klart sammanflätningar både över hela landet men även internationellt. Det blir knepigt om man begränsar sig.

I fjol var ex-polisen Fredrik Gårdare, som alltså ledde polisens numera nedlagda idrottsgrupp, gäst i Fotbollskanalens podcast Lundh. Då berättade han att materialet som den gruppen jobbat fram raderades när projektet nådde sitt slut.

- Det finns en idrottsgrupp på Noa som ändå jobbar för idrotten, men den är väldigt fokuserad på just fotbollens problem med huliganer och pyroteknik. Det är två problem: dels att få hjälp snabbt i akutläge av någon som kan och vet vad man gör, och dels den riktade verksamheten, sa Gårdare och fortsatte:

Annons

- Vi kartlade dels firmorna, men även matchfixningsnätverken kartlades. Vi hade väldigt bra personkunskaper och visste exakt hur allt fungerade. Vi hade mycket underrättelseinformation som togs om hand. Vi tog in det i ett sammanhang. Det är helt borta. Vi har fått radera de kartläggningar vi har gjort. Det är synd. När man vill ta tag i det igen får man börja om från början.

Fotbollskanalen har sökt SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt för en kommentar om läget. Förbundets pressavdelning har dock hänvisat frågor till ett senare intervjutillfälle med Reinfeldt.

Publicerad 2024-10-10 kl 09:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS