Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Glädjebesked för fotbollen - nu ska antalet åskådare kunna anpassas: "Det är enormt viktigt"

Allsvenskan

På torsdagen levererades ett glädjebesked för idrotten.
Antalet besökare ska kunna anpassas efter bland annat storlek på arena, när smittläget förbättrats, vilket fotbollen efterfrågat.
- Oerhört glädjande, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I april sparkar den allsvenska fotbollen igång igen. Sedan tidigare har Svensk Elitotboll slagit fast att säsongen kommer att inledas då – oavsett om det sker med publik eller inte. Samtidigt har man lagt planeringen på så sätt att fler matcher ligger efter EM-slutspelet än innan, för att förbättra chanserna till spel inför publik.

Intresseorganisationen Svensk Elitfotboll har tidigare varit kritisk till att man, trots att det införts en pandemilag med syfte att vara mer "träffsäker", fått beskedet att det inte skulle gå att anpassa antalet personer baserat på exempelvis storlek på en arena.

Men på torsdagen levererades på en presskonferens nya besked, av Amanda Lind (MP), kultur- och demokratiminister med ansvar för idrottsfrågor.

Annons

- Regeringen har hela tiden varit tydlig med att begränsningarna av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte ska vara mer långtgående eller ligga kvar längre än vad som är absolut nödvändigt. Den begränsningen ses också över löpande. Vi arbetar nu med mer ändamålsenliga regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, alltså en ökad tillåtelse för verksamheter som i dag är starkt begränsade, förklarade Lind.

Åtgärderna görs i förberedande syfte inför "ett förbättrat smittläge".

I stället för att enbart begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med en fast deltagarbegränsning arbetar vi nu med att införa vissa krav på smittskyddsåtgärder, som beror på vilken typ av aktivitet det är frågan om och förutsättningarna som finns för att kunna genomföra den utan ökad smittspridning. För att ge några exempel så ser vi nu över hur restriktioner och deltagarbegränsningar kan variera beroende på om arrangemanget sker inomhus eller utomhus och hur stor lokalen, anläggningen eller området är, säger Lind.

Annons

- De här förslagen remitteras i februari för att sedan kunna genomföras så snart smittläget tillåter. I det här arbetet har Folkhälsomyndighetens bedömningar en stor betydelse.

För SVT bekräftar Lind att även evenemang med publik innefattas i det man nu föreslår. På frågan om det här betyder att man nu öppnar för publik på idrottsarenorna säger hon:

Det är så klart en av de saker vi tittar på. Vi jobbar nu med att ta fram olika förordningar som en förberedelse för ett bättre läge, så att vi ska ha allt på plats. Det handlar både om motionslopp där deltagarfrågan en nyckelfråga men också naturligtvis när det gäller publik, säger Amanda Lind.

Ett besked som tas emot av glädje av fotbollen, som tidigare haft en förhoppning att med hjälp av olika åtgärder för att minska smittspridningen, kunna släppa in proportionerligt antal personer baserat på var matcherna spelas.

Annons

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, var ovetandes om nyheten då han kontaktades av Fotbollskanalen.

- Då blir jag oerhört glad, för det är precis det vi lobbat och argumenterat för, säger han.

- Det är otroligt glädjande att höra.

Hur viktigt är just det här steget om man ser till folks förhoppningar att gå på fotboll i april?
- Det är enormt viktigt. Hela fotbollskollektivet och supportrarna har visat stor respekt under pandemisituationen och ingen är beredd att medverka till farliga eller dåliga lösningar. Vi vet att vi kan vara ett föredöme för säkra evenemang, och ser fram mot att få vara en aktiv del av ett smittsäkert samhälle.

Publicerad 2021-02-04 kl 14:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS