Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Georgson i stor intervju: "MFF ska inte bli en Moneyball-klubb"

Allsvenskan

MALMÖ. Malmö FF:s tekniske chef Andreas Georgson ska leda riktningen för Sveriges mest framgångsrika klubb.
I en lång intervju berättar han om det tunga fjolåret, hans nya roll i klubben och hur den kommer forma framtidens MFF.
- Jag känner mig fortfarande väldigt viktig. Hade jag inte gjort det hade jag nog inte kunnat jobba här, säger Georgson till Fotbollskanalen.  

6:41
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från cupmötet mellan Djurgården-Malmö FF i spelaren ovan.

Några dagar in på det nya året kom det omstörtande meddelandet. Efter fiaskosäsongen 2022 genomförde Malmö FF en utvärdering, som innehöll två externa profiler, och kom fram till att en omorganisation krävdes. Sportchefen Andreas Georgson skulle få en titel som teknisk chef och Daniel Andersson återgick till sportchefsjobbet han hade i åtta säsonger.  

Georgson hade året innan handplockats av MFF - klubben som han tillbringade nästan 15 år i som akademitränare och sedan assisterande tränare - efter två säsonger där 41-åringen ansvarat för fasta situationer i Brentford och Arsenal. Georgson, som aldrig jobbat som sportchef tidigare, var med drog och igång flera projekt i början av förra året.  

Annons

Ett samarbete med Ettan-klubben BK Olympic inleddes för att ge MFF-talanger erfarenhet av seniorfotboll, samt ett program med fokus på individuell spelarutveckling. Även staben som ansvarar för scouting och dataanalys byggdes ut. Georgson inser i efterhand att de borde initierat ett område i taget istället för flera på en gång.  

- Om jag skulle göra om det så var den största grejen att vi - Niclas (Carlnén, vd), Daniel och jag - hade lite strategiskt arbete kring sporten som jag skulle hugga tag i när jag blev sportchef. Slutsatsen nu från oss alla var nog att det skulle ha väntat. Det första året hade det nog varit bättre att bara vara fullt fokuserad på att lära sig sportchefsrollen, säger Andreas Georgson till Fotbollskanalen.  

- Det kortsiktiga kring laget, kring transferfönstren och allt som hör till rollen. Det var väl en reflektion, att man kanske hade ännu mer fokus på bara det. Sedan kunde man låtit det långsiktiga komma när man känt sig helt varm i kläderna och sakta tagit ett område i taget. Men då spände vi bågen ganska hårt tillsammans och startade rätt många strategiska grejer.

Annons

Ett resultat av omorganisation blev en tydligare rollfördelning mellan Andersson och Georgson. Den senare har ett strategiskt ansvar för att klubbens långsiktiga mål ska uppfyllas, medan Andersson återigen har huvudansvaret för spelarrekryteringar. Duon jobbar fortfarande nära varandra även om Georgson inte deltar i förhandlingar på samma sätt som tidigare.  

Om tajmingen att genomföra många förändringar samtidigt säger han:  

- Det är fortfarande så att det kortsiktiga också är väldigt viktigt i en klubb som Malmö. Efter två SM-guld och ett Champions League-gruppspel är det klart att det kortsiktiga tålamodet från omgivningen, och ibland internt, är dagar och enskilda matcher - inte månader ens.

- Medan man går på vissa smällar, som förra hösten och landar sjua i allsvenskan, då kanske det plötsligt finns ett lite längre tålamod även i en klubb som Malmö. Det är alltid så att förändringsarbete är svårare när det går skitbra än när man har motgångar. För då är det mer naturligt att många tänker: "Hur ska det bli bättre?". Och så är det lättare att få med sig folk på det.  

Annons

Många olika roller ja. Har du hamnat rätt nu?  
- Tittar man på min bakgrund så skulle jag väl säga att jag absolut mest jobbat med sådana frågor som jag gör nu. Spelarutveckling över tid, hur vi ska bli skarpare i allt vi gör sportsligt - det är det som varit den största delen av min karriär här. Då är jag väldigt nära det jag har väldigt mycket erfarenhet av och är bra på.

- Sportchefsjobbet var något nytt som jag behövde lära mig. Vissa grejer hade jag gjort mycket av förr, vissa var helt nya. På så vis har jag nog landat i något som känns väldigt bekvämt för mig och där jag från dag ett vet att jag kan bidra med mycket.  

Georgson fortsätter:  

- Om det sedan är den rollen jag kommer göra resten av livet, det är jag inte säker på. Det kan vara så, att jag tycker att det är så kul att jag fortsätter väldigt länge inom just detta. Jag kan också säkert vara tränare igen och säkert också vara sportchef igen. 

Annons

 

"Det gick inte att förutspå, inte med den kunskapen vi hade då"

 

När Milos Milojevic sparkades i juli förra året lämnade Georgson sportchefssysslan och tog över som interimtränare i tio matcher. Lommasonen har varit aktiv på sociala medier länge - främst för att kunna nå ut som akademitränare - och inte dragit sig för ställningstaganden. När han blev MFF:s chefstränare loggade han ut dock, på grund av det hårda tonläget bland fansen.   

- Men från att ha helt stängt ute det så kan jag igen känna att det inte är så destruktivt för mig att vara där längre, och det kan också ibland vara bra, säger Georgson.  

Så det finns en plan? Det är inte bara spontant yttrande?  
- Ja, det skulle jag nog säga. Jag försöker inte att använda det för att jag ska få ut mina känslor och kräka av mig. Jag försöker göra det lite mer strategiskt för att sälja det vi gör. 

Annons

Georgson kritiserades för några av sina värvningar förra året. En som man redan kan dra en slutsats av är Mohamed Buya Turay, som bröt kontraktet i förra månaden. Den 28-årige anfallaren var prestigevärvningen som hamnade i en komplicerad situation, med en fru i Sierra Leone som inte fick någon handläggningstid på Migrationsverket.  

Det slutade med hans mående påverkade fotbollen och Buya Turay åkte till hemlandet innan kontraktet revs. Georgson vet inte varför migrationsärendet drog ut på tiden.  

- Det gick inte att förutspå, inte med den kunskapen vi hade då, varför det fallet skulle ta så lång tid. Och vi gjorde verkligen vår hemläxa där, både med hur han fungerat i tidigare lag och vad vi trodde skulle hända när han kom dit - och det var inga större överraskningar.

Annons

- Men jag kan inte säga att jag kunde förutspå varför det skulle ta sådan tid. Det var jättetråkigt, för det är klart jag förstår också hur det påverkar en som människa och familjeman, säger han.  

 

"Det jag tror många missförstår"

 

Som Sveriges klart rikaste klubb har MFF investerat mycket i att anställa analytiker som kompletterar ledarstaben. Klubben vill inte vara för resultat- och känslostyrd, och då kan dataanalys ge ett objektiv synsätt på ett lags prestationer.  

Georgson pekar bland annat på hans säsong i Arsenal 2020/21, som resultatmässigt gick dåligt men där dataanalysen av insatserna visade att de borde behålla managern Mikel Arteta. På samma sätt kan data användas som ett hjälpverktyg i spelarrekrytering, och i bästa fall upptäcka något som någon annan inte sett.  

Annons

Mattesnillenas ökade inflytande inom toppfotbollen har blivit en känslig fråga på vissa håll. Edwin van der Sar har en roll som påminner om Georgsons i Ajax, och under onsdagen kom nederländsk media med uppgifter om att styrelsen vill dumpa den tidigare stormålvakten. Anledningen ska vara att van der Sar motsätter sig den datadrivna väg som Ajax är på väg att ta.  

Samtidigt håller Brentford på att etablera sig i Premier League, bland annat tack vare att Londonklubben var tidigt ute med dataanvändning, och ägaren Matthew Benhams andra klubb, FC Midtjylland, spelade förra säsongen i Champions League.  

Ett annat exempel är brandskattade Brighton, som träffar rätt på transfermarknaden gång efter gång och utmanar om en Europaplats i år. Systerklubben Union Saint-Gilloise vann som lägst rankade lag MFF:s Europa League-grupp och ska spela kvartsfinal i turneringen.  

Annons

Man kan ena dessa klubbar under uttrycket moneyball. Filmen med samma titel och Brad Pitt i huvudrollen handlar om en baseboll-ledare som gör underverk, när han med en tajt budget fyndar blivande stjärnspelare tack vare dataanalys. Åter till Malmö, så tonar Georgson ner moneyballbetydelsen i hans arbete.  

- En viktig men liten del. Det är det jag tror många missförstår. Jag vet inte exakt hur det funkar, men moneyball i baseboll var en ganska stor del av deras strategi och väldigt mycket av scoutingen byggdes på det.

- Hos oss är det en väldigt liten del. Den finns framförallt med väldigt tidigt i vår scoutingprocess för att filtrera bort en massa spelare som vi inte ska lägga tid på i vår scouting. Det är det största, sedan kan vi göra lite djupare dataanalys med spelare som vi redan bedömt är intressanta.  

Annons

Har du märkt skepsis mot det datadrivna tänket? Är det något du reflekterat över?  
- Väldigt mycket. Andra klubbar som är ännu mer präglade av det har också upplevt en stor skepsis i början, men de har också haft en väldigt stor framgång med att ha det som en del hela tiden. Brentford bedömdes också som en "moneyball-klubb", men i vardagen var det väldigt lite data. Det var otroligt likt en vanlig fotbollsmiljö. Väldigt, väldigt små kopplingar - det var bara att de använde det på detta sätt också. Det gav dem vissa nyckelstöd men vi pratade aldrig om det i tränarrummet, i stort sett aldrig i laget.  

Georgson fortsätter:  

- De var duktiga på att få dit skickliga fotbollsspelare och hade en väldigt bra kultur kring träning och match, och väldigt skickliga människor som jobbar där. Det är fortfarande bara en väldigt liten del (med datan) och vår miljö är mer präglad av hur vi skapar vinnarmentalitet, den bästa rekryteringen av spelare och ledare, och den bästa metodiken. Helt traditionella fotbollsgrejer som gör att vissa organisationer blir bäst i världen och vissa kämpar. 

Annons

MFF-ledaren förstår folks farhågor om att datan kan ta bort känslorna i sporten. Han poängterar dock att beslutfattare behöver se förbi känslosvallet.  

- Det blir nog en väldigt enkel logik när man tittar på det utifrån. "Ah, nu kommer han där och ska göra det här. Han ska förändra mitt fina MFF". Men det är väldigt långt från det, säger Georgson.  

 

"Jag är heller inte viktigare än 14-årstränaren eller psykologen"

 

Scouting är inte mycket värt om spelare inte presterar. Även i detta fall har Malmö gått ett steg längre och anställt Ferran Sibila, tidigare assisterande tränare i Gif Sundsvall och IFK Göteborg bland annat. Spanjoren följer sedan förra hösten klubbens utlånade spelare och agerar som individuell tränare åt dem med återkommande feedback.

Till den säsongen har Sibila knutits ännu närmare A-laget och dess unga spelare - därtill ansvarar han för dem som återvänt efter lån. MFF vill att de unga spelarna står bättre rustade för A-lagsspel framöver och försöker säkerhetsställa att det finns säljbara spelare i truppen.  

Annons

- Det är en stor satsning, men vi har också en jävla respekt för steget från ungdom till senior. Och det är klart att många kanske värderar att lägga den lönen på ytterligare en spelare i A-truppen istället. Men jag tror att vi får otroligt mycket för pengarna vi investerar där, för det är så många spelare som gynnas av det. Istället för att ta in ytterligare en spelare så kanske vi kan göra 15 spelare fem-tio procent bättre, och då blir den helheten också större.

- Vi tror också att Ferrans närvaro i andra processer i klubben hjälper oss, för han är väldigt bred i sin kompetens. Det är ett väldigt bra exempel på att vi som klubb har råd men också tålamod att satsa pengar i något som kanske inte ger effekt nu till helgens match, men som hela tiden kommer göra oss bättre över tid, ser Georgson. 

Annons

Känner du dig lika viktig för Malmö FF som för ett år sedan, eller några år innan det?  
- Jag tänker väldigt lite så. Det är helt ärligt med att mitt jobb för MFF inte handlar så mycket om mig, utan det handlar otroligt mycket om vad jag kan bidra med bara. Vår tränare för 14-åringarna ser jag också som en otroligt viktig del av klubben. Han eller hon har bara sin roll och sina ansvarsområden som måste göras efter absolut bästa förmåga - alla de pusselbitarna i vår klubb är otroligt viktiga.

Georgson avslutar:

- Därför är det viktigt att vi är noga när vi rekryterar och fortbildar dem, och jag upplever att jag är precis lika viktig nu som innan. Men jag är heller inte viktigare än 14-årstränaren eller psykologen eller läraren på skolan (i akademin). På så vis reflekterar jag inte så mycket om jag har gått upp i status eller viktighetsnivå, men jag känner mig fortfarande väldigt viktig. Hade jag inte gjort det hade jag nog inte kunnat jobba här faktiskt. För mig är det en så stor del av varför jag är så motiverad, att jag faktiskt gör någon nytta. 

Annons
Publicerad 2023-04-07 kl 11:40
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS